自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果有份工,薪金比現在高2-3000元,但返工路程遠,觀塘去田灣,工作比現在忙,會轉工嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

有冇其他package? 如果5-day vs 5.5-day al ...
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家都無咩福利,都是返5天

男爵府

維尼熊pooh 發表於 21-2-6 23:54
大家都無咩福利,都是返5天

請問要幾耐交通一程?忙係忙幾多,平均每日會遲收嗎?

男爵府

我在網上Check 大約一小時,MTR+巴士+行。忙成點,暫時不太清楚

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

一萬多二三千差好多,幾萬差二三千又唔係太多,同考慮份工對將來前景有冇幫助?

侯爵府

如果晉升條path好過而家, 公司profile好過而家, 職位高過而家, 你又好拼搏的話適合轉
否則好忙+遠好攞命的

男爵府

維尼熊pooh 發表於 21-2-7 00:00
我在網上Check 大約一小時,MTR+巴士+行。忙成點,暫時不太清楚

咁而家份好近?
主要計番兩者比較:
1,交通時間長短
2,交通費用差距
3,工作量/OT需求

本身份工幾$先,$50000多$2000同$20000多$2000分別好大,計增薪所佔百分率好d。。

男爵府

我本身又不是拼搏的人,又驚太忙,現在薪金唔高,所以心郁郁,現在返工好近,搭MTR 都是兩個站

男爵府

維尼熊pooh 發表於 21-2-7 00:13
我本身又不是拼搏的人,又驚太忙,現在薪金唔高,所以心郁郁,現在返工好近,搭MTR 都是兩個站 ...

我係你唔轉。。
2個站同遠咁多,多$4000+才考慮
當你每日交通平均多1小時,工作辛苦左量化爲當平均每日做多1小時,兩者加埋每日多2小時,22個工作天計即每月多44小時,呢44小時用$2500換(你話$2K至$3k,咁取中位)。。
咁即係呢多出的工時衹值$56/鐘。。低左d卦?

子爵府

虎到金來勳章

回覆 維尼熊pooh 的帖子

平均時薪黎講,新個份唔吸引
2個站 vs mtr +巴士, 加上新要ot

睇你想唔想搵多$2000,預新工唔係比現時份人工高,轉新工只是用多d時間搵多d錢

新工行業搵陣都可博下

男爵府

回覆 eledak 的帖子

你分析得好詳盡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

應付一份新工作不易,呢份新工加幅亦唔算多,我係你我唔會轉,除非新公司有更好嘅prospect 及名氣

男爵府

維尼熊pooh 發表於 21-2-6 23:48
如果有份工,薪金比現在高2-3000元,但返工路程遠,觀塘去田灣,工作比現在忙,會轉工嗎? ...

一定係睇career path, 長線睇前景,如前
景好啲就轉

男爵府

謝謝大家寶貴意見,我決定唔轉,11#有句說話,我之前忽略咗,不是比現在人工高,只是用多咗時間來揾多咗。

大宅

扣埋車錢,新工作加幅可能少於$2000,仲未計損失的時間

珊瑚宮

2024年龍年勳章

如果有份工,薪金比現在高2-3000元,但返工路程遠,觀塘去田灣,工作比現在忙,會轉工嗎? ...

唔會啦,差嗰少少錢,車錢、時間都補唔返,仲要忙

珍珠宮

回覆樓主:

唔會轉2.3000唔係好吸引
忙都唔緊要,但遠咁多,嗮車錢嗮時間嗮精力

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

差咁遠,唔轉啦!除非你現在份工好惡頂,你又冇其他offer,又或新工前景好。只多2-3000,但搭車時間長佐咁多,另外車費都多好多喎,過海仲要加駁車,一日幾十蚊車錢。而且多野做,分分鐘日日要ot。唔急既,就寧願再搵。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

多謝大家的幫助,睇完你們的回覆,個心無咗1516 的感覺。

首頁

尾頁

跳至