烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱用AM 換咗部V仔waffle 機,跟佢食譜整waffle, 但整完好似吾係外脆內軟嗰種,有冇JM 可分享秘訣?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

焗左幾耐?我未試過唔得。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

alfreday 發表於 21-2-7 16:54
焗左幾耐?我未試過唔得。

3,4,5 mins 都試過

侯爵府

Baoma 發表於 21-2-7 17:35
3,4,5 mins 都試過

成品口感如何?詳細啲講下點整。

近年我就懶,買日本森永班戟粉當waffle 粉,好好味啊~

大宅

alfreday 發表於 21-2-7 20:35
成品口感如何?詳細啲講下點整。

近年我就懶,買日本森永班戟粉當waffle 粉,好好味啊~

我係跟佢説明書入面嘅食譜自己整個漿, 整出嚟個皮係硬,但吾係脆,同埋啱啱整完係硬但灘一陣就「淋」得幾快

侯爵府

Baoma 發表於 21-2-7 20:42
我係跟佢説明書入面嘅食譜自己整個漿, 整出嚟個皮係硬,但吾係脆,同埋啱啱整完係硬但灘一陣就「淋」得幾 ...

原來食譜問題,可以搵一本書叫百變窩夫機試下其他食譜,當年第一批跟機送。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Baoma 發表於 21-2-7 20:42
我係跟佢説明書入面嘅食譜自己整個漿, 整出嚟個皮係硬,但吾係脆,同埋啱啱整完係硬但灘一陣就「淋」得幾 ...

我用普通中筋麵粉整, 基本上冇次成功過, 特別係第一塊waffle, 一開部機就都塊waffle 搣成兩邊. 第二塊開始至叫好少少, 但都係爛茸茸咁.

大宅

bosch 發表於 21-2-8 05:57
我用普通中筋麵粉整, 基本上冇次成功過, 特別係第一塊waffle, 一開部機就都塊waffle 搣成兩邊. :igiveu ...

吓,咁我又冇咁慘,d waffles 係完整,食得嘅,不過唔係我expect 咁外脆內軟啫,可能我太高要求⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Baoma 發表於 21-2-8 22:01
吓,咁我又冇咁慘,d waffles 係完整,食得嘅,不過唔係我expect 咁外脆內軟啫,可能我太高要求⋯

...

你整得好靚呀~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若果無送嗰本百變窩夫機,就上Allie個網度參考下,真係好難話失敗。

v仔係好用既,當然若同專業窩夫機黎比較,就梗係差啲啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

牛年勳章

回覆 Baoma 的帖子

Waffles 上面白色粉邊到買?叫咩名?Thanks

大宅

my005 發表於 21-2-9 17:44
若果無送嗰本百變窩夫機,就上Allie個網度參考下,真係好難話失敗。

v仔係好用既,當然若同專業窩夫機黎比 ...

其實我上過網睇過Allie 嘅食譜,其實係同我用嗰個一樣。我冇話失敗,只係覺得d waffle 整出嚟吾夠脆面,而見過有人話過整出嚟外脆內軟,所以上嚟問吓有冇D竅門/ 貼士我要學啫。

大宅

epflee 發表於 21-2-9 21:00
回覆 Baoma 的帖子

Waffles 上面白色粉邊到買?叫咩名?Thanks

糖粉/icing sugar/ powder sugar, 一般超市同烘焙店都有賣。

伯爵府

減齡達人勳章

Baoma 發表於 21-2-7 12:54
啱啱用AM 換咗部V仔waffle 機,跟佢食譜整waffle, 但整完好似吾係外脆內軟嗰種,有冇JM 可分享秘訣?
...

加珍珠糖

https://caroleasylife.blogspot.com/2015/07/blog-post_67.html?m=1

大宅

印第安公主 發表於 21-2-10 12:25
加珍珠糖

https://caroleasylife.blogspot.com/2015/07/blog-post_67.html?m=1

Carol 呢個食譜係整比利士窩夫或者叫烈日窩夫,同美式有D吾同。我今日都試咗,跟辣媽Shania食譜,係脆皮好食嘅, 入面質感似麵包多D,同美式嘅鬆化口感有D吾同。 放假會試下其他食譜希望搵到一個係整到外脆內軟嘅美式waffle.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至