自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

入門版,又可用幾耐呢?
而家啲 laptop, 壽命都唔長。
有無人知 MacBook air又會否長命啲呢?

子爵府

我個部MacBook air 用咗6-7年左右都仲正常運作中

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

女皇陛下 發表於 21-2-14 14:58
我個部MacBook air 用咗6-7年左右都仲正常運作中

咁就好喇,有了決定。
啲細路都唔知點用電腦,正常4,5年,比佢地用,真係命都短一半 太過份!之前,又唔敢買太貴,就係怕佢哋跌碰撞壞,又唔知原來一般都係得4-5年,仲要忽然兩部一齊死左!!!
所以心大心細,索性買部好啲,對佢個 care plan有信心啲
今次真係新一年,大破財

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

foggyao 發表於 21-2-14 14:52
入門版,又可用幾耐呢?

我女由中五用到year 4, 但成是用macbook pro, 其實部機無壞的,是舊電好快要差電,佢帶出街用就不方便,所以換左機,舊果部就比細佬,因為細佬不改拿出街

珍珠宮

foggyao 發表於 21-2-14 15:11
咁就好喇,有了決定。
啲細路都唔知點用電腦,正常4,5年,比佢地用,真係命都短一半 太過 ...

買個貴啲嘅UAG殼,一般跌都冇問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我用左4年,當時買左7千幾,而家仲好好,個apple care 無用過。

水晶宮

我仔第一部MacBook air用o左6年, 仲用得, 但我都幫佢換o左部新.

珍珠宮

birdbird 發表於 21-2-14 15:50
我仔第一部MacBook air用o左6年, 仲用得, 但我都幫佢換o左部新.

係咪好似樓上咁講,因為舊電?

珍珠宮

mizuho 發表於 21-2-14 15:33
買個貴啲嘅UAG殼,一般跌都冇問題

無諗過加殼喎!好提議
不過,佢地兩個又話無跌過。
一個,係先壞左個 cam, 之後隔幾日後,無端端似爆左screen 不過,用得好粗魯,大力好急咁開蓋閂蓋,呢樣係真,話過好多次,都
另一個,好錫部機,不過就成日研究入面啲 config 之前個 screen已glitch左幾次,過多幾日,成版面都係條條直紋,再隔多日,機都開唔到,死埋

水晶宮

foggyao 發表於 21-2-14 16:27
係咪好似樓上咁講,因為舊電?

係, macbook air 舊電用咗幾年, 义滿之後用一陣d電跌得好快, 而且個 charger 條缐又爛, 配個 new charger 要$6xx (已換过一次), 所以最後都係買部新 laptop.

子爵府

入門版,又可用幾耐呢?

我囡第一部用了6年!
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

珍珠宮

birdbird 發表於 21-2-14 16:38

係, macbook air 舊電用咗幾年, 义滿之後用一陣d電跌得好 ...

唔怪得個 apple care只包4年
不過,都好丫!
我而家兩部, Asus 同 hp,只係用左年半同兩年半 維修費好 又唔知醫完,會唔會長壽 買過一部應該安全啲

更新,原來只係3年,唔係4年 [/smiley

侯爵府

2023年兔年勳章

老公2012買MacBook Air但好少用,2015轉交比我手,一直用到現在仍然完好無缺,電池正常,條义電線有少少爛!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

Strawberrys 發表於 21-2-14 17:43
老公2012買MacBook Air但好少用,2015轉交比我手,一直用到現在仍然完好無缺,電池正常,條义電線有少少爛 ...

Apple care 包唔包換义電線?
因iPhone 包架

珍珠宮

2024年龍年勳章

入門版,又可用幾耐呢?

我仔嗰部差唔多4年

侯爵府

2023年兔年勳章

mypineapple 發表於 21-2-14 19:02
因iPhone 包架

老公買時無買Apple Care,就算有買都過晒時限,因為舊年條义電線才開始爛。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-2-14 19:24
以前喬布斯在生嘅 MacBook真係好耐用,十幾年,依家仲可以上到網。

依家嘅 laptop 全部內置電池,好快個 ...

以前啲 laptop 本身就好耐用,係可以用到好耐,只係慢。我以前部HP,屋企人部Acer, 都用左好耐,只係太慢同電死,所以要換。
估唔到今次咁,咪上網搜尋過,原來而家一般 laptop 只係得4-5年貨仔。

呢度個個,平均都話有6年,咁都算係咁。可能啲電腦公司要賺下錢,唔可以十幾年先賣一部
今次要一次過投放兩部呀 希望唔好入錯貨

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mypineapple 發表於 21-2-14 11:02
因iPhone 包架

包,仲要全球包。

不過其實如果d 人唔誠實,拎條舊去換都會比嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

foggyao 發表於 21-2-15 01:15

以前啲 laptop 本身就好耐用,係可以用到好耐,只係慢。我 ...

你由windows 轉ios要預左適應一下先
如果你工作用開mac機就應該無問題

首頁

尾頁

跳至