家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

除左儲蓄外,每月有多1500元,想投資增值

子爵府

ansonbbb 發表於 21-2-14 19:14

月供基金是個不錯的選擇。
據我所知:
富達(直接在富達供,不經銀行)月供 $1,000 起,認購費 1%。我有用。
摩根(直接在摩根供,不經銀行)月供 $1,000 起,認購費 1%。我有用。
FundSuperMart.com 月供 $1,000 起,股票類基金認購費 0.8%,債券類基金不收認購費,收平台費,每季 0.05%。我沒有用。
匯豐靈活智投月供 $100 起,不收認購費,收月費,資產值 $10,000 以下免收,$10,000 或以上分兩級收費。我沒有月供,有單次認購。
富途月供 $100 起,推廣期不收認購費(原本債券類基金收 2%,股票類基金收 3%)。我沒有用。

子爵府

choyki 發表於 21-2-15 10:25
據我所知:
富達(直接在富達供,不經銀行)月供 $1,000 起,認購費 1%。我有用 ...

謝謝,等我了解下先

男爵府

ansonbbb 發表於 21-2-14 19:14

可以每1,2 個月買1手ETF. 對新手, 資金唔多, 唔知買咩好嘅人來講, 呢個方法好, 好過買埋d神仙股, 可以隱中求勝。

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

choyki 發表於 21-2-15 10:25
據我所知:
富達(直接在富達供,不經銀行)月供 $1,000 起,認購費 1%。我有用 ...

我都想做月供基金,有冇邊隻基金推介?
花多眼亂…

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

seenfu 發表於 21-2-20 11:10
可以每1,2 個月買1手ETF. 對新手, 資金唔多, 唔知買咩好嘅人來講, 呢個方法好, 好過買埋d神仙股, 可 ...

我有諗過買ETF,但原來波覆都可以好太,早排諗緊隻2845,但末行動就係咁跌

子爵府

cpmummy 發表於 21-2-20 11:34
我都想做月供基金,有冇邊隻基金推介?
花多眼亂…

我唔識推介基金喎。
我分散供多隻基金,不過最初都係由一隻開始,之後再加。
喺摩根,我而家供緊:
■ 中國先驅 A 股
■ 南韓
■ 印度
■ 俄羅斯
■ 巴西
■ 越南
■ 泰國
■ 菲律賓
■ 歐洲動力

中國先驅 A 股唔錯㗎,佢主要係用 QFII 買 A 股,美元報價。
同樣係主要買 A 股嘅仲有中國 A 股機會,佢係用 RQFII 買,有港元報價類別。
兩隻差唔多,基金經理相同。
過往表現不等於將來表現。

而家喺摩根開戶有積分送(價值 $2,000 / $5,000)。

子爵府

cpmummy 發表於 21-2-20 11:36
我有諗過買ETF,但原來波覆都可以好太,早排諗緊隻2845,但末行動就係咁跌
...

波幅大,月供好呀!平均成本法嘛!
但我關注收費,對於我來說,供基金好過供 ETF。

侯爵府

去南洋商業月供2800盈富基金。

大宅

sunshine0613 發表於 21-2-20 13:21
南洋商業收費便嗎?

侯爵府

feng1001 發表於 21-2-20 13:52
南洋商業收費便嗎?

之前有免2年月費

子爵府

feng1001 發表於 21-2-20 13:52
南洋商業收費便嗎?

我喺南洋商業銀行月供過股票,亦係我有史以來唯一一次月供股票,因為當時免首三年供款手續費(先收後回),所以試下。

而家好似係免首兩年供款手續費,可以用經南商申請嘅中銀信用卡供,賺積分。
而月供股票係同普通買賣股票分開嘅,即係要當係兩種東西:
■ 普通買賣股票:買賣時均收取佣金,有最低收費,收股息時會收手續費,有最低收費,另外還有存倉費。
■ 月供股票:供款時收供款手續費,收股息時不收手續費,也不收存倉費,賣出時可能收佣金(由於未試過賣出,所以不肯定,只係聽說),碎股可以正股價賣。若沒有「免收供款手續費」,供款手續費最低 $50,供 $20,000 以上才按費率(0.25%)收費,所以供款額小,費率會很高,並不化算,但若供款額大,費率會低過月供基金。

男爵府

cpmummy 發表於 21-2-20 11:36
...

而家係最後階段, 可以好波動。 牛三可長可短, 可以幾個月, 亦都可以好長,講唔埋。如果你少少咁入, 可以減低風險, 同升無咁亢奮,跌無咁肉赤。 你要睇下d圖表, pick up d周期性無咁大嘅, 慢慢斜上嗰d.

男爵府

sunshine0613 發表於 21-2-20 13:21

伯爵府

2024勳章

月供股票, 零存整富

首頁

尾頁

跳至