少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

首先要好多謝你嘅回覆.

咁換句話說, EE如果真係無再打及講打的話.我一方面好努力咁去讚係處理得到?

請問係咪照番我之前問你咁做呢?
打空氣死物拍檯等可以暫時ignore?

複式洋房

HI SANDRA

唔好意思, 仲想請問下, 如果叫EE配合方面, 我費事教佢讚,IGNORE驚佢攪亂檔,
係咪叫佢BB打人時, 簡單平淡講一次唔好打人, 就算即時再打人,打空氣,死物宣示不滿, 都要扮睇唔到 ?

十萬個謝謝.

複式洋房

hi sandra

非常感激, 明白哂..
好希望可以快d上黎報喜..

複式洋房

HI SANDRA,

<<報喜>>
唔知你仲記得我嗎, 之前請教你關於BB打人,
同湊BB姨姨講左唔好再打BB之後.
我晚上放工番屋企勁讚+IGNORE, 用左大約十日左右,
成功令BB無再打人.
呢排新招係咬人及瞓到半夜喊, 要求我再陪瞓..
又係勁讚狂讚, 有D成績喇, 但仍有待進步.
真係要好多謝你.
嘩..SANDRA好叻喎,好有心呀, 教識我地好多嘢呀..
HA HA HA

原帖由 SandraLo 於 09-6-6 15:36 發表

禮信媽媽:

「EE如果真係無再打及講打的話.我一方面好努力咁去讚係處理得到?」 ~~ 正是

「請問係咪照番我之前問你咁做呢」~~ 對

「打空氣死物拍檯等可以暫時ignore?」 ~~ 對

「係咪叫佢BB打人時, 簡單平淡講一次 ...

複式洋房

呀仔25個月, 由佢9個月一直追你的post,
到13個月佢打人, 成功用讚+ignore改了打人,
扭放面, 我唔怕佢喊架, 可以話佢未成功咁扭到我一d嘢,
ignore佢, 喊一陣扭一陣, 要我抱返, 我無條件抱返佢, 大家完場架喇.
但喊到失左控果d, 我會要求佢收聲先, 佢都會馬上收, 我又馬上抱.
一路笑聲稱讚聲多過喊聲, 我一直好自信, 好有信心.
但自從佢足2歲(1月尾)返左n1(全日),
喊鬧多了, 唔如意即發爛, 很情緒化, 我理解可能適應問題.
初時無刻意讚佢無扭無喊, 只係ignore佢無理喊鬧.
當時只掛住讚佢返學無喊, 好叻同媽媽道別.
以為適應了, 情緒問題自然解決.
老師同我媽咪告知, 我唔在場, 佢係無咩扭嘅,
好可能目標係扭我同c6.
返左兩個星期學就放年假, 年假期間不停讚佢無扭無喊,
"bb好乖喎, 無扭計無喊, 我地一齊食芝士丫"
年初三四, 已好好多, 加上大家唔使返工返學,
一定心情靚啦.

但而家返左學一星期多, 又開始黎喇,
已keep住讚, 時好時壞.
有時唔知扭咩, 有時扭唔到, 又扭第樣,
沒完沒了, 通常係扭一樣扭唔到, 變左係扭我,
seeking attention似的, 唔知有無估錯,
仲有, 佢一向好怕我ignore佢, 實追住黎叫我.
唉, 佢突然嘅轉變, 令我有d亂,無哂方向.
我開始無信心, 開始懷疑自己, 唔知自己有無錯, 助長了佢"互動",
令佢突然有咁"不屈不朽"嘅精神, 我唔知係咪中佢計.

以下是我跟他今早的情況, 請指教.
成個過程我本著ignore行為, 非ignore小朋友, 一單還一單, 不no埋一齊,
"唔話唔惡"及心平氣和.
請見諒描述得好詳盡, 因我真係好想知問題所在, 唔想錯失.

續..

複式洋房

續..
朝早起床時間, 呀仔半夢半醒, 自己忟忟地喺度喊,
我起身拍下佢, 安撫下, 佢醒哂喇, 我話"我地出去喇(意思離開房間),
佢推開我隻手話"唔好呀".
咁我無出聲去換衫(平淡地), 佢係見到我嘅.
佢就大喊不停叫"媽媽抱抱, 媽媽抱抱"
我一分鐘內換好衫, (平淡地)回應佢"收聲先, 媽媽抱你"
即收左, 即抱, 行緊出廳, 又lur落地, 喊住"唔好呀, 唔好呀"<==唔知佢做咩會咁架.
我由佢, 我坐喺sofa,佢越喊越大聲, 佢又話"媽媽抱抱"
我無出聲即抱, 佢又lur落地, 喊住"唔好呀, 唔好呀"
佢又話"媽媽抱抱", 我又無出聲即抱, 佢今次話"媽媽企起身呀"
我話(平淡地)"唔企喇, 我坐緊架麻"
佢又lur落地, 越喊越大聲, 又跳哂, 又坐落地, 又擦腳, 好忟好忟.
其間, 我目無表情, 扮see tv. 約兩分鐘後,
佢喊住"媽媽, 媽媽"
我問(平淡地)"做咩事, 你喊住媽媽聽唔到你講咩, 收聲先"
即無大喊, 小小嗚嗚的"媽媽抱抱", 我又抱.
大家平靜左一兩分鐘, 佢可憐聲"媽媽飲水水"
我話"好呀" 我去"針"水期間佢又喊,
我若無其事出返去比水佢, 佢又無喊飲水了,
一邊飲一邊坐上我大腿上,
我話, 小心倒瀉呀.
當然即刻倒瀉了, 濕哂, 我當無嘢, 無話佢.
一路坐喺度抱住, 隔一陣佢話"媽媽想飲豆漿"
我話"好呀, 飲小小豆漿, 之後飲奶奶"
佢無特別回應, 我去到廚房醒起飲哂, 大鑊!!
一路開奶, 一路諗點收科!!
跟住帶佢去雪櫃睇, "原來飲哂, 媽媽唔記得左, 媽媽今晚再買過, 而家飲左奶奶先"
佢即時發顛大喊, 我放低杯奶, 若無其事成機去梳洗, 已經比佢玩左好耐喇.
佢追入黎toilet "媽媽抱抱, 媽媽出返去呀"
我一邊梳洗一邊話(平淡地)"媽媽梳洗完會出去抱你"
不停大喊重覆"媽媽抱抱, 媽媽出返去"
5-10分鐘後, 我梳洗完話"媽媽梳洗完喇" 正想抱佢,
佢又話"唔好呀, 唔好呀"
我又若無其事行返出去,
佢又追上黎大喊, 又越喊越大聲, 又跳哂, 又坐落地, 又擦腳, 好忟好忟.
我又坐返sofa目無表情, 扮see tv.
又約兩分鐘後,又係喊哂"媽媽,媽媽"
我又問(平淡地)"做咩事, 你喊住媽媽聽唔到你講咩, 收聲先"
即無大喊, 小小嗚嗚的"媽媽抱抱", 我又抱.
抱左又話"媽媽帶眼鏡呀"(因我梳洗已換左CON)
我平淡話"媽媽唔帶眼鏡喇"
又luk落地繼續喊, 我又目無表情, 扮see tv.
又約兩分鐘後,又係喊哂"媽媽,媽媽"
我又問(平淡地)"做咩事, 你喊住媽媽聽唔到你講咩, 收聲先"
繼續喊,又目無表情, 扮see tv.
隔左陣, 佢比一個tv廣告吸引左, 無喊,
我即刻入位, "BB無喊喇, 媽媽可以你聽到你講咩喇"
小小嗚嗚的"媽媽抱抱", 我即抱.
大家又平靜左一兩分鐘, 佢可憐聲"媽媽飲奶奶"
我話"好呀"即刻比頭先開左果杯奶佢, 佢好合作飲哂<==晨早溜溜扭咁耐, 唔餓就假!!
跟住仲無喊住咁REQUEST添飲, 飲完, 大家當無事發生, 如常幫佢換衫返學,
但出門口之際, 又攬住佢心愛的被子話"要帶被被返學"
我又平淡話"呢張被被喺屋企用架喎, 學校有被被啦, 放返低啦"
喊住"唔好呀, 唔好呀"
我若無其事咁開門"放返低啦, 夠鐘喇"
佢小小喊無奈放低.
出左門叫, 可憐聲"被被呀"
我若無其事咁"被被喺屋企, 今晚返黎先啦"
大家當無事發生, 如常上學. (起身到出門口玩左一個鐘)
學校門口交手比老師, 佢又"被被呀"
我若無其事咁"被被喺屋企, 今晚返黎先啦,BYE BYE"

sandra 請提點.

複式洋房

多謝你呀Sandra, 你咁講我就有返信心喇,
我之前以為咁樣係互動緊, 沒完沒了呀.
呢兩天哭鬧仍在, 但明顯收了很多, 過程短了, 無咁痴纏.
但佢一扭開左, 不停會用d喊住嘅聲線同我講嘢, 好嗲果隻,
咁點呢?定係現階段唔好理佢住, 當無嘢先?

原帖由 SandraLo 於 10-3-4 23:11 發表

禮信媽媽:

你嘅處理方法冇問題, 唔駛担心, 始終兩歲幾小朋友係探索階段, 言語又未完全配合到, 有少少情緒就扭咗先講, 我相信你堅持應可見到他改變! ...

複式洋房

多謝你呀 Sandra.

我嘅處理方法啱都係多得有你.

複式洋房

hi Sandra, 我已跟你追你的post兩年有多,
同呀仔(兩歲半)之間大致都"付LOOK"地攪得掂.
關於分享玩具, 我曾經亦好希望教到(迫)他分享,
但有一次你舉例, 大人都唔會願意同別人分享自己的心愛(如名牌手袋),
明白了玩具就是小朋友眼中的寶富, 亦沒有迫他,
只是故事時間滲D滲D,希望佢大D, 分享方面會有進步.
如有小朋友想玩他的玩具, 他通常拒絕, 我便會跟呀仔及小朋友說不如大家交換玩具,這情況下, 呀仔都會接受,
但佢對眼係唔會離開佢自己份玩具的.
但都總算可以打完場, 交換玩下.

昨晚大家族食飯, 親戚喺齊度, 我深明我輸九成, 他的要求, 我都係"得得得",所以佢要風得風, 但氣氛大致良好.

有一位親戚買左架車仔比我呀仔,
呀仔歡天喜地要求即場拆黎玩,
當然得啦, 我說 "得, 不過開席食飯就要食飯, 唔可以玩架喇"
一直順利, 食到7788, 大人吹水, 小朋友當然無聊,
呀仔:"媽咪, 我想玩車車", 一樣啦, 當然得啦.

問題黎喇, 送車仔果位親戚嘅仔仔, 直惰落左地,
走埋黎話想玩車車, 呀仔唔肯啦,
我知道果位小朋友係無帶玩具黎食飯, 無得交換,
所以今次我唔係好識處理.
但就算之前大家有玩具, 呀仔都唔太願意同佢交換,
因為果位小朋友曾經兩份玩具都據為己有,
所以呀仔已唔相信佢.
我夾在他倆中間, 我同呀仔講" 架車車小朋友都有份送比你架, 大家一齊玩啦."
情況"畺"住了, 我唯有轉移佢地, 同佢地傾下計,
問下番學開唔開心, 借勢問下小朋友"你落左地, 行過黎呢檯, 你有無問過媽咪架?!"
傾下傾下, 我估小朋友家人可能發現我面有難色,
唔想我難做, 就叫番佢自己佢仔番埋位.
我已覺得好尷尬, 跟手呀仔仲要再發揮佢的"童言無忌".
呀仔一見小朋友返左埋位, 即時將車塞進我手,
一邊說"媽咪, 快D收埋車車, 埋入你袋袋度先啦"
我若無其事, 接左佢架車, 順便連佢的食具, 水樽一並收拾擺入袋. 就係咁喇..
唉, 好尷尬呀..

請問這事情係咪可以處理得好D呢 ?
係問佢要求拆玩具時就應該同佢講明要一齊玩呢 ?
係咪佢平時唔願意分享時, 唔好再要求佢交換呢 ?
呀仔仲問我點解小朋友可以落地地周圍走 ? 點答 ?

請指教.

複式洋房

hi Sandra,

你說我已做得好好, 實情是你教給我們的.
多謝你呀, 我真係好感激你架.
是因為你, 我才能與囝囝建立到今天良好關係.
有時候, 好迷網不懂處理, 我學會停一停, 忍住口由佢先,

晚上我便會馬上刨書(PART 1 早已 PRINT 成書7佰幾頁),
搵類似case參考下, 下一次佢又黎喇, 我即時便會處理到了.
所有嘢都是從你學到的, 多謝你.

c6曾經好懷疑這一套, 常說"人地果套得, 唔代表所有小朋友都得"
佢非常唔聽得呀仔喊. 佢肉痛到好緊要.

有一次, 呀仔嚎哭得好厲害,
c6好認真咁即場challenge我 "呀仔, 做錯咩, 你要佢咁喊法呀?"
我堅定地回應"這一刻, 我都心痛, 都好心急佢快d唔好喊,

我地大家都鍚佢架, 請你相信我, 一定得架,
你只要唔好出聲, 唔好回應, 我會處理到架,
我而家唔係打佢, 唔係鬧佢, 只係由佢喊.
請你信我, 請你忍一忍, 好快會見到成果"
以上對話係真的, 仲係伴住呀仔嚎哭聲下發生.

今天, c6接受了,
c6同呀仔隻秋時, 在"ignore"方面雖然仍未夠澈底,
但我已心足, 因佢接受了, 佢肯學肯試.
當C6 "ignore" 成功, 嬴得漂亮時 ,
我都唔會放過架, "daddy, 你ignore成功喇, 你睇呀仔無再扭, 喺度自己玩喇, 你又進步左喇"
wakakakaka

這分享, 是希望所有媽咪要加油.
更是為係令Sandra 獲得更多讚許, 更多成功感.

多謝你.

原帖由 SandraLo 於 10-9-16 23:10 發表

禮信媽媽:

我覺得你已經做得好好....... 只不過你面皮薄+對自己有要求...... 查實大家都係媽咪, 都會明的, 你又不用太尷尬!
「係咪佢平時唔願意分享時, 唔好再要求佢交換呢 ?」 ~~ 你滲d滲d 嘅方法其實係好架, 等佢 ...

複式洋房

Hi Sandra,
又有問題喇, 呀仔唔如意時,即係我唔俾佢一d嘢時,
(1)兩歲以下時, 佢會喊+打人
(呀仔好乖喎, 無發脾氣, 無打人)
(2)兩歲幾, 佢會喊+鬧人(唔同你玩呀, 好嬲你呀)
(呀仔好乖喎, 無發脾氣, 無鬧人)

(3)現在三歲了, 今期新招 鬧人(唔同你玩呀, 好嬲你呀) + BU人(BU口水)
(呀仔好乖喎, 無發脾氣, 無BU人,) + BEDTIME STORY講下口水的作用及衛生問題. <==這個星期處理中.

雖然最後都得唔到佢想要的, 但係以上壞行為都做左先算.
一日讚五六次, 真係做左就TIME OUT企地毯 3分鐘.
請你去地毯罰企, 因為你發脾氣同鬧人.
企緊地毯時仍會大喊大鬧”唔同你玩呀, 好嬲你呀”係咁BU, 好激動.
但佢唔會離開地毯的, 我全程IGNORE.
直至佢冷靜, 我先開始計時3分鐘. (攪完都成十幾廿分鐘)
罰完簡單講”唔可以發脾氣同鬧人”

以上情況, 係由1-3一直演變. 攬掂左(1)同(2),
(3)處理中.

但發脾氣宣示不滿的情況一直在發生, 只係呀仔用了不同的方法.
請問我可以怎應付? 好攰呀!!!

複式洋房

Hi Sandra,

仲有呀, 尋晚佢同爸爸之間有個小衝突, 我都忘記了因咩事, 我忙緊開飯, 只聽見爸爸最後說"好喇, 要食飯飯喇"
根住我見呀仔好似唔順氣咁, 我正擺位開飯,呀仔行埋黎將爸爸對筷子細細力推落地, 佢好明顯又用另一方式表示不滿爸爸啦.
我偷望佢, 佢係一路做一路望住我.
我當時扮睇唔到, 行番入廚房.
我轉頭出黎若無其事執番.
我無即場指責佢, 係唔想有太大反應.
因我未懂得處理..
唉, 好沮喪!!!

複式洋房

我想問, 佢常常掛响口邊嘅「唔同你玩呀, 好嬲你呀」係對邊個講嘅?
對我同c6, 因我地唔順佢意最多麻. 對外人暫時未有.
我地三個人住, 日頭番全日學. 除了返學

但講「唔同你玩同嬲你」就唔好label 為壞行為先.........
IRGNORE ? 其實之前有一段時間「唔同你玩同嬲你」當喊黎對付即係IRGNORE過架,
但佢好似變本加厲, 唔順意就鬧「唔同你玩同嬲你」,越鬧越大聲,
越鬧越多嘢,「唔同你玩同嬲你」「再掟埋你隻鞋」「再掟埋你手袋」
總之就好似大你一百萬, 再大你二百萬咁囉.

你嘅讚同罸可先針對佢bu口水
GOOD NEWS, 呢幾日暫時收左.

咁你有冇瞭解吓到底佢同爸爸之間發生咗乜嘢事?
好似係幫佢剪指甲周身旭, 爸爸話周身旭剪唔到, 再旭便唔剪喇.
佢真係旭, 爸爸話:唔剪喇,佢話: 要剪呀剪呀
爸爸話:唔剪喇, 好喇要食飯飯.
佢就發脾氣正常聲量「唔同你玩同嬲你」.

總之呀仔唔如意就沈唔住氣, 就算得唔到都鬧左人先.
舉多個例: 如佢鬧緊, 我地IRGNORE, 期間我地開/關電視.
佢會話我開, 唔俾你地開, 我開哂佢.

好煩呀, 所以想問你意見.

D鬧人行為IRGNORE,佢就好似唔洗負責任,無後果.
而家同佢SET左一鬧人同BU人就罰.
加勁讚好乖無鬧人, BU.
請賜教.

原帖由 SandraLo 於 10-12-14 22:11 發表

禮信媽媽:

我想問, 佢常常掛响口邊嘅「唔同你玩呀, 好嬲你呀」係對邊個講嘅?一般情形係點?
你嘅讚同罸可先針對佢bu口水, 但講「唔同你玩同嬲你」就唔好label 為壞行為先......... ...

複式洋房

HI SANDRA

正是你所說佢發洩佢的不滿.
除了我地話佢,主要係一唔順佢意, 就鬧人.

另外, 你都可以留意下你要求佢做嘅嘢, 亦即係好多時令佢發脾氣嘅嘢, 係d乜?會唔會可以要求得「技巧」d?
相信要學的並不只行為矯正, 以上問題正正是我要學的.
謝謝你提點.

這星期已沒有BU口水, 相信已攪好了.

現想攪埋鬧人,
==> 讚無鬧人, 加IGNORE/用2+3.
唔好罰住?

複式洋房

HI SANDRA

鬧人主要係:
(1)
D嘢唔玩得, 叫佢比返我地, 或放返低. 佢就

(2)
如你所說
係一啲日常小事

LAST SAT & SUN 都有鬧人事件共三四次, 心中想著你教的真正IRGNORE, 和顏悅色.
完全無罰過, 起初很擔心好似縱容緊佢鬧人咁, 亦即係無後果. 可以隋心所欲咁鬧人.
但隨後這三四次鬧人時間一次比一次短, 最後果次只鬧左一兩句佢就收口了.
希望真係攪得掂啦.

TIMETABLE方面, 佢未夠三歲, 會明白TIMETABLE的意義嗎 ?
想請教以下的技巧, 可否舉例子呢?
另外, 你都可以留意下你要求佢做嘅嘢, 亦即係好多時令佢發脾氣嘅嘢, d乜?會唔會可以要求得「技巧」d

再次麻煩你了.

原帖由 SandraLo 於 10-12-18 13:00 發表

禮信媽媽:

如果係一啲日常小事例如要佢沖涼時佢又唔想、叫佢食飯又話一陣先嗰d, 同佢定一個時間表就會幫到你, 我今晚返屋企揾番之前答嘅俾你! ...

複式洋房

HI SANDRA

小朋友一天天長大, 招數亦相對增多.
不知不覺間, 原來陷入了媽媽容易犯錯”,

IGNORE得唔夠徹底都不自知.

這幾天, 幸得到你的提點, 我已清晰了很多.
之前真係有D亂左龍, 無左方向.

多謝你花了幾晚時間長詳解說.
我可以重新出發了, 我諗我會HANDLE到的.
希望之後只係追你的POST, 唔洗自己問啦.
HAHA..唔該哂你呀.

原帖由 SandraLo 於 10-12-20 23:05 發表

禮信媽媽:

經此一役, 你會更明白 ignore同attention seeking 嘅關係, 同点解 ignore 比「話」更有效!

我所指嘅 timetable, 可以針對番3歲, 唔係好straight 咁跟足時間做, 而係一個大致嘅routine, 一般係將佢鐘意嘅 ...

首頁

尾頁

跳至