少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囝囝 剛 3 歲, 安排左間房比佢, 佢唔肯o訓, 話唔鍾意張床, 叫我拆左佢喎, 其實已經由我 or 老公陪佢o訓, 等佢o訓著先走, 但半夜佢都係要走翻過黎, 宜家仲死, 攪個幾鐘頭都唔肯o訓, 係要走翻過黎要o訓我地張床, 咁攪都唔知幾時先可以自己o訓.

好啦比佢過黎我地張床o訓, 佢又唔肯o訓, 熄晒燈都好, 佢都眼光光, 左典右典, 我地已經唔理佢, 佢都照咁, 唔理佢 / 話佢 / 罰佢 咩都試過, 有時會話比佢老師知, 等佢老師同佢講, 講完就好一兩日, 跟住又黎過, 9:30pm 上床同佢戰鬥到 十一二點, 朝早又唔肯起身, 喊晒話好眼o訓, 又要同佢戰鬥一輪先出得門口, 真係冇晒計, 有冇咩方法指教一下.
BBG

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-14 23:50 發表

峻峻媽:

首先, 你要温番点讚個topic先.......
繼而以下嘅points, 你要响個腦度"run"一次, 即你嬲時做唔做度, 做唔度嘅話, 係邊個step, 因我真係想幫得到你, 咁落去唔掂.........

第一樣要提你的, 就是仔女好多時 ...

Sandra
thank you你呀
比你講中晒呀...個仔係得唔到我認同而大發脾氣..但好多次佢係好冇理架.例.如...佢擺晒野係地下唔比我掃地..講講講講左好耐..好啦..個仔答.我只會拿起d野比你拖地唔比你掃地...點得呀.我解釋好多次..我唔掃好.點拖地呀..可惜佢都係咁又大發脾氣.真係好冇理..我平心靜氣咁同佢講.佢真係當我死架..
佢見我買牙膏.佢又話要買....成日講"你就好啦..可以點點點.我又唔得."我解釋屋企已經有幾枝你既小朋友牙膏啦.用完先再買啦..點知.佢又來發脾氣啦...又係咁既樣...
我成日都唔想鬧佢架..但佢成日係咁..點唔鬧呢...我亦承認我好燥..個仔可能真係有樣學樣啦....但佢成日講.我好難忍呀.....
我有時已經盡量唔理佢.由佢發完先算架啦..但咁唔係長遠方法囉..對嗎...
你教我..我可以點呢.......

"""例如講好了怎樣會有獎, 但見他做對時, 就不停的哦他說, 「嗱嗱, 好啦, 再唔XX就冇XX啦!」實際上咁係迫緊佢講「最多咪唔要!」佢攞唔到甜頭, 或者佢攞到你都係唔開心嘅...."""

係呀..真係咁呀..我真係成日咁講呀..我好想獎勵佢.我好想見佢開心個樣..又或者我真係威脅佢..迫佢乖.我成日想..總好過打打鬧鬧啦..其實都係為左獎品先乖...原來係我寵壞了嗎.係我"中容"左個仔了....
我要點做呀...點樣去改善...而我一定會改善自己脾氣架啦..唔會再成日發忟憎啦..但之後可以點做呀..
thank you

子峻媽咪

珍珠宮

原帖由 ppsbear 於 09-6-15 12:38 發表
Hi Sandra,

我的小兒,現在22個月了, 其實我由佢bb 大約1歲開始己用你 “讚” + “獎” + "Ignore"方法去教佢, 其實都work 嘅, 不過近排有d 唔係好識教佢問題出現咗, 例如: 阿姨話佢唔可以拾地下d 垃圾食, 好污穢架 ...

ppbear :

會唔會阿姨話佢嘅語氣重咗?可以叫阿姨「温和」d 講, 唔好令bb 產生抗拒......
另掟嘢你可睇番part 1 呢個page kellyyan 約June2個幾個posts.
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 mableho 於 09-6-15 13:05 發表
我囝囝 剛 3 歲, 安排左間房比佢, 佢唔肯o訓, 話唔鍾意張床, 叫我拆左佢喎, 其實已經由我 or 老公陪佢o訓, 等佢o訓著先走, 但半夜佢都係要走翻過黎, 宜家仲死, 攪個幾鐘頭都唔肯o訓, 係要走翻過黎要o訓我地張床, 咁 ...

mableho :

你可以睇番早幾個post又係講瞓覺……
你意思係咪剛啱先開始俾間房囝囝自己瞓?佢已3, 你要「的」起心肝搞搞佢啦, 即使你就到佢肯响你房瞓, 都唔係好事!
首先你要知佢担心d, 盡量幫佢安心, set條底線俾自己同佢, 例如佢半夜醒咗過嚟揾你, 你要俾佢知一定要追自己房瞓, 最多係你地陪佢…….重要配合埋環境同讚賞.
即係話, 你第一個目標係佢响自己房度瞓, 而唔係要自己瞓, 先達成這個目標再去下一步.
佢有冇瞓開晏覺的?幾点要返學?你地d返工時間又係点?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 峻峻媽 於 09-6-15 21:02 發表

Sandra
thank you你呀
比你講中晒呀...個仔係得唔到我認同而大發脾氣..但好多次佢係好冇理架.例.如...佢擺晒野係地下唔比我掃地..講講講講左好耐..好啦..個仔答.我只會拿起d野比你拖地唔比你掃地...點得呀.我解 ...

峻峻媽:

唉......... 通常d阿媽都係中呢幾「範」, 所以都唔駛估就中!
我可以幫你嘅, 都係嗰幾樣, 就係用讚、獎勵(好行為), 同用ignore、罸(對付壞行為), 但首要係你唔好俾咗個發脾氣嘅榜樣佢.
你可以試吓將過往仔仔發脾氣嘅例子話我知, 我估有好多可以避免, 例如你講掃地個度, 你可以預先話佢知你每日幾時掃地, 等佢可以响你掃完地先玩, 或者直頭各自貼你地嘅時間表出嚟, 等大家知道大家幾時做d乜!

其實獎勵表除咗鼓勵好行為之外, 重有一個作用/好處, 就係自動調節獎罸, 令到話同鬧可以減到最少, 舉例:你將每日分三個時段, 該時段沒有發脾氣的, 就獎一個貼紙, 全日有3個貼紙的, 就有獎, 個獎係要佢鐘意並係事先知道的, 如果攞唔到貼紙/, 已經自動等於罸(無獎), 唔須要再鬧!
你可以睇番呢度(由舊開始) page 54 post#1067 点用獎勵表先:
http://forum.baby-kingdom.com//thread-840915-54-1.html

男爵府

唔該晒你Sandra,

我會試下你的方法。你說得很對, 他早上哭不讓我上班的情況其實已經慢慢有改善, 只是有時他好像又"忘記"了, 又再重新來過, 反反覆覆的, 我想應該再給他多些時間吧。

另外, 我想都是因為這個原因, 所以當我放假放工時跟他在一起, 他便特別嗲, 一定時刻要跟我在一起。這方面有無辦法改善呢? 我當然很享受跟他一起的時間, 但他快4歲了, 也需要獨自去上課外活動或甚至下年要考小學, 我可以怎樣幫助他呢?

謝謝。

原帖由 SandraLo 於 09-6-13 18:00 發表

Chickee :

其實你的問題即使不刻意去解決, 遲多半年佢都會應該可以冇事, 即係要接受媽媽返公就係要離家嘅事實…….
我覺得要優先處理的, 是他因「不安」而導致睡得不好的問題, 這個不安是不必要的, 無謂因他睡醒 ...

大宅

SANDRALO:

首先報告下囡囡的情況,上星期日要坐車由銅鑼灣去天水圍,車程成個鐘,囡囡都表現進步,我嘗試和她坐窗口位(以往是哥哥坐),和她講下車外的風景,又唱下歌仔,看下書,又讚下她,她都能坐下約40分鐘,只是尾15分鐘左右就要站起來,但是就沒有站在地上.我會繼續努力.
至於打人,她已經少了,昨晚她被玩具絆倒也沒有打玩具,希望繼續啦!
謝謝你的解釋,不過恕我愚蠢,我仍有些不明.就是你叫我等到睡前傾計才講番仔仔做錯的行為.那些,即時的反應是什麼?例如:
1. 他搶妹妹的玩具,我叫他不可以用手搶,要用口問妹妹,他聽後會不高興,話不睬我和妹妹,這情況即是如何處理?

2. 睡前叫他刷牙,要叫幾次才去,這算不算哦呢?
開心寶寶祉翹仔[/url]

複式洋房

佢返學係 9am-4pm的,晏晝會係學校o訓 2hrs, 我朝早要 8am叫佢起身換衫坐巴士返學, 但成日都攪到遲晒要坐的士, 放學係坐校車的, 我奶奶接佢, 湊住佢到我地倆公婆放工 (大約 7:30pm), 返屋企後都冇再o訓, 只係沖涼 & 玩玩具.

講開玩玩具, 佢成日一邊玩一邊自言自語, 有冇問題架? 要唔要 stop 佢呢? 而且我有時望住佢自己玩, 我感覺佢好悶咁, 我奶奶都係咁講, 倒晒 d 玩具出黎, 每樣玩一玩, 跟住叫佢執翻又要<話>一輪. 唉! 問題係多.

原帖由 SandraLo 於 15/6/2009 22:13 發表

mableho :

你可以睇番早幾個post又係講瞓覺……
你意思係咪剛啱先開始俾間房囝囝自己瞓?佢已3歲, 你要「的」起心肝搞搞佢啦, 即使你就到佢肯响你房瞓, 都唔係好事!
首先你要知佢担心d乜, 盡量幫佢安心, 要set條底線 ...
BBG

珍珠宮

原帖由 Chickee 於 09-6-16 09:55 發表
唔該晒你Sandra,

我會試下你的方法。你說得很對, 他早上哭不讓我上班的情況其實已經慢慢有改善, 只是有時他好像又"忘記"了, 又再重新來過, 反反覆覆的, 我想應該再給他多些時間吧。

另外, 我想都是因為這個原因, ...

Chickee :

說穿了, 一切都是你「准許他」的問題罷了, 那有孩子不嗲媽咪的?如你同佢拉拉扯扯, 一陣又話唔得(陪佢), 嗲得幾嗲又話得, 咁佢就有理冇理都嗲咗先!如果你能夠諗一諗先答佢, 答咗就唔好反口(一次都唔得), 言出必行, 亦唔好俾藉口自己, 例如話「今次算啦陪你, 下次就一定唔得架喇」嗰隻, 佢下次就扭得重勁!有d 小朋友重識話「媽咪你唔錫我啦唔陪我」, 阿媽就十個十個都中招!

珍珠宮

原帖由 tabo817 於 09-6-16 11:14 發表
SANDRALO:

首先報告下囡囡的情況,上星期日要坐車由銅鑼灣去天水圍,車程成個鐘,囡囡都表現進步,我嘗試和她坐窗口位(以往是哥哥坐),和她講下車外的風景,又唱下歌仔,看下書,又讚下她,她都能坐下約40分鐘,只是尾15分鐘 ...

tabo817 :

已經相當不錯, 繼續努力啦!
小朋友做錯事時, 媽咪的自然反應是「話」, 有時心急, 或是在其他人前, 語氣便會重了, 小朋友即使能即時停止那個錯, 也是不開心和好大機會收不到媽咪說什麼, 睡前的講故事時間一般是較平靜和沒有滋擾的, 在那時再講一次, 肯定小朋友是收到的, 之後他再犯同樣的錯, 你也知道他其實是已「收到及明白」的, 你便不用在「風頭火勢」時再去講解, 那時他也聽不入耳, 用番讚, ignore, 罸便行了!
1.
講晦氣說話也是attention seeking的一種, 他因被話而表示不滿, 一樣係ignore+讚便行了!

2. 氣氛和洽就冇問題啦!

珍珠宮

好似唔見咁d posts嘅?

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-15 23:26 發表

峻峻媽:

唉......... 通常d阿媽都係中呢幾「範」, 所以都唔駛估就中!
我可以幫你嘅, 都係嗰幾樣, 就係用讚、獎勵(好行為), 同用ignore、罸(對付壞行為), 但首要係你唔好俾咗個發脾氣嘅榜樣佢.
你可以試吓將過往仔仔 ...

Sandra,
thank you
我一定會溫番你個Post架..
至於你提議既獎勵計劃.我有難題呀..如果一日分3時刻.每時段一個貼紙.一日儲齊3個先有獎品..其實類似我試過..不過當頭兩個時刻是但一個已經犯了錯..冇了貼紙.即係.第2.3時段點乖攞到貼紙都唔夠3個亦唔會有獎品...個仔呢日就會作反架啦..因為反正今日點乖都冇用.就可以盡情發脾氣啦...咁我點算呀...可唔可以係一日分3時段.但係只要有2個貼紙都可以有獎品.即是就算第一時刻犯了錯.冇貼紙.都可以係同一日補救呢..起碼果日仲有機會唔會作反呀..(唔知你明唔明呢)...會唔會又係中容左個仔呀

而佢發脾氣例子太到數唔完.......
例一:爸爸對鞋爛左.我幫爸爸買.佢就會想又要買對新鞋.當然我唔比啦,個仔就會發脾氣"爸爸就好啦.可以買新鞋我唔得"我有解釋架..可惜...個仔都係.........

例二:我出街唔記得帶紙巾..我去買..個仔又講"你就好啦.可以買野"而我同樣有解釋架,但係.........

例三:(好緊要).個仔屈我呀..我好多野明明冇講.過..佢話我有.又話我承認佢既野唔做..如::"你明明話買玩具比我.你承認我架.而家唔做..話我講大話"我肯定肯定我冇講過...今日佢話我答應佢抽蛋..我一定冇講過.佢死都話我有..結果.........不過我今日已經叻左.冇正面同佢衝突.我只講一句"我冇講過"之後一直唔出聲..直到佢嘈完為止..其實呢個可能都唔係一個好方法.對嗎

例四"個仔成日話我就好啦..可以做自己鐘意既野.想買咩就買咩..佢唔得"我自問我唔係一個亂買野既人..我絕對唔太洗...我買既都係日用品...我真係有慢慢解釋架..但係..結果都係一樣..發左脾氣先算.......

例五:'成日話我唔愛佢.唔鍚佢.又話唔想見到我.叫我走.又話我唔識做阿媽..人地阿媽唔係咁架..禽日先講完"做你個仔好辛苦呀..之後都唔想做我個仔呀

我成日覺得個仔好想同我同齊...要公平..我可以點.佢都要.但事實上好多野真係唔得架..佢其實又知好多野小朋友係唔做得..佢明架..但總要搵野嘈呀...要發左脾氣先開心架..

sorry.....真係好長篇..好多謝你用心去睇呀...用心去解答我...thank you
其實我都有咁講過囉..個仔係學我..原來聽晦氣既說話真係好難受....我可以點個仔先唔再講呀...

子峻媽咪

複式洋房

佢返學係 9am-4pm的,晏晝會係學校o訓 2hrs, 我朝早要 8am叫佢起身換衫坐巴士返學, 但成日都攪到遲晒要坐的士, 放學係坐校車的, 我奶奶接佢, 湊住佢到我地倆公婆放工 (大約 7:30pm), 返屋企後都冇再o訓, 只係沖涼 & 玩玩具.

講開玩玩具, 佢成日一邊玩一邊自言自語, 有冇問題架? 要唔要 stop 佢呢? 而且我有時望住佢自己玩, 我感覺佢好悶咁, 我奶奶都係咁講, 倒晒 d 玩具出黎, 每樣玩一玩, 跟住叫佢執翻又要<話>一輪. 唉! 問題係多.
原帖由 mableho 於 16/6/2009 14:12 發表
佢返學係 9am-4pm的,晏晝會係學校o訓 2hrs, 我朝早要 8am叫佢起身換衫坐巴士返學, 但成日都攪到遲晒要坐的士, 放學係坐校車的, 我奶奶接佢, 湊住佢到我地倆公婆放工 (大約 7:30pm), 返屋企後都冇再o訓, 只係沖涼 & ...
BBG

男爵府

原帖由 pyjess 於 09-6-14 02:49 發表
Supernanny 教o既方法好得, 我bb俾人湊時會好乖自己瞓; 我地照顧佢時, 佢就要人抱到瞓著, 於是, 我o係佢4個個月時就用左supernanny教o既skills, 2晚之後, 佢就識自己瞓 lu..

所以我將來都會用佢教o既方法教仔...

B ...

Hi, pyjess,

你說那本書書名是什麼? 我都想看一看. Thx!!!!

侯爵府

板主, 唔知我o係度放個書名有無違規呢?

原帖由 kellyyan 於 09-6-18 09:57 發表

Hi, pyjess,

你說那本書書名是什麼? 我都想看一看. Thx!!!!
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

原帖由 pyjess 於 09-6-18 12:23 發表
板主, 唔知我o係度放個書名有無違規呢?

只是分享書名不帶宣傳成份都可以...
但不要叫人pm你/話比人聽係邊度賣就ok~

侯爵府

唔該晒, 大臣子

書名: 快樂教養100問
作者: Jo Forst
出版社: 新手父母出版社
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

原帖由 pyjess 於 09-6-18 14:11 發表
唔該晒, 大臣子

書名: 快樂教養100問
作者: Jo Forst
出版社: 新手父母出版社

Pyjess,

Thx a lots!!!!!:) :)

珍珠宮

原帖由 mableho 於 09-6-16 14:12 發表
佢返學係 9am-4pm的,晏晝會係學校o訓 2hrs, 我朝早要 8am叫佢起身換衫坐巴士返學, 但成日都攪到遲晒要坐的士, 放學係坐校車的, 我奶奶接佢, 湊住佢到我地倆公婆放工 (大約 7:30pm), 返屋企後都冇再o訓, 只係沖涼 & ...

mableho :

唔好意思, 尋晚個手寫板同個mouse又撞咗覆唔到!

是否已睇点搞瞓覺嗰度?

小朋友自己玩玩具是好悶的, 因他不懂怎樣玩;「自言自語」反而可能是他自己創作一些環境, 和玩具一同「代入」咁去玩, 是正正式式的玩啦; 如你可以和他一齊玩, 那是最理想的, 他也可從中學到如何玩, 大些亦懂得同其他小朋友玩!

珍珠宮

原帖由 大臣子 於 09-6-18 13:49 發表

只是分享書名不帶宣傳成份都可以...
但不要叫人pm你/話比人聽係邊度賣就ok~

版主好勤力!

首頁

尾頁

跳至