0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係論壇發現好似冇咩人有講水奶咁,但我覺得哩樣野都好方便

我自己初初接觸水奶係診所派俾我,見佢細細支又可以直接飲(最多坐暖少少)其實都真係好方便!雖然宜家冇得去旅行,但如果有得去就fit 哂哈哈

我宜家同bb出街都會帶水奶,貪唔洗成個暖水壺帶出街咁麻煩,係餐廳搵熱水座熱佢都好簡單,又唔洗將d奶粉裝黎裝去好似唔係好衛生咁

唔知係咪唔係個個牌子有水奶所以冇咩人講?如果唔係診所俾我我都未必知有哈哈,仲要係我咁岩飲緊既neuropro, 岩哂~

禁止訪問

男爵府

~0NVIS~ 發表於 21-2-19 22:05

我自己初初接觸水奶係診所派俾我,見佢細細支又 ...

水奶貴。我記憶中成最平十蚊枝 加上份量係定左。當你BB 增量食(又或者唔食)就會瘋狂地浪費。所以唔係常用選擇。

珍珠宮

我都覺得勁方便

禁止訪問

複式洋房

aRiTe 發表於 21-2-19 23:30
我以為得d營養奶先會有水奶,你講隻牌子我bb都食緊,但其實水奶d味係咪同奶粉一樣架。
...

我諗可能真係唔多奶粉有所以冇咩人提?味係一樣架成份都冇分別!

複式洋房

honeybid2 發表於 21-2-20 10:46
水奶貴。我記憶中成最平十蚊枝 加上份量係定左。當你BB 增量食(又或者唔食)就會瘋狂地浪費。 ...

我自己係出街同岩岩生個陣有用,覺得衛生哩樣野好重要,個陣我私家醫院生我都有帶去,始終奶粉放係育嬰房有時又未必係自己親手沖,我覺得咁樣一支支一開就得就好衛生好放心,同埋出街個陣都會貪方便拎黎用!

禁止訪問

洋房

水奶貴好多丫 啱啱個陣時我都捨得買 但之後食得太多 佢一樽得三安 所以每次都要開兩支 我就覺得有啲貴喇 唔捨得買

別墅

回覆樓主:

我曾經諗過長餵水奶,因為私家醫院生完俾水奶我餵,勁方便,但而家我囝未夠兩個月,已經一餐飲緊180ml,一枝水奶先60/90ml,一餐要飲2-3枝,一日仲要飲5-6餐,咁咪隨時一日飲一箱水奶?!一箱價錢幾乎係一罐奶粉價錢喎

大宅

~0NVIS~ 發表於 21-2-21 23:47
我自己係出街同岩岩生個陣有用,覺得衛生哩樣野好重要,個陣我私家醫院生我都有帶去,始終奶粉放係育嬰房 ...

你係邊間私家醫院生?
點解要自己帶奶?
同埋正常公院私院要補奶都係水奶,點會要沖?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

水奶有防腐劑,好咩?

別墅

~0NVIS~ 發表於 21-2-19 22:05

我自己初初接觸水奶係診所派俾我,見佢細細支又 ...

係囉,勁少人傾。其實外國超多人用水奶。如果每個牌子都有水奶同埋唔同ml俾人買,肯定多好多人講。我BB飲嗰隻奶無水奶,所以都諗左好耐先買d I字水奶。佢而家開始加固,其實水奶係黎做後備補下奶。我見I字水奶1歲前飲,營養都夠,所以試下。希望BB肯飲啦。如果唔係出一次街,又帶固又帶水又帶奶粉,真係好煩

大宅

我想知邊度有得賣呀

大宅

cocochoo 發表於 21-3-17 11:34
我想知邊度有得賣呀

我都想知

大宅

conycici 發表於 21-2-22 22:29
你係邊間私家醫院生?
點解要自己帶奶?
同埋正常公院私院要補奶都係水奶,點會要沖?
我都想知邊間私家醫院會沖奶粉, 我係私家生都係比水奶我餵BB, 佢地唔會有咁多人力去逐枝沖
同埋私家可以揀飲邊隻牌子既水奶, 佢地都唔會比你帶自己水奶去, 萬一有問題佢地要揹獲
所以我真係好想知係邊間私家醫院會咁做

大宅

~0NVIS~ 發表於 21-2-21 23:47
我自己係出街同岩岩生個陣有用,覺得衛生哩樣野好重要,個陣我私家醫院生我都有帶去,始終奶粉放係育嬰房 ...
你係邊間私家生竟然係沖奶粉同要媽媽自備水奶啊?

首頁

尾頁

跳至