自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

會唔會係醫院殮房直出火葬場呀,所以你 C6 想囡囡出席
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

牛年勳章

侯爵府

CatCen 發表於 21-2-23 10:05
老爺走左,細女已經向醫院睇住搶救、死亡、最後一面嘅過程。跟住幾日距理解唔到成日問:“點解爺爺個樣甘? ...

爺爺咁親,你好難避。 如果你有宗教,可以用宗教去解釋比女女聽。 或者去書局,有繪本係幫小朋友做生命教育,解釋生死。 幫佢打定底先出席會好啲。

侯爵府

Myluckybaby 發表於 21-2-23 10:27
諗下如果係公公婆婆,你會點做就會明白C6的感受。
如果公公婆婆,我都不會讓我仔咁細睇住搶救、死亡、入殮房....
會參加送别儀式,但不會見遺容。

水晶宮

爺爺咁親,唔出席喪禮,唔係咁好囉

侯爵府

老爺走左,細女已經向醫院睇住搶救、死亡、最後一面嘅過程。跟住幾日距理解唔到成日問:“點解爺爺個樣甘? ...

去殮房定喪禮儀式?如靈堂我覺得係應該,嗰個係亞爺

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

生老病死係人生必經,你可以慢慢解釋比小朋友知(如你家有養植物,可以用種植做比喻),其實小朋友係會明白死亡~
至於殮房認屍,我個人認為小朋友就無需要去,因為始終外貌有改變,又未經過化妝處理,大人去認屍都要做好心理準備!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

可以去喪禮,但盡量唔好瞻仰遺容,免得小朋友有陰影。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

2r6x32 發表於 21-2-23 10:38
我老爺幾年前心臟病發在家失救,過左身兩日才被我同先生發現,當時正值嚴夏,遺體已發臭,當日我老公入睡房 ...
慶幸?? 呢兩個字好奇怪

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

果個係你老公個阿爸, 佢梗係想個女去佢個喪禮, 爺爺咁親細女都應該要出席爺爺喪禮, 根本冇商量餘地, 除非反枱啫...

去喪禮冇問題, 俾細女正式向爺爺道別, 之前睇住爺爺搶救等等真係冇必要, 應該係見最後一面時睇住爺爺走.... 唯有平常心看待, 細女第日唔開心既話要多加開解.

你指去殮房係咪你老爺會院出? 唔會真係入殮房, 而係去殮房側邊既小禮堂.

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

去殮房?? 定喪禮儀式?如靈堂我覺得應該要去嗰個係亞爺

珍珠宮

好好開導小朋友,生老病死,人生必經階段,去到大賓館會幫先人執返好

爺爺咁親一定要送一送,吾坐全程到一下都好,不然你c6條刺係一世

當年我有先人出殯,我仔仔一個三歲一個一歲係賓館隔離book 左酒店比佢哋休息,點知佢都陪我地全程

伯爵府

幸福花海 發表於 21-2-23 10:16
生老病死必定有,除非佢自己非常恐懼,如果唔係趁機會教導佢,又唔覺得有問題. ...

這方面我認同,4年前老爺走佐,去年太婆走佐,阿女現在9歲,佢都跟足全程,不過佢的性格好樂觀,覺得親人走佐也會陪在身邊。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

回覆樓主:

第時你百年歸老,想唔想啲孫出席喪禮?

水晶宮

殮房定喪禮?喪禮要去,咁親都唔去,太不近人情。

珍珠宮

回覆樓主:

唔好話4歲小朋友,當年我26歲出席喪禮,見到個遺體真係個心嚇一嚇,個樣完全唔同,身體感覺好瘦弱。好傷心!
生離死別真係唔係乜年紀都接受到。我都喊佐成日,返到屋企仲好呆

如果小朋友一定要去,出席喪禮,但唔睇遺體得唔得啊?你C6可能都係希望小朋友無遺憾掛。起碼見過最後一面

象牙宮

回覆樓主:

儀式唔係殮房搞喎,葬禮係靈堂或者醫院空地搞架!
唔明醫院搶救你地點睇到?我老爺當年走,按完救命鐘就搶救喇喎,救唔返先比我地見最後一面啫!
始終都係人地子孫跟老公姓,葬禮點都要出席一陣,除非小朋友好細膽,會成日喊啦!試諗下如果自己父母離世,咁你又唔比出席葬禮咩?!

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

咁細個唔應該帶佢入去睇搶救,但喪禮絕對要參加

珍珠宮

參加咩儀式?葬禮?
一般去殮房又唔會一家大細去嗰喎。

首頁
12345...9

尾頁

跳至