自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

crystallooo 發表於 21-2-28 23:10
回覆 banbanmm 的帖子

你講緊咩?而家又變左移民唔應該拎?而家唔係講現金定電子消費券咩?而家移民都有電 ...

而家個前題係刺激香港消費, 一尾行政費低有乜用? 上兩次派錢就係派多咗數以億計畀移咗民嘅人,但係完全刺激唔到香港消費。你唔清唔楚就噏咗咁多?

禁止訪問

子爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:38
有無人可以答我,點解唔直接回水5000呢?仲慳D行政費

有無人可以答我,點解醫療券唔改為直接派現金呢?仲慳D行政費。

直接回水5000咪益唔到飲食零售囉。
如果個個都係有無消費券都會使5000,咁就根本益唔到飲食零售,咁就的確係嘥咗D行政費,咁就的確係阿茂整餅。
但事實上並唔係個個平時都會使5000,咁迫你使5000先至會益到飲食零售。這點是最重要的!
至於可以益到飲食零售幾多,就要睇平時有幾多人會使少過5000,人數愈多,平時使錢愈少,則愈益得多飲食零售。這是阿茂最想的。

公司春茗抽獎點解送超市禮券,唔直接送現金?

子爵府

yuyueng 發表於 21-2-25 14:39
每日Lunch食一餐快餐當$50,食20日就食完1000啦。

如果個個平時都係咁使錢法,阿茂就真係整餅,嘥行政費。
一定要有啲人(愈多愈好,以阿茂嘅立場嚟講)平時係用唔到1000,咁樣迫佢哋用先能夠達到阿茂一心想益飲食零售嘅目的,咁嘥行政費先係值得(以阿茂嘅立場嚟講)。

子爵府

luvkaka 發表於 21-2-25 14:43
上次派錢咪有人話咗唔好, 點解唔學MACAU呀? 今次學啦, 又有人出黎唔LIKE, 我去果D茶餐廳都有得"DO"啫架, 借 ...

「又有人出嚟唔 like」?我就唔信阿茂唔預期會有人唔 like 喎,阿茂預咗唔會百分百 like 㗎喇。樣樣嘢都可能有人 like,有人唔 like 㗎啦,邊有百分百 like 㗎?

子爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:52
回覆 luvkaka 的帖子

我一路都好支持佢回水架,佢一回我就支持,我好支持政府還富於民架。民間多錢,經濟 ...

政府除咗扶貧之外,仲要扶飲食零售。
除非你認為政府唔應該扶飲食零售啦。

子爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:52
回覆 luvkaka 的帖子

我一路都好支持佢回水架,佢一回我就支持,我好支持政府還富於民架。民間多錢,經濟 ...

政府除咗扶貧之外,仲要扶飲食零售。
除非你認為政府唔應該扶飲食零售啦。

子爵府

siumeanyeung 發表於 21-2-25 14:53
講真有錢點解唔要
1000一個月好易用到

錢梗係要啦!

錢同消費券只可揀一樣,多數人都揀錢。消費券唔係唔好,只係無錢咁好。
錢同醫療券只可揀一樣,多數人都揀錢。醫療券唔係唔好,只係無錢咁好。
錢同超市禮券只可揀一樣,多數人都揀錢。超市禮券唔係唔好,只係無錢咁好。
錢同機票只可揀一樣,多數人都揀錢。機票唔係唔好,只係無錢咁好。

珍珠宮

crystallooo 發表於 21-2-28 23:13
回覆 小詠 的帖子

所以咪話唔好同殖民政府比較囉,無人話英國對香港好wo。而家中國係唔係殖民地宗主國先? ...

咁你有乜高見派錢唔駛比行政費, 叫邊個拿現金去街頭到派??

唔想浪費係理解, 但有D野唔係發UP 風就解決到
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至