自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

禁止訪問

男爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 15:20
回覆 kirorocoffee 的帖子

3粒星就回水架啦。唔理係走咗定新移民定小數族裔,移咗民就唔係香港人? ...

同埋回咩水。。你教果D稅連屋企樓下水管保養都唔夠啦

自來水邊度黎..不如自己去打水啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystallooo 發表於 21-2-25 14:38
有無人可以答我,點解唔直接回水5000呢?仲慳D行政費

舊年澳門派消費券, 唔少人叫香港政府學下嘛
個陣你唔係度咩?
天朗氣清

男爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 15:21
回覆 esther_fong 的帖子

行政費今次係8億....直接回水,係幾千萬仲未計要同商戶合作,引入電子收費系統等 ...

幾時6億變8億

派現金唔駛行政費...你公司都好多行政費支出...果D叫人工...你咪出糧啦

禁止訪問

男爵府

行政費今次係8億....直接回水,係幾千萬仲未計要同商戶合作,引入電子收費系統等 ...

D商戶唔鍾意咪唔好join囉...邊個逼佢呀

珍珠宮

crystallooo 發表於 21-2-25 15:20

3粒星就回水架啦。唔理係走咗定新移民定小數族裔,移咗民就唔係香港人? ...

呢句岩呀
移左民絕對唔應該再當係香港人啦

天朗氣清

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

老翻太太 發表於 21-2-25 12:38
都話啦,點做都有人話,睇到1000蚊咁大,用唔到水,電,交通,咁食嘢點都用到吧,唔出街食都要買餸卦?當你 ...

等睇班乞兒歪理王點樣為自己搵借口

禁止訪問

男爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 15:24

好多人都「無」交稅,唔代表佢無做野,供養父母,失業 / 低收入人士可能都唔駛 ...

點計最低...你計呀

移左香港就唔關佢地事....佢之前交幾多冇關係..

男爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 15:26

派現金梗係要啦,但少好多呀嘛。你明唔明多同少嘅分別,明明每人可以派多D,點 ...

少幾多?你清清楚楚計條數出黎比大家睇下?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

crystallooo 發表於 21-2-25 14:52
回覆 luvkaka 的帖子

我一路都好支持佢回水架,佢一回我就支持,我好支持政府還富於民架。民間多錢,經濟 ...

叫班首足唔好攞,咪慳返幾億囉

珍珠宮

kirorocoffee 發表於 21-2-25 15:26
點計最低...你計呀

移左香港就唔關佢地事....佢之前交幾多冇關係..

無錯, 尤其早排走去英國個班
仲要兩邊R著數?
有無再cheap D?

移左民就搵返自己國家救濟啦
天朗氣清

公爵府

老翻太太 發表於 21-2-25 12:38
都話啦,點做都有人話,睇到1000蚊咁大,用唔到水,電,交通,咁食嘢點都用到吧,唔出街食都要買餸卦?當你 ...

就算只買柴米油鹽廁等紙必需品,我真係唔明一個月洗$1000有幾難...政府點做佢哋都要反同鬧,真心覺得佢哋做人好辛苦

侯爵府

又要教你計數 派消費券預計行政費係6億唔係8億,700萬人每人派多100蚊已經要7億,又何來夠每人派多幾百呢

伯爵府

我一路都好支持佢回水架,佢一回我就支持,我好支持政府還富於民架。民間多錢,經濟 ...

政府今次唔係想比錢你點使就點使,係想幫零售業重啟經濟呀,比現金就做唔到呢樣野啦,好多人儲埋唔使或攞去交屋租水電媒,比現金就根本唔會比

水晶宮

依家同回水有分別? 你一個月用唔多過一千蚊?

你講到自己咁大政府要听你講, 咁我咪用圖書館交通工具做比喻囉, 點知你有禮貌啫

前後矛盾解釋下, 两句說話重點不同你又要人解釋比你听, 咁你真係玩我啫,

上次咪比人鏟到上天花話做咩唔派卷要派錢咪, 你唔記得依件事, 今次政府派我滿意呀, 下下次次政府都听你?

"除非你認為政府唔應該扶貧啦。 唔讚成架, 點解要扶? 冇錢生一打出黎就要扶呀?

老弱傷殘我支持, 但唔係一句扶貧囉.唔洗整個"DUP"比我踩啦, 政府做咩唔唔啱唔岩你心水架啦.

水晶宮

flashsilver 發表於 21-2-25 15:10

點解一定要去快餐店? 點解唔可以去普通茶餐廳? 我只係話電子消費未必用到咁多, 我冇 ...
咩普通茶餐廳冇八達通咩? 我都唔想同我唔同意見既人我就出聲, 但你諗下你地make 唔make sense先得架, 果$1000 都要話冇地方用, 有JM講得好啱, 咁醫療卷你地又唔咁關心D老人家??? 今日先見到個老人家用得不知幾精明呀.
唔知以為迫你地做咩咁

水晶宮

esther_fong 發表於 21-2-25 15:39
又要教你計數 派消費券預計行政費係6億唔係8億,700萬人每人派多100蚊已經要7億,又何來夠每人 ...
佢仲要問我有冇讀過經濟, 又話人民有錢先點點點, 咁政府冇錢會點呀? 真係攞命

首頁
45678...13

尾頁

跳至