婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問你地通常會做咩野來攪好同奶奶既關係?

男爵府

原帖由 CLong 於 09-6-5 09:46 PM 發表
我想問你地通常會做咩野來攪好同奶奶既關係?

6299當初對我係有少少意見,主要係因為我年紀大過老公 + 冇返工~ 不過我99其實係一個明白事理既好99,婚後我都冇特別做d咩來搞好關係,因為我係一個寧死都唔肯拍馬屁既人!

一路以來我都只係保持對6299有應有既尊重 + 少說話,可能日久見人心啦,佢地睇到我點對老公......同男家人關係越來越良好~~~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我無同奶奶刻意攪好關係...
我奶奶好好人,所以我同奶奶一直保持良好關係...

大宅

我朋友詁,唔洗刻意對99好,只要 normal 便可,你一對佢好咪好lor,但只要對佢dd唔好,就好煩la,只要normal既 respect,唔好差,就ok了,不過,呢d apply 唔到我99,所以,而家d relationship 都好差..................因佢係個D想你做出臉好好個d,我心唸,你估你係我mami咩,大佬!!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 我愛Corina 於 09-6-6 07:35 發表
我無同奶奶刻意攪好關係...
我奶奶好好人,所以我同奶奶一直保持良好關係...

我都係無刻意攬好同99的關係.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Vca 於 09-6-6 06:12 發表

6299當初對我係有少少意見,主要係因為我年紀大過老公 + 冇返工~ 不過我99其實係一個明白事理既好99,婚後我都冇特別做d咩來搞好關係,因為我係一個寧死都唔肯拍馬屁既人!

一路以來我都只係保持對6299有應有既尊重 + 少 ...

haha.... same as you

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

做番自己無特別討好99,只係99係一個開通不計較既老人家,99我

大宅

我都想做番自己, 但好怕佢, 好似做咩佢都唔滿意咁! 大家教小朋友既方法又唔同, 佢又唔聽講, 小朋友日漸長大, d關係就越來越差, 唔知點算好 .....

男爵府

原帖由 CLong 於 09-6-6 12:13 發表
我都想做番自己, 但好怕佢, 好似做咩佢都唔滿意咁! 大家教小朋友既方法又唔同, 佢又唔聽講, 小朋友日漸長大, d關係就越來越差, 唔知點算好 .....
咁無得攪嫁喎,除非你聽晒佢話跟佢方式去做,你地既關係可能會好dd,但受害既會係小朋友

大宅

我都冇特別討好99,可能C6係99面前常對我很尊重,愛護和照顧.所係99對我都很好& respect.而C6對我媽咪都很孝順,所以我都對99孝順呢.

伯爵府

始終99唔係自己媽咪,所以要求通常都會比自己媽咪高。

我當時會買下野比佢 (因我99只愛貴野,所以c6 (o個時未結婚) 會通水比我話我知買咩,買比佢既野仲貴過買比自己父母)、經常同c6一齊去同佢食飯飲茶、見面時永遠好有禮貌、面帶笑容、有問必答 (連我幾多錢人工、父母做邊行都要答)、如果佢黑面甚至鬧我時就扮唔識聽、然後當冇事繼續服侍佢……

以上既野我由一開始見佢就開始做,已經做野好幾年,但由於佢對我愈來愈差,所以而家已經唔會成日去搵佢食飯、亦唔會買野比佢,但對佢既態度依然咁好。但佢依然話我好衰、話我唔搵佢、話我唔買野比佢……

我既結論係:做好自己本份、但求無愧於心就得架喇!

珍珠宮

結婚前結婚後我都對佢好好, 但佢就越黎越過份, 後來我老公睇到都覺得心痛, 娶個老婆返黎係愛黎鍚既, 但而家就好似娶個老婆返黎比阿媽當工人, 當出氣袋咁!

於是我老公就同我講, 唔好再理99咁多, 見到面say hi say bye就算! 佢病就打個電話去問候下, 見到面講2句今日天氣哈哈哈就算!

反而當我開始照老公所講咁做, 99對我就好左好多! 至少冇再無啦啦鬧我勾引佢個仔!

總之越唔將99放係心上, 越係平常咁對佢, 反而佢就好似對外人咁對我(佢對d街外人好到不得了! 又送野又有禮貌!), 加上醫生換左d新藥比佢, 而家既生活真係好好多!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

唔會特別討好佢, e+返而越黎越憎佢,
因佢唔會話有小朋友係屋企而乾淨d

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

大宅

唔同99住,都係一個令大家關係無咁緊張的方法...我之前同99住日日都作戰咁,主要係佢地d老人家對我地d後生咩都睇唔過眼,又唔抵得...分開住後,得閒同個孫返去俾佢睇下,少左磨擦,關係會慢慢明朗化.因為人要失去左先識珍惜.

男爵府

無錯...有應有0既禮貌同家教已經夠喇
不過我0既心得係...盡量少意見為妙...除非同我個仔或屋企人有關

男爵府

原帖由 miffymiffy 於 09-6-6 03:39 AM 發表

haha.... same as you

我覺得咁樣最好,河水不氾井水~ 唔需要帶住面具做人 + 唔會冇咗自己!

男爵府

我無做d咩
做返自己

公爵府

我都係做番自己,唔會特別討好佢,過時過節唔會買嘢俾佢,因為佢嫌三嫌四,又貪心,你送開一次以後送少一次後患無窮,唔想佢有任何收到禮物/錢既期望. 唔想佢用物質去衡量我係咪一個好媳婦.

另外, 佢鍾意周圍食嘢/飲茶,但又彈三彈四無間好,佢話好時大部份人會覺得那間嘢唔好食. 我唔會免為其難要自己走去陪佢食嘢或行街,因為大家個style好唔同,勉強無幸福(我知我老公以前個女友會,真心又好,想討好佢又好).

我自己又唔鍾意講嘢, 佢又開籠雀, 仲要大聲到爆, 我自己又衰, 聽到好嘈既聲又會偏頭痛發作.

琴晚6299這個月生日, 99叫我地同佢地食餐飯, 因為佢叫埋佢個朋友去, 所以話要威,要食豪d. (我老公平時係唔會同佢做生日/任何節日). 晚飯後我老公上去99屋企(我地同一屋苑,不過我無去,因為覺得好悶), 99同我老公講話我同佢唔啱傾,又話我唔會打下電話問候佢地. 老公聽完即刻話有乜問題, 唔通要做到咁假特登討好你咩,講明我唔係呢種人, 叫佢唔好同人比較. 仲同99佢講我不嬲連電話都唔鍾意用, 好少打俾自己父母, 咁點會打俾你地唧, 又無嘢講, 唔通日日問你食左飯未就收線呀, 你估你咩? 一日講百九幾個電話.

老公返黎同我講番, 但唔知點解, 聽完之後我好開心. 因為我地唔啱key真係事實,希望99認清我係唔會討好佢, 唔會做雙面人去奉承佢, 呵呵

首頁

尾頁

跳至