自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學習態度越嚟越差, 上學期考試保持全級頭五名, 今次成績 應該很差, 因為所謂嘅停課不停學對阿女完全沒有作用。 佢好想轉校, 但大部分學校都仲係網 課中。 轉校其實作用應該會不大。 青春期情緒 不穩, 今日 話想轉校明天又話唔想! 每次上網課 就發曬脾氣, 話 老師淨係鬧人都半個鐘頭啱啱好可以落堂!

用戶要求終止服務

牛年勳章

咁要轉有面授嘅學校,唔係嘅話意義不大。

funfun759    發表於 21-3-18 12:54
ohmygosh    發表於 21-3-18 10:51
未經許可,請勿轉載

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:47
阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

咁咪試吓,試咗睇吓有咩結果再決定都唔遲。始終呢間唔係阿女心水,佢讀得唔開心都有機會的。自己用努力考返嚟嘅插班會上心d

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-3-18 10:51
咁咪試吓,試咗睇吓有咩結果再決定都唔遲。始終呢間唔係阿女心水,佢讀得唔開心都有機會的。自己用努力考 ...

但今次成績應該無法見人,

wcpcelia    發表於 21-3-19 16:14

[/url]

水晶宮

不如你直接問個女是否仲喜歡讀書。否則等佢中三後轉職業學校算了,學一門手藝好過大家咁困境。佢有心讀書就會讀,沒心讀,早點工作賺錢仲實際。生活係佢,條路係佢,佢自己決定。我成日都咁同個仔說,你係沒心讀書早出聲,你早點出來賺錢好過。

而家細路好多覺得,樣樣野理所當然,做晒公主王子咁,做咩要家長比佢更緊張?條路係佢,佢要福街我都不會阻佢。你越驚越就佢,佢仲覺得你買佢怕,利用父母的愛去換野。我仔細個時扭計哭買野,我一次都沒就佢。我只係淡淡說左句,你哭係條街,係你醜怪比人望,我有我回家,你跟就跟,不跟算數。佢先識驚,以後沒咁去扭計要野。

珍珠宮

回覆樓主:

級五,我會試下轉,轉更好或佢心儀的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

或者先問佢想轉咩學校,巨體D搵下學校資料,同埋問下有無識人讀緊既意見,
唔好忽視仔女表達既野,雖然佢地有時未諗得好深入,
但青春期就係要父母支持、鼓勵同關心
到最後可能佢真係唔轉但佢感受到你有聽佢講野先重要

capricornbb    發表於 21-3-18 11:33

侯爵府

其實上zoom又真係好辛苦,你個女似想讀書,但係zoom嘅環境影響好大, send埋之前頭五名嘅成績表一齊去試吓揀學校,但係可能要同你個囡解釋吓而家轉校去到新學校佢可能都係zoom而且冇得識新朋友

公爵府

其實並非會否,而是能否。如果轉校,起碼唔比現在學校差,那她的成績一定要有咁上下。或許呢個都係佢認真學習嘅動機。

瑪瑙宮

如果係佢自發要轉, 會幫佢試.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

轉校唔係你想轉就即刻轉, 考得插班黎都要等下一個學年先有得轉. 無論係咪真係有心轉都報咗先啦.

大宅

Shellyxlk 發表於 21-3-18 11:01
其實上zoom又真係好辛苦,你個女似想讀書,但係zoom嘅環境影響好大, send埋之前頭五名嘅成績表一齊去試吓 ...

冇錯中一第一次考試係全級第一, 上網 課後已經跌咗。 今次再跌, 在尋找 可以上實體課學校, 希望可以尋回 阿女的讀書熱情

[/url]

子爵府

回覆樓主:

唔會轉 搵補習就真 疫情下係考自律

珍珠宮

回覆樓主:

其實zoom既話
間間學校都一樣
一向搵間可以面授架啦
雖然萬中無一

珍珠宮

回覆樓主:

可能搵啲學習氣氛好些的學校,就算上網課都比較乖的,佢話老師鬧人都半小時係因為學生唔乖嗎?你心儀邊啲學校?

用戶要求終止服務

牛年勳章

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 11:16
冇錯中一第一次考試係全級第一, 上網 課後已經跌咗。 今次再跌, 在尋找 可以上實體課學校, 希望可以尋回 ...

我覺得係正常現象,阿仔而家預備 DSE,佢中五張成績表都好嚇人,有需要提交成績表嘅時候,我點都交埋中四嗰張。

隨著返到學校上堂,學習動機同成績可以追得返嘅~ 如果係阿女唔鍾意間學校而影響學習,咁係第二樣嘢。
未經許可,請勿轉載

大宅

Astra00 發表於 21-3-18 10:55
不如你直接問個女是否仲喜歡讀書。否則等佢中三後轉職業學校算了,學一門手藝好過大家咁困境。佢有心讀書就 ...

好直接,但是係真相

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我會比佢自己去試搵佢心儀的學校... 入唔入到睇佢自己

公爵府

2024年龍年勳章

好多父母成日話讀書好,讀多啲書仲好。但係有幾多人真係適合讀書,如果唔係真係浪費仔女嘅時間,仲浪費父母嘅錢。及早學門手藝仲好啦!

侯爵府

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:47
阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

阿囡成績好,我會呢個時候同佢轉間更心儀

wcpcelia    發表於 21-3-19 16:15

首頁

尾頁

跳至