論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

cc218 發表於 21-4-16 13:40
我都想問呢個問題?完約之後再續約,因疫情不能回國、放14日大假,雇主係咪要補習14日人工+來回機票錢俾佢 ...

因應疫情續約可延期至新約1年內回鄉
續約時折現第1年7日未放大假可要
第2年7日(係第3年放)及機票到時再算

大宅

回覆 joycecaca 的帖子

我個姐姐又係要求我補機票錢比佢,但我當然唔想啦,我會補番D大假錢比佢,但佢又因疫情不能回國就要求我比機票錢。
我就此事剛打去勞工署問過,佢哋話合約講明要比旅費,如我唔比工人姐姐有權會去勞工署告我。到底現在如何是好呢? 請指教!

子爵府

Mattb 發表於 21-4-26 13:48

點解唔想比機票錢佢?

大宅

回覆 LC116 的帖子

佢真係無返去麻, 點解我要折現比佢呢?
我而家就係想知到底需唔需要, 如真係要我咪出番比佢囉!

子爵府

Mattb 發表於 21-4-26 18:12
回覆 LC116 的帖子

同問
唉~香港僱主好慘,e條機票法例現在不合時宜,工人都唔洗回鄉啦,我都唔明點解僱主要繼續買機票或折現比佢,好唔合理 僱主無奈係焗比,工人含笑淨袋
我唔知點可以發聲,有冇傳媒朋友可以報導下探討下e個問題?SOS求救

水晶宮

合約真係講明僱主要負責工人完約回鄉的旅費, 亦冇話一定要工人成行, 僱主才支付旅費。現在係工人暫不能回鄕, 佢始早都要回鄉。

寶石宮

2023年兔年勳章

smallb2011 發表於 21-4-27 08:15
同問
唉~香港僱主好慘,e條機票法例現在不合時宜,工人都唔洗回鄉啦,我都唔明點解僱主要繼續買機票或折 ...

問題類似香港打工仔有福利
完約/辭職/被解僱可否折現無享用福利?

複式洋房

Poyau 發表於 21-4-16 15:32
因應疫情續約可延期至新約1年內回鄉
續約時折現第1年7日未放大假可要
第2年7日(係第3年放)及機票到時再算

上年5月已續約,没有回菲律賓。

本打算上年聖誕回鄉,又不能成行。

現在是第4年開始,仍未折現14日

假如到出年完約不續約。

共28天假期,提前走或折現都可以

但是否只给回程機票便可?

寶石宮

2023年兔年勳章

hugonamnam 發表於 21-5-22 18:21
上年5月已續約,没有回菲律賓。

本打算上年聖誕回鄉,又不能成行。

折現第1及第2年共14日未放大假
第2張約大假第3年8日 第4年9日

子爵府

Danjunior 發表於 21-3-22 23:57
我之前都係到問同一個問題, 但無人答我

最後問返以前個agent, 佢話機票隨我比返$2500都可以。

請問你agent點解釋?我情況係我請工人時佢在香港所以我無比過機票錢,半年後佢辭職,我要比單程,咁我仲要唔要比返第一程機票佢呢?因為個工人我自己請無跟agent,所以上嚟問大家,謝謝解答

珍珠宮

joycecaca 發表於 21-3-30 23:27
回覆 applemary9527 的帖子

因應疫情續約延期至新約1年內回鄉
一向續約都可以選擇一年內完成出入境,如果工人決定不回鄉放假,係需要補回沒有用到嘅機票錢的

珍珠宮

根本每份合約內僱主都要包兩張機票俾工人,如果此機票用不著,就需要折現俾番工人, 俾幾多就大家商議。法例係咁,唔到你想唔想

珍珠宮

joycecaca 發表於 21-3-30 23:23
回覆 applemary9527 的帖子

Hi everyone - Please read this! You don't have to pay any air ticket or t ...

我工人做第二個約今年年尾完約,今日她突然問我想取之前第一個約(兩年)的來回機票折現錢,我老公上網查現在因機位少所以菲律賓機票也要過萬一張,其實她現在完全不可以出國,我們僱主也要現在給她機票嗎?

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

比大家參考吓我嘅做法

姐姐上年 9 月剛續約,佢原本 plan 諗咗今年 7 月返印尼,最後疫情下緊係吾返啦,上個月我就同佢計數啦。

14日大假,+$2,500 機票錢(泗水),搞点。

簽好文件,寫明因疲情下未能回鄉,經雙方同意,以現金代替假錢和機票。簽名比錢搞点。

文件一定用番印尼文/菲律賓文,佢簽得名,就無得賴吾明。

侯爵府

醒目開學勳章

Moonlight819 發表於 21-5-31 21:42
我工人做第二個約今年年尾完約,今日她突然問我想取之前第一個約(兩年)的來回機票折現錢,我老公上網查 ...

你要明白,佢第一張約完,你已經要比一套來回機票佢,今年年尾完約,佢吾續約,你都係要比單程佢返去,何必咁執著呢,佢叫你比,無話要即刻嗎?
你咪上網 check個價比佢睇囉,無話個價一定要出到機票架。

大宅

我已通知菲傭終止合約, 月底走人, 但好似返到菲要隔離14日, 有人知道嗎? 隔離費用邊個比呀? 可能好貴喎

寶石宮

2023年兔年勳章

laubbbb 發表於 21-6-1 12:33
我已通知菲傭終止合約, 月底走人, 但好似返到菲要隔離14日, 有人知道嗎? 隔離費用邊個比呀? 可能好貴喎:sig ...

據菲航網頁 隔離費用當地政府負責

https://www.philippineairlines.com/en/ph/home/covid-19/ArrivingInThePH/ManilaArrivalGuideForOFWs

13. Your accommodation and food during your stay will be shouldered by the Philippine government. Any additional hotel fees due to required extensions will be shouldered by their governing agency.

寶石宮

2023年兔年勳章

helen523 發表於 21-5-31 21:48
14日錢點計?

參考勞工處網頁

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm

問5.

如何計算年假薪酬? 應該何時發放年假薪酬? 

答5.

年假薪酬的每日款額相等於僱員在年假當天或年假首天 (如年假日數連續多於一天) 前12個月內所賺取的每日平均工資。如僱員的受僱期不足12個月,則以該段較短期間計算。 

在計算每日平均工資時,僱主須剔除(i)未有付給僱員工資或全部工資的期間,包括休息日、法定假日、年假、病假、產假、侍產假、工傷病假或在其同意下放取的假期,以及沒有向僱員提供工作的任何正常工作日;連同(ii)就該期間已支付的款項。 

僱主最遲須於年假後的第一個發薪日支付年假薪酬給僱

子爵府

abbytang 發表於 21-6-1 02:06
比大家參考吓我嘅做法

姐姐上年 9 月剛續約,佢原本 plan 諗咗今年 7 月返印尼,最後疫情下緊係吾返啦,上 ...

請問可以借文件參考嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至