自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Anpanmama 發表於 21-3-24 00:34
相信你同我做過大肚婆,都知道無一個大肚婆會陀B真係陀得舒服。
除咗一啲身體有問題令懷孕期更加辛苦外, ...

既然人人的感覺背景唔同
或者有人真係感受深啲呢
你又唔係佢 你永遠唔會知佢感受

外人睇 我嗰次產檢玩一日
都係坐係度等 唔明做乜咁
但我要由一座去另一座
有時有得坐 有時無得坐 坐都係硬凳
嗰下我又真係覺得好辛苦喎
走時下午四點 你唔係要我返office 呀?

何不相信專業人士(醫生)?
醫生批得病假紙 總有佢理由

珍珠宮

Ol0314 發表於 21-3-23 20:24
係職場大肚、產檢、產假、湊仔
全部唔鍾意;有人甚至連人地湊孫都唔鍾意
攞病假(已唔係講m 假)又唔鍾意

因為的確有好多人
恃肚賣肚恃老賣老
明明有更好方法佢唔要
硬要一個自己舒服晒話知人地死既方法
乜都以自己為中心
永遠由自己角度出發既男女都好乞人憎

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ol0314 發表於 21-3-24 00:45
既然人人的感覺背景唔同
或者有人真係感受深啲呢
你又唔係佢 你永遠唔會知佢感受

醫生一定會批病假,因為怕咗有咩事俾人投訴到七彩

公爵府

Anpanmama 發表於 21-3-24 00:55
醫生一定會批病假,因為怕咗有咩事俾人投訴到七彩

政府醫生唔係呀
頭先嗰次八個鐘產檢
佢只比到診紙
好在我上司體諒我 比我call sick

公爵府

mike89 發表於 21-3-24 00:46

因為的確有好多人

自私的人 就走圍都有
自私的人 唔會由大肚變唔自私
有責任心的人 亦唔會因大肚突然改變
睇一個人 唔在於佢有無大過肚或係咪長者

大宅

Ol0314 發表於 21-3-23 23:40

咁唔係個個大肚都咁舒服

我覺得產檢拎全日假好正常。

大宅

mike89 發表於 21-3-24 00:46

因為的確有好多人

我有同事試過大肚期間搬文件,佢就係話唔想麻煩其他同事,所以自己搬,最終見紅,入咗醫院,住左一段時間。
所以我覺得如果唔係太過份,就遷就⼀下大肚婆啦,最多都係10個月姐。

大宅

回覆樓主:

我也覺得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我都覺

男爵府

回覆樓主:

因為女人太瞭解女人

公爵府

朋友個女上司,明明對孕婦冇乜野,仲叫其他同事體諒下丶幫下手,點知個孕婦玩串哂,完全恃肚賣肚,正常要做都突然話唔識做丶不停請病假(第二日返工大大聲同家人/朋友/老公傾電話,談笑風生),請病假既行為由通知上司冇耐就一星期返一至兩日,直至佢發現用到冇晒病假,要no pay leave 先停一停,攪到其他人做埋佢嗰份。結果,個女上司之後唔夠膽再請後生女

我明白壞人都會老,衰人都會生仔一樣,一部分衰嘅,完全影響晒其他

珍珠宮

Ol0314 發表於 21-3-23 20:24
係職場大肚、產檢、產假、湊仔
全部唔鍾意;有人甚至連人地湊孫都唔鍾意
攞病假(已唔係講m 假)又唔鍾意

又可以話女人睇低女人。
女人生仔就係麻煩。
男人出軌就係女人的錯,
但咁想法只係一部份女人的行為。
隨著學識見識改善,相信會有越來越多有智慧有胸襟的女人。

公爵府

Anpanmama 發表於 21-3-23 20:45

先要問吓,點解咁多人要因為大肚攞着數,產檢兩個鐘已經 ...

以前有个同事,工傷2年,期間結婚然後大肚可能我少氣,受傷到要放2咁嚴重,仲要No paid駁假,實在好有可疑。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主我明你喎,大肚產檢,我前上司同我講: 而家都冇乜人大肚,好少人去產檢,一個鐘乜都得,我真係好想叫佢跟我一齊去,俾佢睇下點樣一個鐘乜都得?

又試過飲糖水,講到明冇到診紙,我攞半日AL,我前上司問我做乜事請假,我話飲糖水,佢話好快姐,飲完即刻返,我心諗,我攞左半日假,唔係應該下晝先返工?我好記得飲完冇耐我好暈,喺醫院標冷汗,姑娘都叫我唔好周圍行,我打俾前上司話我請多半日AL,佢又問長問短,最終暈住返公司

珍珠宮

Ol0314 發表於 21-3-24 01:01
自私的人 就走圍都有
自私的人 唔會由大肚變唔自私
有責任心的人 亦唔會因大肚突然改變

咁針對性既人一樣周圍有
同樣唔會因為你係女人係大肚變得大方遷就

公爵府

咁唔係個個大肚都咁舒服

政府產檢點解要搞成日?
我識得有啲產檢完之後,話當攞埋病假唔返公司,我覺得有冇搞錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我第一次大肚流啡,有日以為冇事返左公司,點知返到去,一去洗手間就見到流啡,即刻話走啦,去睇醫生,我前上司又話: 點解要走呀,少少事咋?唔好走住,做埋少少野先,個幾鐘後先肯放我走。

到我生完返工要泵奶,我食lunch泵,有時遲兩三個字先埋位,佢又話: 點解你要泵咁耐?另一同事話佢15分鐘就得?我泵30分鐘好正常掛?又係食飯時先泵,遲左係因為我遲放食飯,同埋泵前泵後要清潔下D泵,咁清潔用一兩分鐘都要掛?

翡翠宮

再講產檢,我前上司會問我幾點產檢,叫我咁上下先走,同我講最好約星期六或者平日最尾果個症,又問我點解要政府私家兩邊睇,我真係唔知佢十幾年前係咪淨係睇政府,定有心為難我,佢做HR,唔會唔知唔係得我一個政府私家兩邊睇呀?

水晶宮

畀面勳章

其實呢個世界唔係女人就係男人
咁無理由半個世界嘅人都對女人好
所以睇開d

有時男人衰起想來,比女人更難想像及更惡啃

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

咁唔係個個大肚都咁舒服

產檢一天……
唔係無,唔多囉!
如果因為特別身體原因,同事會體諒!

首頁

尾頁

跳至