自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

0q.cathy 發表於 21-3-30 09:59
香港你行慢d,都係死罪,阻住人發達,等二秒都唔得,入lift要立即按關門,前面人行慢d就唔滿意,太多太多 ...

我真係唔鍾意比人阻住,慢慢行嗰 d,我會急步爬頭
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

再講一個真實case, 有朋友的鄰居,晚上去dt 食飯,車被爆格,車内通常放有車保險(即會有住址資料), 個賊淨係偷左放係車内的車房remote, 用自己車即刻駛去事主家打劫,正好佢係獨居,家裏沒有人,佢以為普通被打爛車玻璃窗,但其實係入屋打劫,所以車房remote 最好吾好放車,車保險都最好跟身。

琥珀宮

0q.cathy 發表於 21-3-30 09:59
香港你行慢d,都係死罪,阻住人發達,等二秒都唔得,入lift要立即按關門,前面人行慢d就唔滿意,太多太多 ...

我都係心急人,你講果啲中哂,一秒都唔想慢,衝鋒隊長。慢活唔知習唔習慣,香港人咁長命,可能就係個個都做嘢快,救人更快所得出嘅結果。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

SandyKL 發表於 21-3-30 11:39
我都係心急人,你講果啲中哂,一秒都唔想慢,衝鋒隊長。慢活唔知習唔習慣,香港人咁長命,可能就係個個都 ...

香港人長命係因地方細,醫療方便,有事即刻call到白車去醫院。外國地方大,有事好易失救至死

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cindy123 發表於 21-3-30 04:09
Call車問題,你提一提又係喎!長知識!

我最近都乘機趁熱門多人講可再睇多d移民左去外地的華 ...

乜英國咁架,有CCTV乜都睇到晒,咁咪冇晒私隱囉

子爵府

FJmom 發表於 21-3-30 10:47
再講一個真實case, 有朋友的鄰居,晚上去dt 食飯,車被爆格,車内通常放有車保險(即會有住址資料), 個賊 ...

多謝提醒,我c6正正好喜歡放車房remote是車門旁,等我提提佢

大宅

我朋友在lockdown前兩天店舖被爆格,報警沒人接電話,留指示可以網上申報,然後直接把報警編號給保險理賠,由始至終也沒有警察到來了解情況。外國少大盜,多小偷。而且見到小偷,最好由他偷吧,你把他打傷,你反而可能被告。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 21-3-30 10:31
我真係唔鍾意比人阻住,慢慢行嗰 d,我會急步爬頭

我地係由細被灌輸要快,唔好阻住人,所以行得慢比人話會覺得自己理虧,但去到外國,慢唔係罪,大家接受到你可以慢,地方大好少阻人,想過點既生活都得。

公爵府

SandyKL 發表於 21-3-30 11:39
我都係心急人,你講果啲中哂,一秒都唔想慢,衝鋒隊長。慢活唔知習唔習慣,香港人咁長命,可能就係個個都 ...

年青就鐘意快,年紀大就開始想慢落黎,唔想咁急,我同朋友旅行,佢地鐘意一日三四個景點,好攰,但佢地覺得咁就好,我自己同老公去,一日只會去一個景點,所以每次去好長時間,人地去四日,我們去8日,人地一星期,我們就去兩星期,但玩既野係差不多,但覺得舒服。

用戶要求終止服務

牛年勳章

0q.cathy 發表於 21-3-30 15:25
我地係由細被灌輸要快,唔好阻住人,所以行得慢比人話會覺得自己理虧,但去到外國,慢唔係罪,大家接受到 ...

我知道,喺外國返嚟,要 d 時間習慣行快 d
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

我反而覺得,唔少香港人超市排吓隊都燥,其實年紀大咗,更加怕煩,怕等,怕新事物。去到外國要等、再等,要自己想方法,呢啲人真係好易「爆血管」.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 21-3-30 15:25
我地係由細被灌輸要快,唔好阻住人,所以行得慢比人話會覺得自己理虧,但去到外國,慢唔係罪,大家接受到 ...

響非燈位或者斑馬線度, d 外國人過馬路時明知有車等佢過馬路都慢條斯理, 我依然要急步行, 費時阻住人.

用戶要求終止服務

牛年勳章

0q.cathy 發表於 21-3-30 15:30
年青就鐘意快,年紀大就開始想慢落黎,唔想咁急,我同朋友旅行,佢地鐘意一日三四個景點,好攰,但佢地覺 ...

旅行我地都比人慢,不過平時生活急促,前面行咁慢真係阻住,因為條街窄,前面慢後面就要焗住慢。原本窄嘅街,部分又被佔用,有時又有貨物拉車,慢 d 都阻住地球轉。
未經許可,請勿轉載

公爵府

大笨鐘 發表於 21-3-30 15:46
旅行我地都比人慢,不過平時生活急促,前面行咁慢真係阻住,因為條街窄,前面慢後面就要焗住慢。原本窄嘅 ...

係,阻住地球轉應該係全港人既大忌

大宅

英國幾好架

琥珀宮

0q.cathy 發表於 21-3-30 15:30
年青就鐘意快,年紀大就開始想慢落黎,唔想咁急,我同朋友旅行,佢地鐘意一日三四個景點,好攰,但佢地覺 ...

咁玩呢,就唔喜歡趕喉趕命,跟團冇得好講,自由行就喜歡去熟悉嘅地方,行吓食吓,去陌生地方都喜歡跟團,揀啲輕鬆行程嘅旅行團。總之,今時今日一把子年紀,已冇衝勁,揸住地圖周圍搵或自駕都唔係我的旅遊旨趣,唔想用腦。

西方國家啲人揸車又真係幾好品,唔興響按,無論對行人與其他車輛。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

coolman008 發表於 21-3-30 11:51
多謝提醒,我c6正正好喜歡放車房remote是車門旁,等我提提佢

仲有車匙都要小心保管, 如果架車用遙控車匙, d 賊隔住隻門都可以scan 到車匙晶片資料就可以偷車. 所以條車匙要小心保管, 放響屋入面, 唔好近屋企門口位置 , 放入一個錫紙盒度仲好.

我去人地屋企時條車匙會跟身, 反而返屋企果陣有時順手放條車匙入褸袋, 件褸掛響門口, 隔一陣至知自己有掛好條車匙.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

FJmom 發表於 21-3-30 10:47
再講一個真實case, 有朋友的鄰居,晚上去dt 食飯,車被爆格,車内通常放有車保險(即會有住址資料), 個賊 ...

車房遙控都唔安全,只要有人試到個remote code就可以開到車房門,我最近work from home, 聽到有人開車房門,仲以為係我老公早放工,咁啱我同同事講緊電話,等咗一陣唔見我老公行入嚟,我走出去睇,見到車房門開咗,側門開埋,我行出去睇下,見到一個唔識嘅人喺我個電標煤氣標度前面,我叫住佢,佢話佢嚟抄電標,當時我因為冇拎鎖匙,側門又反鎖咗,完全係shocked, 唔識即刻報警,結果俾果個人走咗(應該話佢係逃走) ,後來我老公打去電煤供應商度投訴,但佢地話睇唔到有人報我地電標煤氣標嘅reading, 當然冇啦,仲敢報?不過我老公已經話如果再發現有人break in, 唔理係咩人,佢一定會報警拉人。

公爵府

SandyKL 發表於 21-3-30 20:44

咁玩呢,就唔喜歡趕喉趕命,跟團冇得好講,自由行就喜歡去 ...

我好耐無跟團了,因為我起唔到身,佢哋既時間太趕。

琥珀宮

0q.cathy 發表於 21-3-31 09:27
我好耐無跟團了,因為我起唔到身,佢哋既時間太趕。

疫情前有舒適團,每日只去兩個景點,去南意大利就係跟類團,唔累勞,大約8點幾至10點集合。亞洲多數自由行。

首頁

尾頁

跳至