想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

chingchuchu,

哦, 原來支噴鼻藥都唔係好貴...你比其他人做IUI真的付出更多. 終有一天會感動到上天, 賜給你一個健康可愛嘅BB.

條片真係幾搞笑架. 希望大家可以笑多D, 減吓壓力!

我都今年就快35了. 不過Dr Chan覺得我後生, 仲有大把機會...乜我唔係已經高齡咩?

原帖由 chingchuchu 於 09-6-6 17:32 發表

DodaBB

原來開左新版, 等我仲o係舊版留左言tim
我收到條片啦, 不過我未睇, 諗住等埋我老公先一齊睇, 唔該哂你呀!

點呀? 你決定左接唔接住做iui呀? 無論決定點都好, 千祈唔好比o甘大壓力自己呀! ...

大宅

sukiko,

Dr Chan 其實按體重,年齡及卵巢功能而打不同份量的. 你打75真係比一般人少. 我2次IUI都係打112.5打5日+300打2日, 共7針+破卵針. Dr Chan 都話我算是"打得少". 你估你FSH應該唔算高(卵巢功能好)及比較瘦呢? 對嗎?

打得少都係好嘅. 少D副作用. Dr Chan會睇住, 有沒有須要加大份量. 總之谷到幾粒夠size好蛋就OK啦! 唔好諗得太多.
預祝你今次成功!

原帖由 sukiko 於 09-6-6 20:15 發表
報到

今日自己在屋企順利打左第2針
C6無望到, 仲話我一入房, 唔洗1MIN就打完, 勁

DR CHAN 話每次打75份量, 佢話係少, 因我後生同唔係肥
我話咁少份量, 係咪即係少機會D呢
佢又話唔係 ...

大宅

kinoko,

多謝你的祝福!

Dr Chan 都話其實次次反應都唔一定一樣的. 不過持續肚脹係有機會的. 我上次有哂徵狀都以為中咗...今次個肚由打針到依家好似沒有上次咁脹. 明明排咗5粒蛋應該好脹架喎. 上次個肚好似3~4個月大肚咁款!! 唔之係唔係呢輪腸胃好咗, 沒有便秘, 所以好D? (自我安慰中)
希望你自己try naturally會成功!

原帖由 kinoko 於 09-6-6 18:30 發表
幸福大少奶,
其實我都覺得冇徵狀都唔等於冇機,我3次IUI啲徵狀夠齊晒,咪又係.... ,況且你只係原因不明,只係timing問題,我對你好有信心。 ...

大宅

sukiko,

同意! Dr Chan會睇住你D卵泡成長進度, 而加大或減少針藥份量的. 所以覆診次數都一樣, 好視乎卵泡size. 如果你D蛋蛋成長得幾好, 可能下次可以打300 (含Cetrotide抑壓排卵). Then, 打破卵針做iui!

Last time IUI was done on Day 12. (my cycle 28days)

原帖由 lalamike 於 09-6-6 23:39 發表
sukiko,

其實好難講打針打到邊日嫁,因為要check住蛋蛋反應,如果你打左2針佢地已經大得好快,或者打3-4針已可以打破卵針做iui嫁喇……
當然,仲要睇埋你內膜夠厚未啦。
原來我同你身高體重差唔多咋 ,不過我要打150iu ...

大宅

DodaBB & Sukiko,

哈! 我曾經見過有個人帶自己雜誌的. 亦有人喺度溫書, 用NDS...我都有望吓, 因為好分少人會咁樣...唔通係你2個?

我就多數睇電視 (肥姐個節目).

原帖由 DodaBB 於 09-6-7 00:05 發表

sukiko,

我反而係好奇望咗你雜誌2眼,因為係嗰度比較少人會自己買雜誌上去...
我要等10日後水泡散咗先可以覆診 (下下星期一)

大宅

大家記唔記得大半年前睇Dr Chan 做IUI嘅Siucandy? 當時同期有好多個都bingo...我啱啱睇佢個blog, 知道佢原來3/6生咗阿B啦. 真係恭喜佢!

我有時喺度諗, 如果我早D睇Dr Chan, 我係咪一樣已經生咗阿B?

大宅

see pm

原帖由 lalamike 於 09-6-7 17:35 發表
點先可以睇到佢個blog呀﹖佢係咪都係在dr chan果度做iui成功的﹖
真係恭喜晒佢呀……

大宅

CK_鼠鼠,

希望呢度D姊妹可以好似Siucandy 同你一樣, 可以IUI/natural bingo啦!

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-7 17:24 發表

係呀~係呀~我有睇開siucandy個blog, 知道佢阿b6月3日出生了, 真係恭喜晒siucandy呀

幸福大少奶, 你唔駛灰心, 好快就輪到你架喇

大宅

CK_鼠鼠,

謝謝你同小不點的祝福! 希望大家快D bingo 啦!

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-7 17:49 發表

幸福大少奶,

放心, 一定會, 我同小不點都祝福呢度所有等緊o既sister都快快bingo

大宅

CK_鼠鼠,

你快D啟動番你個blog啦! 將小不點的成長經過, 你的心路歷程記錄低. 等佢大個咗可以睇番. 好感動有個好偉大的鼠媽媽呢!

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-7 21:36 發表

kinoko,

等遲d個人精神d, 身體狀況無咁多不適, 我就會開始處理下個blog, 畢竟我都想將小不點所有野紀錄低

btw...你張鬆弛熊相好盞鬼喎

大宅

你有3粒差唔多大的蛋蛋就好了! 咁你係唔係今日先打針? 嘩! 要打225都幾多...$都多D... 不過最緊要係D蛋蛋可以成長得好啦! 為咗個B, 點辛苦都值得嘅! 希望你今次成功!

哈! 我估唔到李小姐會睇何醫生喎...佢之前懶高調, 話搵代母生仔架咩? 咁佢洗唔洗等好耐? :;pppp:

原帖由 chingchuchu 於 09-6-8 20:25 發表
今日睇Dr Chan等左45分鐘先有得睇 , 好在有買八掛雜誌睇 今日照左有3粒差唔多大既卵, 加大左針藥至225, 希望今次3粒卵都聽聽話話啦
知唔知我等既途中見到邊個呀?? 係李嘉 ...

大宅

CK_鼠鼠,

我都好同意你嘅做法. 我如果BINGO, 就只會講BB的成長經過同自己的心路歷程. 我只係幾個好朋友知我做IUI. 我一個親人都沒有講, 費事煩...

你一搞掂好個blog, 記得通知大家, 同你做house warming!

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-7 22:21 發表

幸福大少奶,

我諗我只會由發現小不點第一日講起, 至於之前係b計劃上o既作戰經歷就未必會提, 始終我身邊知我做過iui o既朋友不多, 我都唔想佢地知, 所以, 將來啟動番個blog, 集中火力都係講小不點 ...

大宅

CK_鼠鼠,

你都輕鬆D啦! 可能你日思夜想, 所以發惡夢. ?-(

我都11/6開彩. 我今次沒有量體溫, 心情好似比上次少D緊張.

Hope for the best, Prepare the worst! 這是我今次的心態。

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-8 11:28 發表

DodaBB,

嗯~知道喇, 我會盡量放鬆, 俾多d正能量小不點, 睇黎過左呢個星期四, 我又有藉口獎左矇豬豬俾小不點喇

大宅

CK_鼠鼠,

see pm.

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-8 21:08 發表

幸福大少奶,

你個矇豬豬BB好CUTE呀

我諗住做完OSCAR後就會著手搞下個BLOG, 到時一定邀請大家去我個BLOG度坐下呀

題外話, chingchuchu依家打225都未算好高劑量, 我睇番我第2次IUI紀錄, 我最高 ...

大宅

你今次係唔係第4次做針藥IUI呢? 為求目的(BB), 真係要恨恨地出$$,出血,出力都要!

你距離成功愈來愈近了! 加油!

呢位李小姐, 我上次聽完佢嘅"代母宣言", 比起Kelly嘅"認命宣言", 更加不知所謂...

原帖由 chingchuchu 於 09-6-8 21:19 發表

我之前果次打300tim呀, 今次加埋噴鼻, 所以已經打少左啦 無辦法啦, 為左個b, 唯有慳響第2度啦

李小姐呢o的大明星黎架麻, 又使咩等wor????????????? 好明顯直行直過啦....我 ...

大宅

CK_鼠鼠,

你睇吓佢住邊先啦. 有地方係唔同D. 佢有個房放Monchhichi 同公仔...

佢個B有"千秋", sir滑梯, 馬仔jumper...

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-8 21:29 發表

幸福大少奶,

一個字形容晒, "勁"呀

大宅

CK_鼠鼠,

可能佢果番"代母言論"一出街, 激到佢奶奶死. 佢老公都嚇一跳...所以李小姐依家乖乖地, 要諗計去生仔. 如果唔係會害到佢2公婆無身家分...

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-8 21:50 發表

可能男人眼中又瘦又高o既女人就等於靚女, 但有時睇人唔淨止睇外表, 仲要睇埋內心, 睇怕李小姐老公聽到李小姐果番代母言論, 對李小姐都另眼相看呀 ...

大宅

各位姊妹,

我今天宣佈, 第二次IUI失敗了!

哭已哭過. 眼淚已流過不知多少遍...
剛剛M已到. 身心都好攰. 今個cycle我會休息. 唔會做第三次IUI 或try IVF.

我不知道是否應該打電話問Dr Chan, 攞referral letter 去排QM IVF?? 之前Dr Chan對我個case都好樂觀. bingo機會很大. 但是仍然失敗! 我暫時都接受不了失敗所帶來的壓力. 經常請假是不可能的事. 兩次IUI已經谷左9粒蛋, 加埋之前三個月, 卵巢已生產12粒蛋! 足夠一年quota! 心靈, 精神, 身體同經濟上須要抖一抖. 可能我心情好緊張, 自己唔知道.

我記得Dr Chan同我講, 我呢D原因不明嘅case, 一定會bingo, 只係時間問題.

所謂"行事在人, 成事在天". 我深信, 上帝會按著祂的旨意同時間, 為我預備最好的. 今次失敗, 唔代表沒有機會的. 愈心急反而愈大壓力.

大家一齊努力! 加油!

大宅

CK_鼠鼠,

好開心你的小不點OK, 仲咁生猛. 彈彈吓!

多謝你的安慰. 我都希望可以好似你咁natural bingo. 唔知我打電話比姑娘for referral letter, 佢地會唔會留難呢?

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-11 22:19 發表
各位姊妹,

我去照完OSCAR返黎喇, 感謝上天, 醫生話小不點頸皮SIZE屬於低風險, 驗血報告就要等一星期後先有, 初步都confirm無問題, 頭先又見到小不點玩蜈蚣彈, 紥紥跳, 好得意 :) ...

大宅

sukiko,

如果我明天打電話比姑娘, Dr Chan 肯幫我寫信, 我多數唔會Day3 (Sat) 見Dr Chan. 今個cycle想抖吓.

我BOOK左下星期睇番中醫. 調理下. 始終打針太多傷身, 心靈都須要治療...

希望大家終有一日bingo!

原帖由 sukiko 於 09-6-11 22:32 發表

不要放棄, 我相信上天終有一日會感動
讓我地呢班捱過一段等待日子的人BINGO

如你決定今個月唔做IUI, 咁你休息1個月
或者就係呢個月自然有左呢

加油, 我地會支持你 ...

首頁

尾頁

跳至