自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原來而家咁細就反叛期?

有無過來人講下過咗反叛期係咪會復原、乖返晒?

公爵府

回覆樓主:

小朋友冇咩可能一年之內在態度上變得咁快,我指佢對人的態度。你個女可能一直有啲問題,平時你留意唔到,呢一年疫情在家就無所遁形。我唔同意九歲人仔就來什麼反叛期,你要趁依家嚴啲,執番正佢啲態度,否則佢上中學你就真係無佢符。例如佢對工人姐姐呼呼喝喝,你就扮佢個樣呼喝佢,問吓佢咩感受?你c6有咩睇法,搵c6一齊幫手教女。

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mickeywinnie3 發表於 21-3-30 00:54
早來早過!人生必經階段!加油

係咪真架? 我仔而家9歲, 又係乞人憎到不得了, 唔知有幾耐要捱, 好攰

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-3-30 08:27
小朋友冇咩可能一年之內在態度上變得咁快,我指佢對人的態度。你個女可能一直有啲問題,平時你留意唔到,呢 ...

可能我一直楂得唔緊,即佢駁咀話下佢就算,搞到而家佢變本加厲,我有同我老公講,我會對佢再嚴啲,因我老公係縱佢,話左佢好多次唔好無寧兩可,佢堅持唔到,仲話我少少事成日同個女對抗,明明罸佢冇得玩機,轉個頭又比佢玩呢啲囉,狠唔下心,個女就恰佢

男爵府

auhiyo 發表於 21-3-30 01:57
你以前縱慣佢?如果佢細個時你地唔指導佢,佢真係唔會理你咁多,我仔8歲都仲聽話,因為佢知道我 ...

我承認我楂得唔夠緊,心軟,所以比佢睇穿我做唔出啲咩,我上次忍無可忍,癲一鑊大大鑊,掉晒佢啲書,掌爆佢個咀,佢叫做退返一步忌一忌我,但唔能夠下下發癲架

男爵府

VMKS 發表於 21-3-30 08:34
係咪真架? 我仔而家9歲, 又係乞人憎到不得了, 唔知有幾耐要捱, 好攰
...

好似成個世界欠左佢要就晒佢咁去到補習社呀sir冇就佢咪日日比人罸囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

藍尾巴 發表於 21-3-30 00:48
態度唔好更唔應該去補習社,除非搵到個可以同佢亦師亦友既同佢同行成長。而且佢表面唔在乎比人罰,可能佢 ...

同意!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

9歲好細,真的可能要嚴格D對你女女!加油!

男爵府

回覆 winnietwyhk 的帖子

9歲4年級開始反判,同我女一樣。而家5年級總日日激死我,有排捱
sweetapplebb

男爵府

Fishqqma 發表於 21-3-30 08:46
9歲好細,真的可能要嚴格D對你女女!加油!

要呀,我退一步佢就踩埋黎

男爵府

sweetapplebb 發表於 21-3-30 08:48
回覆 winnietwyhk 的帖子

9歲4年級開始反判,同我女一樣。而家5年級總日日激死我,有排捱 ...

補習老師話佢唔識聽道理,何必同佢講道理,現在仲可以兇,過多一兩年想教都冇得教

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

winnietwyhk 發表於 21-3-30 08:38
可能我一直楂得唔緊,即佢駁咀話下佢就算,搞到而家佢變本加厲,我有同我老公講,我會對佢再嚴啲,因我老 ...

天資小聰明有個性,父母要自細食得住佢,揸唔緊一時一樣,小朋友好快會知,會反客為主

同佢對抗鬧惡冇帮助,倒不如試吓約法三章,佢唔肯補就同佢討論利弊,麻煩都要列清單,列時你要平衡利弊相約,講明如佢所願,唔補的話,利弊要明顯實行或減低幾多點,同意幾時再review

9歲,要恨心放手信佢可以做得到,做唔到都要實在比佢自己睇到後果,繼續硬踫大家辛苦

男爵府

MM2H 發表於 21-3-30 09:04
天資小聰明有個性,父母要自細食得住佢,揸唔緊一時一樣,小朋友好快會知,會反客為主

同佢對抗鬧惡冇帮 ...

我都學習中以為佢大大下會正常,免得過我都唔想打

翡翠宮

winnietwyhk 發表於 21-3-30 09:11
我都學習中以為佢大大下會正常,免得過我都唔想打

加油,照睇你所講,囡囡品格唔係壞,係需要好有規律嘅同伴,否則會挑戰authorities,呢類小朋友要比佢受適當挫敗,令佢明白要自行負責任,但父母無論如何都會在旁支持

大宅

我建議你不要再體罰,她只會更惡劣

子爵府

winnietwyhk 發表於 21-3-30 09:03
補習老師話佢唔識聽道理,何必同佢講道理,現在仲可以兇,過多一兩年想教都冇得教
...

補習噤講唔啱

水晶宮

VMKS 發表於 21-3-30 08:34
...

如果太攰,用眼神代表說話,眼神充滿愛但比她知道她的行為不當
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

MM2H 發表於 21-3-30 09:14
加油,照睇你所講,囡囡品格唔係壞,係需要好有規律嘅同伴,否則會挑戰authorities,呢類小朋友要比佢受適 ...

多謝你嘅鼓勵我始終信佢品質唔懷,因為佢識內疚,我係冇經驗唔知過渡期之後會再好啲還是再壞啲

男爵府

bbcelia 發表於 21-3-30 09:15
我建議你不要再體罰,她只會更惡劣

而家時刻提佢唔好挑戰我,問佢仲記唔記得上次果鑊咁金

翡翠宮

winnietwyhk 發表於 21-3-30 09:24
多謝你嘅鼓勵我始終信佢品質唔懷,因為佢識內疚,我係冇經驗唔知過渡期之後會再好啲還是再壞啲:b ...

照你所講嘅,唔似係反叛期,重點係,個個小朋友品格不一,每個自小同父母相處方法亦唔一樣,唔好太著重要幾耐,會唔會好d,冇既定答案

抓緊機會,佢唔受authorities,借機同佢轉型為同伴,但同時要佢承擔番相應責任,要自主就係咁,唔好再帮佢問功課習作

首頁

尾頁

跳至