自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

winnietwyhk 發表於 21-3-30 00:31
就係咁先死,補習老師都話佢聰明唔想嘥左佢,但佢有聰明又唔用係讀書上你話死唔死....而家日日比人罰,我 ...

我成日同阿仔講三分靠天資,7分靠打拼

我成日舉例子比佢聽,孻叔自細聰明到不得了,但唔努力讀書,而家住劏房

爸媽自細資質平庸,但有將勤補拙,而家鐘意食乜就買乜,想玩乜就買乜。

阿仔都係3年班,我有機會就灌輸“3分天資,7成靠打拼”的道理比佢聽。

大宅

winnietwyhk 發表於 21-3-29 23:58
我個女岩岩9歲,乞人憎到不得了(emoji)(emoji)‍♀️,駁咀、自我中心、目無尊長、對工人姐姐呼呼喝喝、功 ...

我發覺我情況同你一模一樣,你女而家情況有冇女啲

複式洋房

Mrs.Luckycat 發表於 21-3-30 08:27
小朋友冇咩可能一年之內在態度上變得咁快,我指佢對人的態度。你個女可能一直有啲問題,平時你留意唔到,呢 ...
甘細又真係無可能變得甘快 同意一直有呢個性格問題
而且見大部份話駁嘴嘅都係話有小聰明
唔知係米小朋友聽得多認為駁嘴係話佢地聰明

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

winnietwyhk 發表於 21-3-29 23:58
我個女岩岩9歲,乞人憎到不得了(emoji)(emoji)‍♀️,駁咀、自我中心、目無尊長、對工人姐姐呼呼喝喝、功 ...

學業同品德

我會先執品德丶搞得掂品德丶佢自然聽得明我講咩丶聽吾明丶我講咩佢都只有對抗

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 21-3-31 08:09
我成日同阿仔講三分靠天資,7分靠打拼

我成日舉例子比佢聽,孻叔自細聰明到不得了,但唔努力讀書,而家住 ...

努力行先

我同家中怪獸灌輸都系
一分天賦丶都要九九分努力

世上冇事情系吾辛苦
躺平只呼吸都系辛苦

首頁

尾頁

跳至