夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

原諒老公偷食已大約一個月,老公已斬纜同認錯,暫時相信佢先。佢日日都係返工放工,會報告行蹤同影相,照顧小朋友。佢一直都係一個好爸爸,但係我見到佢就會不由自主諗起佢同小三既野。幾乎日日都會唔開心喊一次,究竟呢種感受係咪會跟住我一世?有過來人可以分享一下你地點樣面對心裡面條刺嗎?

複式洋房

cankiu2011 發表於 21-4-4 23:35
原諒老公偷食已大約一個月,老公已斬纜同認錯,暫時相信佢先。佢日日都係返工放工,會報告行蹤同影相,照顧 ...

請問你點發現老公偷食?

大宅

回覆 manikakaka 的帖子

發現手機有親密照

珍珠宮

老實講,十年後傷口/刺一樣會係到。只係本身你無刺無傷突然有條刺係到會特別痛,日子一日過一日,條刺依然係到,就算佢大大力幫你拔走條刺,依然有傷。無論如何撫平如何縫補依然有傷痕,你想起小三事件時,心口依舊有種不能言喻的痛,只是眼淚已流乾了。

我看法係既然選擇原諒就要向前走,生活仍然要繼續,我將呢件事收在盒子裡埋在心裡最深的位置,絕口不提。仿佛沒有事發生過,只有我一個人知道一個人痛。

或許這就是人生這就是婚姻,不會完美,人磨煉過,才能承受包容更加多生活上的苦楚。

大宅

樓主我同你一樣,個人會變得好小心眼,有少少同平時唔同就諗好多嘢,check呢樣個樣,真係好辛苦,唯有同自己講,佢要滾你阻止唔到,為自己做多啲野,去扮靚,去搵朋友去街,傾下計,煮多啲好嘢食,只要唔好再提,耐左就好好多,最重要接受呢件事已經過去左,繼續努力生活,開心啲!婚姻嘅路好長,難免會有沙石,而家要修補返好關係先唔會再發生多一次,講真,一隻手拍唔響,有小三可能因為你兩公婆之間有問題發生左,比小三可以乘虛而入,修補返繼續行落去!加油呀!

EMS    發表於 22-6-7 14:26
阿豬ma    發表於 22-5-18 11:15

大宅

老公本身會約一大班男人行山,但就瞞住我單獨同個女同事行山,行咗好多次最後行到上埋床。個女同事自己本身都有個男朋友(屋企有錢計劃結婚)。小三本身年輕貌美,積極主動,工作上好撐我老公,對佢又好好,啱傾有感情。
佢哋行山曖昧大約三個月,之後上床大概1個半月。
東窗事發之後我當然又憤怒又傷心,但係始終唔捨得咁多年嘅感情。大家有一齊去睇心理輔導。我亦都明白自己以前做得唔啱嘅地方經常為咗工作同埋小朋友冷落咗佢。大家以前久唔久就嗌交,感情麻麻地,佢覺得同我溝通唔到。性生活方面我哋大概一個月行埋一次,而且都好似交功課咁。我都明白我以前咁樣係會令到佢好唔開心同埋好冇癮。

大宅

cankiu2011 發表於 21-4-5 08:58
老公本身會約一大班男人行山,但就瞞住我單獨同個女同事行山,行咗好多次最後行到上埋床。個女同事自己本身 ...

完全明白你感受,我嗰個又係行到有曖昧,唔係比我早發現,應該同你一樣 case, 雖然依家好似回復以往,但女人個心總有條刺,唔知幾時傷口發炎再痛過。

男爵府

其實你原諒唔到,只係扮放低,又意識到自己扮唔到

茶類愛好者    發表於 21-8-17 11:47

大宅

原諒老公偷食已大約一個月,老公已斬纜同認錯,暫時相信佢先。佢日日都係返工放工,會報告行蹤同影相,照顧 ...

他會有第二次,就算你原諒都係一樣!你好好打算自己的將來好過

茶類愛好者    發表於 21-8-17 11:47

大宅

回覆 maggie-chen 的帖子

我本身有穩定工作,有有少少積蓄,就算無贍養費也可以養工人和小朋友。我仍然係愛老公的,不過心裡面條刺始終係度,常常隱隱作痛。

複式洋房

maggie-chen 發表於 21-4-5 10:31
他會有第二次,就算你原諒都係一樣!你好好打算自己的將來好過

男爵府

cankiu2011 發表於 21-4-5 15:07

我本身有穩定工作,有有少少積蓄,就算無贍養費也可以養工人和小朋友。我仍然係 ...

咁你老公有冇同小三 斷絕聯絡
同你重修舊好, 還是他自己都覺有不對。

只是你有條 刺 , 他不改 冇用

大宅

見到你仲係日日喊。。真心痛
不如同佢平心靜下,同佢傾下,比佢知你仲係放低唔到每一日都喊。。。

如果佢對你仲有情。。佢肯為個家再次付出同建立信心的話

佢一定會肯坐低聽你講,有d野唔發生都發生左。。。選擇原諒並唔等於要自己啞忍承受

男爵府

cankiu2011 發表於 21-4-5 08:58
老公本身會約一大班男人行山,但就瞞住我單獨同個女同事行山,行咗好多次最後行到上埋床。個女同事自己本身 ...

這不是理由,是變了心

男爵府

Rich5 發表於 21-4-5 17:58
這不是理由,是變了心

個個男人都以此為藉口,唔通D女人又話老公忙,去找男人玩?

茶類愛好者    發表於 21-8-17 11:55

大宅

cankiu2011 發表於 21-4-5 15:07

我本身有穩定工作,有有少少積蓄,就算無贍養費也可以養工人和小朋友。我仍然係 ...

替你辛苦!其他就只有你自己知道自己控制了

複式洋房

樓主剛剛經歷完,喊可以抒發情緒,所以由得佢喊,唔開心會持續一段時間,不過你要記得睇開啲,唔好太在乎一件往事,亦唔需要太在乎呢個人,多做可以令自己開心嘅事,如果都係放唔低,就放生自己吧!

大宅

回覆 子恩 的帖子

佢已斬纜,手機也會比我check, 返工放工會報告行蹤。佢亦向上司提出,小三已轉職不會日日見到。因為老公本身大小三十幾年,所以佢亦唔會預同小三長久係埋一齊。

大宅

東窗事發時,我搬走左幾日,要求同老公分手。但C6 當時死口唔認有外遇,個小三仲教佢點樣追返我。小三沒有趁機會同有米男友分手,沒有趁機會同我老公一齊,亦都係老公睇清楚小三有幾鍾意我老公。其實佢兩個都係應該玩玩下,小三曖昧期時,同我老公講話好鍾意我老公,想同佢係埋一齊,但唔會要求我老公離婚,但小三亦講明不會同有米男友分手。
我老公衰格,牛唔飲水唔㩒得牛頭低,但我覺小三最賤,自己有個有米男友,計劃結婚,仲唔心足要搞有婦之夫。佢公司有其他單身男同事,靚仔後生過我老公好多。係要揀我老公,(可能貪無手尾)我真係好憎恨個小三。佢哋開心玩幾個月,換來我可能係以年計的痛苦。希望小三的報應好快會到

大宅

回覆 mendy118 的帖子

謝謝,家醜不出外傳。很難同朋友/家人傾訴,唯有借BK 這個平台講吓。睇吓大家有咩意見

首頁
12345...10

尾頁

跳至