興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

YC04 發表於 23-11-19 21:38
絶對同意啦,但做人隨心就算。
但都要講聲多謝,係我最失意時走左入來,你都好願意同我傾,無嫌棄我,真心 ...

記住:就算一個人幾好,有100個人,可能99個人都話你好,但都會有1個人話你唔好,人冇完美,就算幾好既人 ,都會有人覺得你唔好,只要好番自己就可。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 23-11-20 23:13
記住:就算一個人幾好,有100個人,可能99個人都話你好,但都會有1個人話你唔好,人冇完美,就算幾好既人 ...

只有一人覺得我好足夠

大宅

回覆樓主:

忽然
人家學習佛理
程序或理念 修行

如素
行善
回向
當下

如素
行善

子爵府

回覆 yuenmeimei 的帖子

我不會刻意去學,但別人講,我願意聽

大宅

YC04 發表於 23-12-3 20:27
回覆 yuenmeimei 的帖子

我不會刻意去學,但別人講,我願意聽

初初學些,當遇一個像過度迷信的人,醒覺自己不要像她,學佛變成魔

現在一樣人講時聽吓佛理,當然要覺得合理才會認同

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

恭喜發財身體健康事事順利

瑪瑙宮

pomanlife 發表於 24-2-13 22:12
恭喜發財身體健康事事順利

恭喜發財,身體健康,好耐冇見。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

回覆樓主:

好嗎

瑪瑙宮

yuenmeimei 發表於 24-4-6 08:47
好嗎

都ok.好耐冇見你上黎,近況如何?

大宅

moonlight9198 發表於 24-4-7 10:32
都ok.好耐冇見你上黎,近況如何?

有擔憂的事
有老人家百歸老

同事有精神怪異(久不久駡鬧)

上星期有一晚奇妙, 忽然在家聞香一陣陣蘭花香,午夜一陣一陣大風窗口吹好香好香,只是一晚。

瑪瑙宮

yuenmeimei 發表於 24-4-7 16:53
有擔憂的事
有老人家百歸老

清明節月份,會比較多平時不會發生的事出現。

大宅

moonlight9198 發表於 24-4-7 17:44
清明節月份,會比較多平時不會發生的事出現。

100日先可以去觀音廟拜拜

這段時間要點做保護,好似開始有些黑仔

10年前都試這樣……直至遇到 呀姐妳才開始慢慢好轉

瑪瑙宮

yuenmeimei 發表於 24-4-12 19:50
100日先可以去觀音廟拜拜

這段時間要點做保護,好似開始有些黑仔

人生不如意事常八九,我都最近身體健康有問題,不停去做好多身體檢查。

大宅

moonlight9198 發表於 24-4-12 22:57
人生不如意事常八九,我都最近身體健康有問題,不停去做好多身體檢查。
...

明……一連串就會產生不安

姐保重

聚有時散有時

子爵府

moonlight9198 發表於 24-4-12 22:57
...
無事嗎? 大家都年紀大了,開始學養生

瑪瑙宮

YC04 發表於 24-4-18 15:19
無事嗎? 大家都年紀大了,開始學養生

人老了,就會有很多身體問題,有日過日算。

子爵府

moonlight9198 發表於 24-4-18 17:48
人老了,就會有很多身體問題,有日過日算。
講得好啱,但都要樂觀面對,快快樂樂過每一天。

別墅

佛理教導我們如何處理生活中的煩惱,要懂得運用智慧去面對。早安,祝你每天都開心。

瑪瑙宮

Scarlettttt 發表於 24-4-22 16:40
佛理教導我們如何處理生活中的煩惱,要懂得運用智慧去面對。早安,祝你每天都開心。 ...

大家都要開心過每一天。

複式洋房

發表於 6 天前 |只看該作者
感謝分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊