自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

話說我個鄰居有個女, 睇個小朋友最多讀3-4年級, 但我個鄰居話佢個小朋友考試, 又要考歷史, 又要考地理

恕我識得野少, 香港邊D小學要讀歷史同地理架 , 定一話我個鄰居講大話呀

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家常識都cover 埋歷史同地理,
好似呢個學期亞仔既常識,
要考中國地勢同氣候,
亦由秦朝考到民國,真係讀到氣咳。

等待驗證會員

原帖由 麟媽媽 於 09-6-6 17:33 發表
要考中國地勢同氣候,

我個仔都讀緊小學, 咁我個仔都要讀常識,麟媽媽, 我知架

但我個鄰居係一個人見人憎嘅大話精, 咁佢同我講果時, 完全冇提過常識呢個科目, 淨係當我乜都唔識咁, 話佢個女考試要考地理同歷史, 好巴閉咁:;pppp:

咁我諗係咪我真係咁大鄉里, 係咪真係有邊間名校小學咁勁, 會教過P.3-4的小朋友讀歷史同地理, 定抑或果位基督徒又講大話

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 麟媽媽 於 09-6-6 05:33 PM 發表
要考中國地勢同氣候,

係囉...... 不過間間學校讀程唔一樣, 我個囡間學校仲攪野常識有中文, 又開一科係英文的常識學的嘢係唔同, 一樣要考試但係就唔會計落報分個 d 試度或者係總成績度.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 shalala1997 於 09-6-6 05:42 PM 發表

我個仔都讀緊小學, 咁我個仔都要讀常識,麟媽媽, 我知架

但我個鄰居係一個人見人憎嘅大話精, 咁佢同我講果時, 完全冇提過常識呢個科目, 淨係當我乜都唔識咁, 話佢個女考試要考地理同歷史, 好巴閉咁:;pppp: ...

你知佢讀邊間學校可以上去學校的網頁度睇下功課個 d 有無係地理同歷史就知佢有無亂吹.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小學要考歷史同地理唔係無, 不過唔係 e+ 呢個時代, 係我讀小學果個年代

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

將軍奧天主教小學就人多一科科學仲係全英文tim

珍珠宮

原帖由 NIC媽咪 於 09-6-6 05:45 PM 發表
將軍奧天主教小學就人多一科科學仲係全英文tim

原來唔止我個囡個間先係咁...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我以前讀果間小學六年級時..都有英文地理和歷史

等待驗證會員

原帖由 catjeffcat 於 09-6-6 17:45 發表

你知佢讀邊間學校可以上去學校的網頁度睇下功課個 d 有無係地理同歷史就知佢有無亂吹.

首先, 我唔知佢讀邊間小學, 個鄰居淨係好哂命咁同我講佢個女讀書好辛苦, 考試又要考地理, 又要考歷史

我即刻諗係咪我真係識得野少, 所以上黎問下你地求証下

珍珠宮

原帖由 shalala1997 於 09-6-6 05:50 PM 發表

首先, 我唔知佢讀邊間小學, 個鄰居淨係好哂命咁同我講佢個女讀書好辛苦, 考試又要考地理, 又要考歷史

我即刻諗係咪我真係識得野少, 所以上黎問下你地求証下 ...

咁我都未聽過要讀地理同歷史.... 咁啱阿囡就另有一科係英文常識, 如果無的話我都會同你一樣咁唸上黎問下大家知唔知.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我小學都要,仲係讀英史,
我記得係讀Ancient Greece,
而且仲有Science 同Hygiene,
所以亞仔入小學時,
我好奇怪點解只得中、英、數、常咁少科?

原帖由 appleyuen 於 09-6-6 17:49 發表
我以前讀果間小學六年級時..都有英文地理和歷史

珍珠宮

原帖由 麟媽媽 於 09-6-6 06:03 PM 發表
所以亞仔入小學時,

我細個讀書只有中,英,數,常識(好似唔係常識叫咩社會科學咁)音樂,體育係咁多.

等待驗證會員

原帖由 catjeffcat 於 09-6-6 17:57 發表

咁我都未聽過要讀地理同歷史.... 咁啱阿囡就另有一科係英文常識, 如果無的話我都會同你一樣咁唸上黎問下大家知唔知.

問心, 我已經知呢個基督徒家庭係人見人憎架la, 仲好鈡意推卸責任:;pppp:

但我始終諗佢地一家好似好虔誠咁, 係呢件事上又冇利益關係, 咁佢冇必要講大話呃我姐, 但我真係冇聽過而家D小學要寧寧舍舍讀歷史同地理, 會唔會係直資小學或者私立小學有得讀, 所以咪上黎求証下law

栽都唔想諗得呢家人咁衰, 但如果連咁冇利益衝突嘅事都要講大話, 咁我就最好同佢地保持距離lawmouth:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 麟媽媽 於 09-6-6 18:03 發表
所以亞仔入小學時,

係呀, 果陣考試真係考足一星期, 仲要每日考兩科, 唔似得 e+ 咁, G.E. + Comp. 一日考, 中文 + 中作一日考

等待驗證會員

麟媽媽, 你細過一定係讀私立小學

琥珀宮

原帖由 麟媽媽 於 09-6-6 18:03 發表
所以亞仔入小學時,
我都係讀英史..p.3有Science & health

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我小學時真係讀好多科,
都唔知點解......
我地有中、英、數,
不過無常識科架,但有一科叫社會科,
又有一科叫Hygiene,
其實呢兩科差不多,
只係社會係中文,而Hygiene 係英文,
另外仲有History 同Science,
仲要讀埋聖經,其實亞仔而家輕鬆過我以前。

原帖由 catjeffcat 於 09-6-6 18:07 發表

我細個讀書只有中,英,數,常識(好似唔係常識叫咩社會科學咁)音樂,體育係咁多.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係呀!我細個讀私立教會小學,而家佢地轉左做直資。

原帖由 shalala1997 於 09-6-6 18:14 發表

琥珀宮

原帖由 shalala1997 於 09-6-6 18:14 發表
我係讀私立小學架~政府學校冇架咩

首頁

尾頁

跳至