論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

每星期要去兩次, 每次 $4xx - $6xx

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

請問醫什麼病 醫生建議療程?

誰負責外籍家庭傭工(外傭)的醫療費?
https://www.1823.gov.hk/tc/faq/who-is-responsible-for-the-medicial-expenese-incurred-by-a-foreign-domestic-helper

「外傭須接受任何由僱主提供的註冊醫生的診治。」

子爵府

Poyau 發表於 21-4-16 21:50
請問醫什麼病 醫生建議療程?

誰負責外籍家庭傭工(外傭)的醫療費?

肩周炎

係佢自己同鄉介紹去睇, 跟住就畀收據我哋, 醫療保險大概包 $2xx/次

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

工人私下睇 僱主不一定包
僱主可要求去睇街症/公立醫院

子爵府

Poyau 發表於 21-4-16 23:53

唔該曬 , 我叫佢唔好再去嗰間, 或者我再搵其他畀佢

寶石宮

2023年兔年勳章

bbqueen 發表於 21-4-17 00:14

不用客氣 揾間相宜啲

珊瑚宮

bbqueen 發表於 21-4-17 00:14
工聯會
玩具萬歲!

珊瑚宮

如真係肩周炎。好多工作做吾到。康復期一年半載或都未必得。做多D手部碼蟻上樹
玩具萬歲!

子爵府

因為長時間瞓喺度玩電話,呢個姿勢九成九機會變肩周炎。
你工人應該首先告訴你,由你決定去邊度睇,而唔係私底下睇完俾張單你,程序錯晒。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

中西醫都係僱比揾比工人睇。 唔係工人睇完醫生, 攞張單掉比顧主, 顧主唔使比。

中醫可以好貴, 若去睇完出名生仔的中醫攞張幾千單比你, 唔使比。

針灸可去工人俱樂部。

子爵府

lily-of-valley 發表於 21-4-17 13:45
中西醫都係僱比揾比工人睇。 唔係工人睇完醫生, 攞張單掉比顧主, 顧主唔使比。

中醫可以好貴, 若去睇完 ...

工人俱樂部喺邊?係各區都有?

基本上超級市場係我哋自己揸車去買, 佢唔需要拎米/油之類
有買到拖拉車畀佢用, 佢自己唔用, 唔需要抱細路, 唔需要拎書包

可能佢近 50 ,年紀大啩
佢話係佢朋友介紹, 睇咗四次就好, 仲要畀咗兩個上晝工作時間, 佢去睇醫生

仲要一次比一次貴, 睇咗成千蚊

子爵府

PonyMom 發表於 21-4-17 09:44
因為長時間瞓喺度玩電話,呢個姿勢九成九機會變肩周炎。
你工人應該首先告訴你,由你決定去邊度睇,而唔係 ...

佢一定唔會認係睇電話, 問過佢, 佢係側瞓不過份另一邊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

bbqueen 發表於 21-4-17 14:46

工人俱樂部喺邊?係各區都有?
工人俱樂部工聯會好多度都有中西醫, 上網check到, 我睇過中醫針灸, 唔錯。
你工人50歲? 做咗好耐? 肩周炎我試過, 好痛, 針灸加物理治療。

廣華都有中醫針灸。 你工人針灸好貴? 邊度? 浸會教授都無咁貴?

珊瑚宮

肩周炎好多人都有
無端端都可以有
四五六十歲最易有
玩具萬歲!

大宅

畀面勳章

Poyau 發表於 21-4-16 23:53

如果我帶佢去睇醫生$500,保險claim到$200,咁餘下的$300是不是僱主要負責?

子爵府

lily-of-valley 發表於 21-4-17 15:01
工人俱樂部工聯會好多度都有中西醫, 上網check到, 我睇過中醫針灸, 唔錯。
你工人50歲? 做咗好耐? 肩 ...

第一次睇 $4xx , 有兩日沖劑, 叫佢隔兩日再覆診 $6xx包 3 日冲劑中藥, 琴日睇完又叫佢隔兩日再去, 即係一星期去兩次, 即係一個星期我要額外補 $500 畀佢, 第一個月我就要畀多二千蚊佢去針灸, 我覺得太貴, 都係叫佢唔好去住, 而家搵緊一啲平 D.

佢喺香港做咗好多年, 嚟我哋做之前返咗菲律賓 3 年, 而家未做夠一個約

佢個 friend 介紹, 話做咗四次就好返, 我懷疑係咪真!

象牙宮

bbqueen 發表於 21-4-17 23:49

第一次睇 $4xx , 有兩日沖劑, 叫佢隔兩日再覆診 $6xx包 3 ...
就算真係好番, 都扮未好, 唔使做呀, 幾大都扮病先。

真係好貴呀, 有冇醫生名呀?

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

beirut 發表於 21-4-17 18:54
如果我帶佢去睇醫生$500,保險claim到$200,咁餘下的$300是不是僱主要負責?
...

首頁

尾頁

跳至