3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔已經3歲2個月,平時講野好清楚好多野講,唯一係從來都唔講痾屎痾尿,就算我知佢痾完屎屎我再問佢係咪痾左佢都係答我no, 已經買晒便盤同尿兜,但只肯齋坐同企但一滴尿都唔肯痾,試過坐左成個鐘都唔痾,一著番片就痾,我自己都教到心灰意冷,身邊朋友每次見親仔仔都會問做咩仲未戒片,唉...心諗你估我唔想咩,攪到我自己都覺得好大壓力而唔開心,黎緊9月上K1 ,學校早前家長會講明小朋友返學一定唔可以著片,所以都唔知可以點做

大宅

我個囡都係3 歲半先正式介片,之前都係迫佢去廁所,坐極唔肯痾,初時我都好聲好氣對我個囡,之後開始鬧佢俾d壓力佢,最後突然有一日佢就唔再係片痾了,有d家長可能唔贊成鬧,但我自己覺得適當既嚴厲係要,不過千祈唔好打

另外,我囡學校又冇話K1唔可以著片喎,我當時都係照著

子爵府

回覆樓主:

咁返學瀨濕咗有冇姐姐幫手換?我仔嗰陣返學先戒,其實唔著片係最易戒,你到時預備多幾條底底啦

子爵府

回覆樓主:

盡力而為,唔得就由佢學校瀨,k1學校有姐姐幫手換,而且佢見到小朋友去,佢就會去到,放心

別墅

pigpiglamlam 發表於 21-4-27 17:58
咁返學瀨濕咗有冇姐姐幫手換?我仔嗰陣返學先戒,其實唔著片係最易戒,你到時預備多幾條底底啦
...

我估都應該有姐姐幫手

別墅

Natalie625 發表於 21-4-27 20:52
盡力而為,唔得就由佢學校瀨,k1學校有姐姐幫手換,而且佢見到小朋友去,佢就會去到,放心
...

我仔現在係另一間返緊n班,同班已經有好多同學已戒片,所以仔仔有見過同學去wee wee,佢自己只肯企但唔肯痾(emoji)

子爵府

yokoyo 發表於 21-4-28 16:22
我估都應該有姐姐幫手

俾d時間佢,戒片真係冇得逼,可能突然有日佢會自己去廁所

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

mytaktak 發表於 21-4-25 00:01
我個囡都係3 歲半先正式介片,之前都係迫佢去廁所,坐極唔肯痾,初時我都好聲好氣對我個囡,之後開始鬧佢俾 ...

呢樣真係睇小朋友性格,打就一定唔好啦,但鬧有時真係得嘅。就好似我阿三咁,之前戒咗片轉著底褲仔,但次次去廁所都要喺未入廁所前就除晒所有面褲同底褲,話極都唔聽,直至有次佢話要去廁所,我唔俾佢除,捉佢走入去廁所,去到馬桶前叫佢好似喺學校咁除低少少就可以,唔使除晒,點知佢特登同我鬥快除晒再掉喺廁所地下,我個下真係好惡鬧佢,話佢唔啱,整污濁條底褲,罰佢個日冇得食佢最鍾意嘅雪糕,佢個次喊咗成10分鐘,好陰公咁,但自此之後,佢去廁所時,只要再提佢唔好除晒條褲,佢又真係做到

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

yokoyo 發表於 21-4-23 22:31
仔仔已經3歲2個月,平時講野好清楚好多野講,唯一係從來都唔講痾屎痾尿,就算我知佢痾完屎屎我再問佢係咪痾 ...

你仔仔個間係名校?我小朋友個間普通幼稚園K1都冇話一定唔可以著片(學習褲),但老師就有建議要盡量喺屋企戒日片,學識去廁所大小便。

如果小朋友唔係理解同表達有問題,趁天氣暖,日頭喺屋企著底褲,每個零鐘就提佢去廁所,佢瀨尿會唔舒服,一定會望住自己對腳同地下濕晒,依個時候立即教佢,話俾佢知要去廁所痾,同埋留意佢平時通常邊個時間去便便,就差唔多時候捉佢去廁所坐。

我大個兩個2歲前戒日片,三歲前戒埋夜片,但最細嗰個好似你仔仔呢個年紀時都未戒到日、夜片,教到4歲幾完全搣甩,惟有盡試啦,旁人點講我都冇理會,以免勞氣。

大宅

我女三歲4個月都仲未戒到(emoji),佢識講要痾vv同booboo,但就唔肯系廁所痾,係都要著住條片,一樣9月要返k1,宜家都唔知點算好(emoji)

大宅

回覆樓主:

其實現在離9月還有4個月,不用太心急,小朋友大4個月會差很遠,可能會突然不用尿片。
我個人經驗係真的是要等小朋友ready才可成功,罵只會令佢驚咗去廁所。多啲講去廁所繪本,或用公仔做去廁所role play,等小朋友心理同生理都ready戒片。

別墅

babykiko221 發表於 21-5-1 04:50
我女三歲4個月都仲未戒到(emoji),佢識講要痾vv同booboo,但就唔肯系廁所痾,係都要著住條片,一樣9月要返k ...

我仔連講都唔肯講,只係肯企(emoji)

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我囝囝都係濕咗就企定定望住,咁咪同佢講下濕咗係咪唔舒服呢,下次有VV要早啲去厠所喇,之後我隔9個字至一個鐘就帶佢去厠所,好快就成功咗。
@wanyeeyee

大宅

babykiko221 發表於 21-5-1 04:50
我女三歲4個月都仲未戒到(emoji),佢識講要痾vv同booboo,但就唔肯系廁所痾,係都要著住條片,一樣9月要返k ...

我覺得着片係戒唔到片架⋯同佢講大個唔着片架喇,戒片要着底褲仔。頭一個月你預佢日日都瀬/屙濕⋯隔1-2個鐘就同佢去廁所屙,慢慢佢就會意識到咁你要喺廁所屙。

複式洋房

回覆 yokoyo 的帖子

將塊片打開癡喺廁所板上面,之後定時間帶佢去廁所坐上塊片度屙,呢個方法持續大概一個禮拜,之後搵日試吓拎走條片,睇吓佢識唔識屙落廁所

洋房

pigpiglamlam 發表於 21-4-28 16:56
俾d時間佢,戒片真係冇得逼,可能突然有日佢會自己去廁所

時機到真係好重要,我仔4歲頭先戒得到,因為佢發展遲。
差唔多時間同佢睇下啲好靚既內褲仔,夠大過人仔同佢講瀨濕醜醜等等,佢會知既。

大宅

yokoyo 發表於 21-4-23 22:31
仔仔已經3歲2個月,平時講野好清楚好多野講,唯一係從來都唔講痾屎痾尿,就算我知佢痾完屎屎我再問佢係咪痾 ...

你試下著底底幾小時去wewe1次換廁板大人小朋友嗰種唔用痰罐比小朋知道同大人一樣夜晚著尿片褲1個月就得

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我女都係四歲才戒片, 之前什麼方法也試過, 其實真係唔使逼,突然有一日佢就會去到的。 之前未戒片出街都係著底褲, 畀佢習慣下, 好好彩只係試過一次瀨尿。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

親親小孩子 發表於 21-4-29 15:07
你仔仔個間係名校?我小朋友個間普通幼稚園K1都冇話一定唔可以著片(學習褲),但老師就有建議要盡量喺屋企 ...
我果間都普通幼稚園, 無話唔俾著, 但有份 checklist 俾家長睇下小朋友做唔做到好幾樣自理行為, 包括洗著片, 自己去廁所, 自己抹VV位, 去完廁所自己洗手, 自己著校服, 自己用匙巾食野, 自己打黑痴要用紙巾蓋鼻跟住再洗手,自己著鞋著書包之類。我都驚佢做唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

FilifalaW 發表於 21-5-11 23:33
我覺得着片係戒唔到片架⋯同佢講大個唔着片架喇,戒片要着底褲仔。頭一個月你預佢日日都瀬/屙濕⋯隔1-2個 ...
真係著底褲就戒到, 唔洗一個月
頭1日賴濕底底幾次, 佢就識得要坐potty 去VV,
跟住有次賴左poopoo 又喊就識得要坐potty 去poopoo
托賴2歲10個前叫做戒左
不過而家夜晚都會俾佢著片, 費事唔覺意賴濕左張床唔知

首頁

尾頁

跳至