自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

學校1/5有校際羽毛球比賽, 佢小朋友係校隊隊員, 之前公眾羽毛球停開咁耐, 佢就無訓練咁耐, 到前一個月開返, 佢個小朋友都開始訓練返, 呢個星期學校借左禮堂比人考DSE, 無左地方訓練, 但係佢就覺得老師根本唔盡力搵場幫佢地班參賽者訓練, 佢明白羽毛球場好難BOOK, 學校又真係無地方, 不過佢總認為比賽之前一個星期, 校隊阿SIR完全無為呢之比賽做過任何野, 好似淨係識叫D學生出去打天才波, 家長已經唔係唸住嬴, 但係都唔好比D小朋友輸得咁難睇丫, 連叫D學生在家做體能都費事叫, 完全零反應, 淨係出過聲叫D小朋友當日準時到, 我朋友真係好唔開心, 好想小朋友離開校隊, 但係佢又只喜歡玩羽毛球, 我可以點開解佢

Kkkkath    發表於 21-4-30 10:29

水晶宮

唔少學校真係唔會特別重視,係家長和學生睇得重。我女中學,佢地舊年有校際比賽,學校都無特別比佢地練,都係尋常安排。

其實亦唔需要唔開心,學校唔係有乜唔公正,只係達唔到家長心目中的要求。運動都係做好自己最緊要。佢退出校隊對學校無嘢,係佢小朋友少咗代表學校出賽的對戰機會。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

9284 發表於 21-4-30 09:38
學校1/5有校際羽毛球比賽, 佢小朋友係校隊隊員, 之前公眾羽毛球停開咁耐, 佢就無訓練咁耐, 到前一個月開返, ...

平常心、就算打到全區第一又如何、就算去到全香港第一、一到國內分分鐘也變成包尾~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

學校1/5有校際羽毛球比賽, 佢小朋友係校隊隊員, 之前公眾羽毛球停開咁耐, 佢就無訓練咁耐, 到前一個月開返, ...

喺屋企做體能都要阿sir叫?
咁食飯同瞓覺又要唔要阿sir叫?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

當運動下,一係出去搵其他球會打波

珍珠宮

既然真係打得叻,學校又唔重視呢項
証明學校唔岩你小朋友
轉校吧,去一間適合佢珍惜佢既地方

男爵府

回覆樓主:

小朋友打得叻,可以試下出去玩青苗。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 9284 的帖子

其實好多學校都係咁。真係叻既係唔會ONLY靠學校去TRAIN﹐一定有係出面跟教練的。我地學校一樣﹐就算係TEAM既運動 (足﹐籃﹐排)﹐勁既人一定有係出面打緊。所以如果你朋友既小朋友係有興趣繼續打落去﹐不妨係出面跟下教練啦。

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好小事,咁都唔開心,咁好多野都要唔開心。咁小朋友有冇唔開心先?小朋友鍾意打,可以出去搵教練球會打。叫你朋友放鬆啲啦。

琥珀宮

好小事,在家做體能,唔洗人叫也可以自己做。
繼續玩,就思想正面d,做家長盡量配合(唔好對其他人有要求)。真係不滿,咪唔好玩。
其實要決定仲玩唔玩,只需睇對自己小朋友有咩好處,值唔值得。

伯爵府

真心唔明有咩好唔開心,運動有益身心, 比賽係交流, 唔一定要贏 ,如果想操嘅就出去參加一啲操比賽既訓練班囉

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

屋企樓下公園日日都有人打羽毛球,70幾歲到幾歲的人都有

大宅

其實唔係連做體能都要阿SIR叫, 只係家長覺得你叫得D小朋友代表學校去比賽, 但教練好似又唔重視個比賽, 就算真係無場比小朋友訓練, 你做樣都叫佢響屋企做體能丫, 連聲都唔想出, 教練都唔重視, 你叫小朋友點CARE個比賽呢?

琥珀宮

9284 發表於 21-4-30 11:44
其實唔係連做體能都要阿SIR叫, 只係家長覺得你叫得D小朋友代表學校去比賽, 但教練好似又唔重視個比賽, 就算 ...

若小朋友真係唔care,咪唔好晒時間,申請退出校隊啦

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

咁小事就唔開心其實自己可以練習,唔需要一定要教練講先做,而家全世界都係咁嘅環境

侯爵府

好小事, 怕小朋友失望, 咪自己定個schedule比個仔練體能同練波
等小朋友有努力, 盡力做好自己先, 再教育佢比賽其實要互相配合, 學識點樣面對輸贏

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁小事都咁唔開心,真係好唔得閒,亦證明佢生活好好只係得哩啲芝麻綠豆嘅事唔開心

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

怕小朋友唔開心定家長怕輸左無得威

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你朋友都好幸福,證明生活上冇乜野煩,搵啲咁野唔開心

伯爵府

回覆 9284 的帖子

樓主朋友攞嚟煩, 好小事咋, 唔係樣樣野都要老師叫先做, 你朋友覺得有需要咪叫自己個細路操體能囉, 甚至可以搵私人教練
唔駛安慰, 每個人想法唔同, 樓主朋友呻完就無野

首頁

尾頁

跳至