自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

水晶宮

stevewoo 發表於 21-5-2 19:05
樓主你咁樣問一定會唔開心。

1. 首先呢度有好多50幾歲既人,比佢哋返而家呢個年代,都冇可能20幾歲買到樓

我不是50多歲,我勉強叫八十後。仲有,我沒另一半都夠首期買,當年。係不識有95按。後來高人教路先識。沒有長老幫手。首期我自己儲上車。老公幫手第二間。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 21-5-2 18:51
網友,我想學習下你點樣慳家。我覺得自己未算係好慳。
我上車都辛酸架,零長老幫手。但我勝在十多歲出來 ...
我記得,中式酒樓的樓面,人工不錯, 肯擔肯抬, 12時小時(中間有數小時落場去訓覺), 儲下收入夠我第1期讀學位的學費。
sorry jm, 我應該我應該同你一樣, 小時候應該冇咩父母福蔭。 不是看輕你, 絕無他意。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

singdream 發表於 21-5-2 18:26
yes,如果真係咁想有自己地方,而又一個人既,果d龍床盤係完美選擇。

特別樓主想要新樓但budget 唔多
龍床盤無得輸
$100印花稅

俾我一個住又要平既話
會揀交通方便有周邊配套既舊樓
執到內籠ok就得
好怕一個人住到好偏僻去山卡啦地方

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-5-2 19:04
jm 你米玩我啦, 你大喇喇master 人馬搵多我幾個位啦, 使學我慳?!
我體力最高峰果幾年, 同d 同事玩鬥5訓 鬥 ...

話不是咁說,越基層越多野值得觀察同思考。我父母都基層。好多野反思到。

論赤貧,我係出生係重男輕女的家庭,同你不相伯仲。我不會犧牲自己健康,算惜身。不好咁樣捱法,好傷肝。

不傷身體又慳錢的方法,我會做。我成日都叫工人幫我手快剪。哈哈!

至於碩士,比到錢肯讀肯交功課,就有,多多都有。但呢筆學費係我帶飯慳回來。

大宅

26, 結婚屋企比首期,當時樓價160萬,供左12年供完,就賣左換左3房單位,宜家仲供緊

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

34歲。好好彩09年上到車,個陣百萬頭已經有四百幾尺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

singdream 發表於 21-5-2 18:28
不過依家買樓係唔係所有業權去到2047only?之後會點?我一直好想買多層,但成日擔心呢個問題,所以放低咗。 ...

業權係無變
只係個土地
基本上所有土地係政府

我估到時都續租再交地租咁
唔會無啦啦補30-50%地價之類掛
到時社會大亂

翡翠宮

Ovingyp 發表於 21-5-2 18:44
2009 一般新界東,都要 $4000 尺 ( 建築尺價 )
80幾萬,買邊度?

呢啲應該幾新下
同交通方便既樓
你咁講果陣大圍金獅花園都要接近200萬
咁就真係好高水下

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-5-2 19:10
特別樓主想要新樓但budget 唔多
龍床盤無得輸
$100印花稅

我之前都分享同我阿妹舊年想買細價樓嘅經歷,呢類龍床盤放出嚟已經230至2,400,000 ,全開放式,真係細得交關,而且仲要幫手比20幾萬嘅稅,幫嗰個未鎖夠三年就放樓嘅業主比嘅。所以如果咁,不如買啲舊嘅單支樓。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

30歲後

子爵府

冇買過,未婚亞媽買,結婚老公買,我只係住佢地炸

男爵府

我年輕時唔識諗,冇諗過呢樣嘢,最近先上車

所以樓主你都加油,就算唔年輕都可以上到車的,但真係要趁呢幾年,再遲啲做唔到30年按揭啦

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-5-2 19:07
我記得,中式酒樓的樓面,人工不錯, 肯擔肯抬, 12時小時(中間有數小時落場去訓覺), 儲下收入夠我第1期讀學 ...

網友,我沒話你看輕我呀。大家萍水相逢,很難得呢個世代有人都會係慳錢買樓。我以為得我咁傻更更咁做。因為我一直比人笑我傻。

我父母平養我哋算,我哋幾個做女的,會爭氣少少。係我弟身在福中不知福。

我媽見我哋幾姊妹買咗樓,之後先轉口話,早知當初唔full paid弟層樓,比每個女都有10-200,000做首期,等你哋早啲有間屋。我心諗,如果你一早份人係公平,已經做咗,唔使咁馬後炮。成日講嚟講去都驚我哋做女嘅搶咗佢個仔嗰啲財產。成日覺得啲女嘅嘢會益女婿,其實女婿仲對佢好過自己個仔,有咩身體唔舒服都係啲女同女婿帶佢去睇醫生。

大宅

回覆樓主:

26歲買
問銀行借8成 宜家同男友一齊供

水晶宮

opclk99 發表於 21-5-2 19:24
唔係抽水,好多人上車=買左樓,
都未供完,真係買左樓??

咁我問你,未供完間樓,賣唔賣得?

上了車,就做了業主啦。未供完,係業主同銀行之間的事。佢做了業主就有業主的權利啦。

男爵府

回覆樓主:

24歲上到車二手100萬到,可借07年放左,之後上唔番車,係甘升!

子爵府

Ovingyp 發表於 21-5-2 18:54
最恐怖、但不是無可能的情況 : 全部補地價 20% 續期 50年

例如 800樓,補地價 160萬

係啊,首先我要講明我唔係YC,我鍾意自己國家。但去到2047,地租到期,真係有好多未知之數,依家想買樓收租,d租金都未必cover到2047條地租稅,同埋有機會租唔出呢,又或者要大維修等,所以可能得不償失。加上依家內地打壓樓市,奉行樓市只住不炒政策,香港唔知會唔會跟風,就算唔跟,都無理由鼓勵樓市升溫。種種因素,都係唔買樓,做其他金融投資就算。

水晶宮

rosenok 發表於 21-5-2 19:06

我都係16歲半工讀,頭幾年無乜錢剩,

所以我成日勸身邊嘅人,如果可以九成按上到架車仔,就快啲上車,樓價只會越嚟越貴,我都希望阿仔快啲大,佢一夠歲數我都好想用佢個名買一間。

子爵府

littlefunpig 發表於 21-5-2 19:15
業權係無變
只係個土地
基本上所有土地係政府

應該唔會想搞到社會大亂,不過好多嘢話唔埋,依家內地上海、北京、深圳先係重點發展城市,香港已今非昔比,將來可能連深圳也不如,政府也未必會重視了。

首頁
45678...14

尾頁

跳至