論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐8月完約,決定不續約返菲律賓,但佢肯幫多我一陣11月先走,咁係咪上網延遲個visa?同埋買機票加100車腳加淨返既大假,計仲有咩要注意?謝謝
因為呢個姐姐係我上網無經agent請架,所以問吾到agent,幸運地她做左4年不過不失,好錫我個女(6m到快4歲)臭大左我兩個小朋友,真有點吾捨得。。

男爵府

jeffyen 發表於 21-5-3 19:48
工人姐姐8月完約,決定不續約返菲律賓,但佢肯幫多我一陣11月先走,咁係咪上網延遲個visa?同埋買機票加100 ...

不續約而延長visa,應該不能上網攪

複式洋房

回覆 pathymama 的帖子

請問你是上哪個網找的?因想找菲傭。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

延期visa只能一個月

大宅

pathymama 發表於 21-5-5 20:50
不續約而延長visa,應該不能上網攪

問了入境處同勞工處,話現在只接受6月30日到期的姐姐延期,建議我8月前一定出機票返去,一係先續約,再斷約(咁對姐姐吾好),所以現在搵緊機票。。。

大宅

kit_mama 發表於 21-5-6 06:16
延期visa只能一個月

現在又煩緊機票,因姐姐話佢朋友都係完約返去機票航班不停延期。。

大宅

喬喬天使 發表於 21-5-5 20:55
回覆 pathymama 的帖子

請問你是上哪個網找的?因想找菲傭。

4年前啊,有個app不錯,叫幫家x
姐姐自己post,您睇岩就pm個姐姐,app有服務可以付費做辦理合約,驗身,當年買埋機票,花了不到4xxx就請了姐姐來,感恩

子爵府

回覆樓主:

請問姐姐完約返菲律賓,僱主要俾機票錢,但工人回菲律賓要隔離住酒店費用,僱主要俾嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

ihui 發表於 21-5-16 13:24
請問姐姐完約返菲律賓,僱主要俾機票錢,但工人回菲律賓要隔離住酒店費用,僱主要俾嗎?
...

OFWs 返菲律賓隔離應該免費

https://www.philippineairlines.com/en/ph/home/covid-19/ArrivingInThePH/ManilaArrivalGuideForOFWs

13. Your accommodation and food during your stay will be shouldered by the Philippine government. Any additional hotel fees due to required extensions will be shouldered by their governing agency.

子爵府

Poyau 發表於 21-5-16 17:50

https://www.philippineairlines.com/en/ph/home/covid-19/ArrivingInThePH/M ...

謝謝你

複式洋房

jeffyen 發表於 21-5-3 19:48
工人姐姐8月完約,決定不續約返菲律賓,但佢肯幫多我一陣11月先走,咁係咪上網延遲個visa?同埋買機票加100 ...

I have helper to introduce you, she is very good but now in Philippines, can cook Chinese food. Pls let me know if you have interest.

大宅

Poyau 發表於 21-5-16 17:50

https://www.philippineairlines.com/en/ph/home/covid-19/ArrivingInThePH/M ...

問了入境處和勞工處,話離左境沒有約的話都不需負責。。謝謝

首頁

尾頁

跳至