時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0504_00822_001.html

3被告黃子隆、吳睿哲及蘇瑋善,分別被判監15、12和10個月。
前年7月7日九龍反修例大遊行結束後,有示威者在油尖旺一帶聚集,當晚一名女子在旺角用手機拍照,被示威者誤當成便衣女警,遭包圍不准離去,期間更被人摸胸非禮。涉案2男1女事後被捕,他們分別否認非法禁錮、參與非法集結和非禮共3罪,上月在區域法院裁定3人面對的控罪均罪成。 法官今天(4日)分別判處3人入獄10至15個月,另外每人須向女事主賠償1萬港元。面對的控罪均罪成。 首被告被判囚15個月、次被告被判12個月及第3被告被判10個月,並各須賠償事主1萬港元。
3名被告依次為32歲男廚師黃子隆、24歲社工吳睿哲和25歲女教師蘇瑋善。3人被控於2019年7月7日,在旺角山東街與西洋菜南街交界,與其他身份不詳的人士非法集結,以及非法囚禁女事主X。首被告另被控一項非禮罪,指他在同日同地非禮X。 區院法官練錦鴻今判首被告監禁15個月,次被告監禁12個月,第三被告監禁10個月
呢三件人渣罪有應得,可惜判得太輕了,應坐返十年八年才對

伯爵府

回覆樓主:

幾時釘個女人嘅教師牌

子爵府

當日嘅因,今日嘅果,抵死,報應。

子爵府

回覆樓主:

身為社工,老師本應幫助人,竟然全冇理性,出獄後都應釘牌

男爵府

benben886 發表於 21-5-4 11:27
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210504/bkn-20210504111350701-0504_00822_001.html

判得太輕了,希望律政司會上訴!

瑪瑙宮

社工, 教師, 要釘牌喇.

男爵府

benben886 發表於 21-5-4 11:27
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210504/bkn-20210504111350701-0504_00822_001.html

原來咁都係判咁少

水晶宮

2024勳章

今日電視又見到當日事件過程,好憤怒,覺得行為好惡劣,仲係咩社工、老師,真係判太輕

水晶宮

anju 發表於 21-5-4 13:29
判得太輕了,希望律政司會上訴!

一定一定要啦!嗰個受害者受咗咁大嘅傷害,仲要不停比人騷擾,嚇到佢要酗酒,真係慘無人道,隨時頂唔順去自殺!諗起嗰班人渣仲可以支持呢班人犯法,真係希望佢哋有一日受翻曬所有折磨,等佢哋知道人哋係有幾慘呀!!

水晶宮

czl115 發表於 21-5-4 17:51
今日電視又見到當日事件過程,好憤怒,覺得行為好惡劣,仲係咩社工、老師,真係判太輕
...

係!!真係好憎好憎佢哋同班支持者

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

今日新聞上再睇到當日嘅片段,真係可怒又可悲

咁多人圍住一個女仔,無人出手幫,班黑記係咁影影影,一班黑暴徒肆意凌辱他人,真係好嬲好嬲

希望受害人盡快走出傷痛;希望香港重新出發; 暴徒罪有應得,為自己無恥的行為負刑責!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Nancy20090615 發表於 21-5-4 16:10
社工, 教師, 要釘牌喇.

應該釘啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

牛年勳章

chitchatmommy 發表於 21-5-4 22:58
今日新聞上再睇到當日嘅片段,真係可怒又可悲

咁多人圍住一個女仔,無人出手幫,班黑記係咁影影影 ...
點解班黑記可以任影都得,途人就唔得。
驚途人影佢地相,但又唔驚記者影到佢地?
成段欺凌片都係記者放上去喎。

男爵府

20162016 發表於 21-5-4 21:42
係!!真係好憎好憎佢哋同班支持者

其實受害人嘅傷痛真係10-15 個月都走唔出嚟囉,有乜理由判得咁輕!

子爵府

回覆樓主:

無法想像當時很多港人還撐這班人獸之餘,還用什麽良知、正義、醒覺,真係好虐待,好想叫佢哋去死唔好害人!

琥珀宮

回覆樓主:

一場集體催眠,社工與教師應該判得更重,身為社會前線掌舵者,理應比其他人更清楚道德底線,作出賊行為,應該付出比普通市民更高代價,最少都3年。

男爵府

個老師係邊間學校架?釘咗牌未?

大宅

kamkong 發表於 21-5-4 13:25
身為社工,老師本應幫助人,竟然全冇理性,出獄後都應釘牌

子爵府

kongman 發表於 21-5-5 09:19
個老師係邊間學校架?釘咗牌未?

英華女校

首頁

尾頁

跳至