自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

究竟香港政府會唔會執法?我頭先行過樓下公園一班班外傭坐埋一齊唔戴口罩,有部分肯定唔係四個,group與group之間的距離亦非常近。

公爵府

taidou 發表於 21-5-9 15:37
究竟香港政府會唔會執法?我頭先行過樓下公園一班班外傭坐埋一齊唔戴口罩,有部分肯定唔係四個,group與gro ...

所以我支持續約要打針,除非傭主同意。

男爵府

我樓下公園每逢星期六日都係滿佈帳幕,有d多過4個人,找算打去附近警局投訴都冇用

男爵府

Duffy814 發表於 21-5-9 16:20
我樓下公園每逢星期六日都係滿佈帳幕,有d多過4個人,找算打去附近警局投訴都冇用 ...

我剛報左案請警員過去睇睇,真係唔得,立法又唔執法,咁有咩用。

子爵府

taidou 發表於 21-5-9 16:22
我剛報左案請警員過去睇睇,真係唔得,立法又唔執法,咁有咩用。

好方法,每個星期日,經過中環都見到好多賓賓聚集,佢哋只是嚟打工,唔會對香港有感情,感染後隨時隱瞞行踪,或變隱形患者,我要學下

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

執法唔嚴,吹賬

侯爵府

牛年勳章

我都試過附近公園見到太多工人聚集然後報警,結果阿sir嚟到非常有禮貌地同工人講,有人投訴呀,唔該分開少少丫 please stay away thank you thank you之類,公園眼見範圍都超過20個群組,但阿sir就咁行個圈禮貌地勸告咗5-6組人就收隊,遠果啲都無行過去tim

男爵府

糯米米糍 發表於 21-5-10 11:23
我都試過附近公園見到太多工人聚集然後報警,結果阿sir嚟到非常有禮貌地同工人講,有人投訴呀,唔該分開少 ...

真係好無奈!我已經報過兩次案。個個唔載口罩在聚餐,我要小朋友兜路行。

咁樣僱主俾工人放假外出都提心吊膽,已經搞左個外傭群組都唔做下野,成幢樓去隔離又有咩用。

象牙宮

回覆樓主:

尋日係鑽石山荷理活商場出面大把姐姐營幕party!算把啦

男爵府

Duffy814 發表於 21-5-9 16:20
我樓下公園每逢星期六日都係滿佈帳幕,有d多過4個人,找算打去附近警局投訴都冇用 ...

我樓下都係咁,簡直係帳幕陣

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

咪係, 立法唔執法有咩用! 呢個政府都唔知諗咩?!
永遠對外人好過對自己人.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

維園就直頭多人多到開嘉年華咁啦

男爵府

真係執法又話$5000好多,佢哋好慘,續約要打針又話歧視,強制檢測都話歧視,感覺香港人受歧視(某d行業要打針、檢測)

男爵府

畀面勳章

無話可說 發表於 21-5-10 11:41
尋日係鑽石山荷理活商場出面大把姐姐營幕party!算把啦

我行過都見到,但都冇人理!!
斜坡草地已經加咗圍欄,但啲姐姐依然跨過入去開帳幕party!!

究竟啲警察都驚咗啲姐姐定係唔識英文同啲姐姐溝通呢?!

翡翠宮

回覆樓主:

冇人理
有乜辦法

男爵府

nancy29 發表於 21-5-10 14:44
真係執法又話$5000好多,佢哋好慘,續約要打針又話歧視,強制檢測都話歧視,感覺香港人受歧視(某d行業要打 ...

先唔講其他方案話歧視,咁我哋本地人都有試過因為限聚令被票控,點解唔可以對外傭認真執法。完全唔明白點解已經出現群組都唔好好控制(emoji)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

執法要嚴D

男爵府

佢地一直都唔理限聚令

男爵府

回覆樓主:

香港防疫措施得啖笑,玩自己香港人最叻,幾個人企埋一齊就話違反限聚令。

假日中環、維園成班賓妹除口罩食野、跳舞、開P、開Live、成班唱聖詩仲有成班賓記郊遊行山,又唔見有人執法架喎

首頁

尾頁

跳至