自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

琥珀宮

stelm 發表於 21-5-10 03:55
剛剛過去母親節先發現原來6299從來都唔當我係屋企人
喺屋企whatsapp group同99講母親節快樂,得到一 ...

結左婚10年左右,之前當左我係仇人,因為搶左佢個寶貝仔
不過算啦,仇人親人都係緣分
希望佢兩老身體健康

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

永遠都唔會當自己人

大宅

一世都唔會當你係自己人

子爵府

你份人又小氣又計較,著眼人地點對你唔好,其實應你句多謝有咩問題,唔通佢同你講母親節快樂咩!
買過補品比你咪夠,是否要每年都送比你,有d人自己攞黎唔開心,係要幸福中尋找煩惱

伯爵府

Xmas吸收勳章

喺屋企whatsapp group同99講母親節快樂,得到一 ...

其實唔使強求佢對你係唔係自己人,自己做咗自己嘅嘢就算,如果佢對我太好,反而有壓力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

iriswy 發表於 21-5-10 04:30
我只可以话奶奶同我對大家都客客氣氣,我自己都做唔到當佢自己人;以禮相待已經好好,亦好舒服
...

非常同意
呢個做法好

別墅

哈比族 發表於 21-5-10 10:07
你份人又小氣又計較,著眼人地點對你唔好,其實應你句多謝有咩問題,唔通佢同你講母親節快樂咩!
買過補品 ...

都冇話一定係要親生娘親先可以講母親節快樂嘅,大家互相祝福啫
不過唔緊要,都係我小氣又計較

而家我明白根本唔需要做得太多,同6299最好嘅關係就係唔好對佢哋有任何希望同交流

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

每年姑仔/姑奶都會在母親節買個蛋糕比奶奶, 砌蛋糕前實同奶奶講句母親節快樂, 我同枱坐, 又唔覺有甚麼不快。諗起, 尋日仔女都無同我講母親節快樂, 開心一日,唔開心又一日, 諗咁多做乜

伯爵府

客客氣氣咪好囉,以前我99成日俾說話我聽。
當然,我唔反駁但少D來往,唔一定要受佢氣。

男爵府

冇期望就會冇失望

瑪瑙宮

我 ex99 對我算好好, 例如, 我星期六唔使番工, 佢會買完餸買埋腸粉同我 share.
但我又唔覺到得係自己人的地步. 例如, 如果有野要人勞動去幫佢手, 佢一定叫新抱做, 唔會叫佢 D 女做, e.g. 造節佢訂左只鷄, 叫人去攞就會叫我, 佢 D 女就繼續瞓教.

ex99 有幾個新抱, 除左最細個新抱同佢唔啱 (佢係老公被佢指揮果種強勢女人), 其他新抱都對佢唔錯, 佢都幾好福氣的.

包括我喇, 放假又搵位同佢飲茶, 新年幫佢大洗廚房一次, 佢中風我又幫佢沖涼煮比佢食 (工人放假), 我覺得我係黎還債.

如果我第時有個新抱咁就好 lu .

洋房

回覆樓主:

唔好太多心,我同我呀媽講母親節快樂,佢咁只回一句“乖”。。。 大家自己人,先至不拘禮節!

大宅

Astra00 發表於 21-5-10 08:28
我被加入男家group後,我自己退group;因為人地set好左二個男家group;一個係沒我存在;另一個有我存在當係 ...

可退就退,自己好好生活仲好,費時煩多樣

男爵府

佢當唔當我係自己人唔知,不過對我黎講就無乜感覺

子爵府

stelm 發表於 21-5-10 10:37
都冇話一定係要親生娘親先可以講母親節快樂嘅,大家互相祝福啫
不過唔緊要,都係我小氣又計較

你的祝福佢有講多謝,你生B佢有買野比你,大家的關係已可以,無可能又要求咩要求咩,覺得人地對自己唔夠好,也唔洗著意太好關係或要刻意疏遠!
可能佢都係咁諗,和新抱關係唔想太交流和希望新抱點對自己

大宅

回覆 Thalassa 的帖子

人夾人, 雖然我已經嫁左21年, 我同佢都系冇咩感情, 到依家都唔系自己人. 哈哈

珍珠宮

回覆樓主:

我從來無需要佢地當我自己人喎,我嫁比佢個仔,佢對我好咪得囉,兩老就得閒咪返去食下飯,見下面!

水晶宮

其實老一輩人你祝佢母親節快樂,佢照單全收,未必會跟你互祝。你生仔有給你買補品,平時就冇乜關心,這可能係一般jm的夢昧以求啊!如果太多關注,好多人會嫌煩呢!

公爵府

到99死個日也没有

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

找對的人 發表於 21-5-10 06:47
無血緣關係係事實
我唔會期望佢地當我自己人 要點樣對我錫我
佢地對我唔差 保持到普通朋友關係 已經係好事 ...

認同睇法

首頁
34567...12

尾頁

跳至