自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

只要你有心學,就會學到。

但建議一開始都要學好基本功先

大宅

夢想不限年紀

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當然可以

大宅

E_gold8806 發表於 21-5-12 14:45
Classic 係要學睇譜, 由淺到深, 學的是古典音樂, 要訓練睇譜, 節奏, 拍子等, 都唔易, 如果你唔係要考琴, 就 ...

咁你所謂既和絃伴奏, 係咪即係而家D人講既速成流行曲鋼琴呀? 多唔多地方有呢D學呢

大宅

小傑媽媽 發表於 21-5-12 15:14
想做就去做,支持你去追夢

又唔係話追夢既, 只係本身我份人朋友唔多, 個女又大個, 都唔鐘意同我出街, 我自己本身係單親, 所以星期日通常都好多時間, 一直就好羨慕人地可以彈琴自我陶醉, 咁就去試下囉, 反正都唔係D咩高消費活動, 好希望自己有一日可以係人地面前即興表演, 師奶都好想有一項自己的長處

侯爵府

redhot 發表於 21-5-12 13:53
建議你先正規學琴,學得有三四級以上甚至有個5級程度,對於坊間好多消閒音樂嘅琴譜你都已經有能力自己練習 ...

我好認同。

子爵府

回覆樓主:

你去學流行鋼琴啦,不過唔係間間琴行都有導師教流行鋼琴,就算有8級鋼琴,佢都未必識教你流行鋼琴架!我就係試過去一間 franchise 琴行學, 中左伏!
古典鋼琴係要跟譜彈,著重技巧,睇5線譜, 學得耐 d, 曲譜都幾難下!
流行鋼琴可以唔跟譜, 彈即興,就算跟譜可以睇簡譜 or 5 線譜 or chord 譜!主要學彈 chord ! 流行曲melody 果 part 唔複雜,都易彈!但要彈得好(雙手)亦唔易彈! 如果學過古典,去學流行當然會易 d !
如果只要求好簡單彈到首歌,學流行曲好快上手!

侯爵府

9284 發表於 21-5-12 12:33
我唔志在考級, 只想餘生搵個興趣, 唔介意的起心肝買個琴來練, 亦唔介意要學好耐先見到成果, 本身唔係想學古 ...

過來人分享 - 找個好老師 ,正規學,練琴係最重要!
條路係漫長,絕對係餘生樂趣!

侯爵府

我唔志在考級, 只想餘生搵個興趣, 唔介意的起心肝買個琴來練, 亦唔介意要學好耐先見到成果, 本身唔係想學古 ...

學流行歌曲啦,我朋友都40歲成學流行曲學得好快,佢話好易學,唔識琴譜都得喎。

伯爵府

回覆 9284 的帖子

和絃唔需要睇數字, 不是彈主音, 坊間應該唔少地方有得學

子爵府

我都想學下, 有打開字唔知有無優勢?
Fb 見有呢啲流行歌曲學琴,

子爵府

我都係40+先學鋼琴呀,本身連睇譜唔識架。我都唔係為考試也不打算考幾多級,只係想試下,以前細個冇機會學。

珍珠宮

減齡達人勳章

bluepand 發表於 21-5-12 14:10
見到佐敦開咗間三小時速成琴班, 教流行曲

麻煩比資料我,謝謝

珍珠宮

9284 發表於 21-5-12 15:23
又唔係話追夢既, 只係本身我份人朋友唔多, 個女又大個, 都唔鐘意同我出街, 我自己本身係單親, 所以星期日 ...

你背景同我好似喎 ,不過我大你好多。
我都好想學流行曲,我仔係演奏2級,但佢完全唔聽流行曲,亦唔識教我流行曲,之前夾硬迫我睇5線譜,學classic, 我學左一曰已放棄,好悶好難記,嚇怕左我 , 而家佢工作好忙,更加唔得閒教我,所以我都諗緊邊度可學速成學流行曲,唔知工聯會掂唔掂呢

公爵府

支持你,人到中年,尋找自己嘅興趣,何樂而不為?
我有諗過學返琴,但的吳起心肝
我喺求學期間學到五級,後來出嚟做嘢,冇再學啦,而家都忘記大部份!人到中年,都好想彈流行曲,但係而家眼力冇咁好,我好驚睇譜,尤其是好複雜嘅琴譜!

子爵府

9284 發表於 21-5-12 15:23
又唔係話追夢既, 只係本身我份人朋友唔多, 個女又大個, 都唔鐘意同我出街, 我自己本身係單親, 所以星期日 ...

認同,支持你

大宅

9284 發表於 21-5-12 12:45
係咪搵大型琴行先至搵到呢類老師? 定係求其搵個教琴既都識教流行鋼琴? 我本身"零基礎" 係咪都會教? 多謝你 ...

其實通利,PARKLAND都有呢類班,大琴行老師大多要考入去,所以本身資歷較有保證,但識唔識教人,遇唔遇到岩你既,就真係彩數。

唔係求其就揾到私人老師教到流行,因香港地始終大部分教古典,所以搵番本身有多年教開流行的較好

流行既學法同古典唔同,有好多人話流行好快學,咁要睇下你彈咩難度同彈得有幾靚而已,要難一樣可以好難,唔建議學速成班

大宅

FennieMan 發表於 21-5-12 20:25
麻煩比資料我,謝謝

search pianoist

珍珠宮

2024年龍年勳章

bluepand 發表於 21-5-12 14:10
見到佐敦開咗間三小時速成琴班, 教流行曲

你是否講這間?

https://www.pianist.com.hk/?gclid=EAIaIQobChMIwI_v9czd8AIVRquWCh1lGwkGEAAYASAAEgJz8_D_BwE

首頁

尾頁

跳至