自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

戴漸進眼鏡 (近視 + 老花) 而每日要對住電腦做嘢嘅JM,會唔會覺得睇電腦會唔清? 望遠嘢(四周環境)、近嘢(文件)就冇問題,但中等距離(電腦)就唔清,要將個頭45度角抬高,再將眼睛45度向下望,至會睇得清?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

近視老花,二合一好似要就樣
長用電腦分開好些

男爵府

Giant 發表於 21-5-13 11:31
戴漸進眼鏡 (近視 + 老花) 而每日要對住電腦做嘢嘅JM,會唔會覺得睇電腦會唔清? 望遠嘢(四周環境)、近嘢(文 ...

我試個咁情況,結果係去另一眼鏡公司配新眼鏡。其實是之前的公司做的老花位置太低,我戴咗半年眼痛,換新眼鏡後冇問題。
如果你是新配的,去返原本公司問下可唔可以再驗眼換新境比你。

伯爵府

一D都冇問題喎

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

會無咁清,好似仲有一隻叫室內漸進

伯爵府

回覆 Giant 的帖子

我都係咁, 有時托一托眼鏡都ok

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

akppand 發表於 21-5-13 11:43
我試個咁情況,結果係去另一眼鏡公司配新眼鏡。其實是之前的公司做的老花位置太低,我戴咗半年眼痛,換新 ...

我都戴咗兩年喇,之前睇電腦時都係有D唔清,但近期就越嚟越嚴重,有時有urgent嘢要趕,但真係要"花時間" "花精神" 慢慢先睇清和覆醫貓,個人會好忟憎囉
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

oceandeepsea 發表於 21-5-13 13:06
會無咁清,好似仲有一隻叫室內漸進

咁係咪室內、室外分別戴兩副唔同焦距嘅眼鏡?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

配眼鏡時焦點要準確,老花鏡在眼鏡下半部,驗眼師配時會問電腦位置和閱讀位置度距離,焦點正確就無問題,如果唔係就要電腦拉前推後就,或者托一托眼鏡

子爵府

育兒性格勳章

可能係角度問題,你去返眼鏡舖同職員講,調教一下"鼻托"應該會用啲

珍珠宮

有呀! 好鬼煩. 尤其公司個Mon. 可能我坐窗邊, 反光. 其他同事又唔同意我將窗簾完全落晒. 所以日日都係朦查查咁做嘢. 返到屋企對眼好攰好攰. 但配眼鏡時個職員明明話一副眼鏡幫我攪掂晒. 睇遠近同中距離都無問題. 但而家睇遠, 睇電視同睇文件都ok, 就係睇電腦唔得. 好唔明白點解!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

Giant 發表於 21-5-13 13:49
我都戴咗兩年喇,之前睇電腦時都係有D唔清,但近期就越嚟越嚴重,有時有urgent嘢要趕,但真係要"花時間" " ...

戴咗2年咁你配副新,可能是近視加深咗。我就係有時清有時濛,以為自己唔夠瞓,換咗新眼鏡冇煩惱。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Giant 發表於 21-5-13 13:51

好似係,以前見過買一送一,不過係配貴野,先有得送

別墅

你去眼鏡舖了解下「中近漸進」會幫你解決到問題

象牙宮

Giant 發表於 21-5-13 13:49
我都戴咗兩年喇,之前睇電腦時都係有D唔清,但近期就越嚟越嚴重,有時有urgent嘢要趕,但真係要"花時間" " ...

戴左2年,應該老花度數已經唔同,
特別開頭幾年度數好快變,去驗下眼,
有d人係要一副係室內睇電腦用一副中距離,
出街一副遠距離用。

子爵府

醒目開學勳章

要配多副睇電腦用的

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

oceandeepsea 發表於 21-5-13 15:01
好似係,以前見過買一送一,不過係配貴野,先有得送

http://www.taikwongeyecare.com/2020/02/%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E6%88%91%E6%88%B4%E5%B7%A6%E6%BC%B8%E9%80%B2%E9%8F%A1%E7%9D%87%E9%9B%BB%E8%85%A6%E9%83%BD%E4%BF%82%E5%92%81%E8%BE%9B%E8%8B%A6/

搵到資料了

男爵府

漸進眼鏡,我配2副,一副是係睇遠嘢,一副係睇中距的(長放公司)用嚟睇文件/電腦的

珍珠宮

Giant 發表於 21-5-13 13:51
試帶CON...

珍珠宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 21-5-13 11:31
戴漸進眼鏡 (近視 + 老花) 而每日要對住電腦做嘢嘅JM,會唔會覺得睇電腦會唔清? 望遠嘢(四周環境)、近嘢(文 ...

我直頭適應唔到。

首頁

尾頁

跳至