自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

請問如在多倫多大學或UBC讀營養學,四年之後是否要轉另一間DC認可的大學讀master才可考牌?還是可以原校實習考牌?
另營養師牌在加拿大容易嗎?
如在香港讀,之後如過加拿大讀master有什麼選擇?時間要多久?那間比較出名

男爵府

好媽媽勳章

ctslhkc 發表於 21-5-21 14:09
請問如在多倫多大學或UBC讀營養學,四年之後是否要轉另一間DC認可的大學讀master才可考牌?還是可以原校實 ...

請問有冇人知道?

男爵府

好媽媽勳章

請問如在多倫多大學或UBC讀營養學,四年之後是否要轉另一間DC認可的大學讀master才可考牌?還是可以原校實 ...

大宅

喺 u of t major nutrition 係考唔到營養師牌,佢個program只係prepare你去做research

男爵府

好媽媽勳章

winkdex 發表於 21-5-22 10:47
喺 u of t major nutrition 係考唔到營養師牌,佢個program只係prepare你去做research
...

咁可以點做好?
請問加拿大邊間大學可以直接讀完考牌而又比較出名?是否4年degree+2年master?如果在香港讀degree,再過加國讀master考牌,競爭會好大嗎?
那裏可以找到資料?
萬分感激(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

ctslhkc 發表於 21-5-22 18:12
咁可以點做好?
請問加拿大邊間大學可以直接讀完考牌而又比較出名?是否4年degree+2年master?如果在香港讀 ...

其實我真係唔係好淸楚只係我個女話個prof講個program係考唔到營養師架,如果出名d嘅大學除左u of t仲有mc master, 可以上佢地網頁了解吓,或者d forum睇吓問吓人如果冇記錯個forum好似叫Reddit

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

不如先search下申請營養師牌的要求是甚麼學歷, 再去報讀合資格的

男爵府

好媽媽勳章

winkdex 發表於 21-5-22 18:27
其實我真係唔係好淸楚只係我個女話個prof講個program係考唔到營養師架,如果出名d嘅大學除左u of t仲有mc ...

謝謝你!
網上資料不多,所以希望有過來人可以請教一下

wcpcelia    發表於 21-5-24 12:23

伯爵府

Nutrition做考吾到營養師㗎要讀Dietetics 至得!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

好媽媽勳章

milkylok 發表於 21-5-22 19:21
Nutrition做考吾到營養師㗎要讀Dietetics 至得!

請問有咩途徑可以讀dietetics?現在中五,在香港想揀營養學,但香港係考唔到牌的,所以想問下如果去加國讀,有咩大學讀完可直接考牌,競爭大唔大?
如果香港讀完再過加國讀可行嗎?

男爵府

好媽媽勳章

opclk99 發表於 21-5-22 19:30
讀完無認受性,
完全浪费时间。

所以讀完是否要過外國讀埋master考埋牌?

伯爵府

ctslhkc 發表於 21-5-22 20:52
請問有咩途徑可以讀dietetics?現在中五,在香港想揀營養學,但香港係考唔到牌的,所以想問下如果去加國讀 ...

營養師好似得英美澳加至有得註冊,你應該睇番當地註冊的要求先。加拿大我吾熟,以英國為例,要major in dietetics + 足夠placement 時數就可以申請註冊。Dietetics 一般要DSE 有Bio + chem/其他理科,英文要求亦高,要睇翻每間學校對ielts 分數要求。仲有最好揾學校會安排placement 的,否則自己好難揾!
希望幫到你

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 hashtag影視迷勳章

The Difference between a Nutritionist and a Registered Dietitian

Dietitians of Canada: How to Become a Dietitian

Accredited Programs in Canada (by Province)

男爵府

好媽媽勳章

mishabella 發表於 21-5-23 05:26
The Difference between a Nutritionist and a Registered Dietitian

Dietitians of Canada: How to Becom ...

(emoji)(emoji)謝謝你

男爵府

好媽媽勳章

milkylok 發表於 21-5-22 21:38
營養師好似得英美澳加至有得註冊,你應該睇番當地註冊的要求先。加拿大我吾熟,以英國為例,要major in di ...

謝謝你!等我再上網搵下資料
現在想睇下
1)香港讀再去外國
2)考完DSE直接去加拿大讀

伯爵府

ctslhkc 發表於 21-5-23 09:24
謝謝你!等我再上網搵下資料
現在想睇下
1)香港讀再去外國

樓上講得啱呀!香港需求少難入行,但如果入到行就物以罕為貴!所以要考慮因為乜嘢想讀營養,為興趣?為錢/前途?

同埋早兩年政府已著手攪專業認何

https://www.info.gov.hk/gia/general/201910/31/P2019103100592.htm?fontSize=1

首頁

尾頁

跳至