自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

SaSally 發表於 21-5-21 17:44
邊有咁好聽, 老野台才真

把口咁衰?我會串佢哋:“唔係每一個人都有福氣變老!“

子爵府

班黃屍一樣會睇TVB,幫襯美心,360,但敢睇,敢食吾敢認咋,佢也真係以為自己永遠吾會老,幼稚到呢⋯所以我公司老門闆話呢班廢柴死路一條

大宅

amazingkitkat 發表於 21-5-21 18:03
智能愛人 好好睇

站時今年我最中意睇嘅劇集,我上星期睇晒,題材特別,主角一家超攪笑夠騎呢(emoji)

男爵府

回覆樓主:

話老人台原因應該係上年紀先得閒睇電視?20幾歲多街去,返屋企都做完晚間新聞,30幾歲要陪小朋友,食飯溫書都唔夠時間,仲想睇電視?得返40幾歲或以上,仔女中學以上,先得閒夜晚睇電視
隔離台又冇呢班長輩觀眾,所以得幾點收視率

水晶宮

回覆樓主:

其實識上網嘅長輩都唔會坐定定睇TVB,大把網劇可以睇

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

0q.cathy 發表於 21-5-21 18:19
我估因為近5年,或10年後生一輩都唔會點睇電視,佢哋只會睇u tube, 網劇,打機,所以講睇電視就比人感覺好 ...

193都3張野都話4張老啦
佢重話睇無線嘅都係老野

侯爵府

回覆樓主:

你試下反問tbb有邊個節目劇集老土,佢應該可以好清晰詳細咁分析說明演員劇情內容嚟駁你,好奇妙㗎

男爵府

amazingkitkat 發表於 21-5-21 17:42
今日我傾閑偈話TxB有個劇集好好睇,點知俾人串你幾時鍾意睇長輩台?

長輩圖我就有聽過姐,而家又有長輩台 ...

圭。。炎。
。口
直明月耀安
極星輝照長

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

真人騷的禮崩樂壞

屈穎妍

當黑暴那年,社會不再有規矩,不再有尊卑尊重,孩子批鬥父母,學生批鬥老師,道德敗壞,價值淪亡,我們就知道,那不會是一年半年的事,而是漫長的腐敗。

果然。

最近,年輕人都在追捧ViuTV,原來很簡單,因為要杯葛無綫。他們認為無綫是CCTVB,為了作對,黃絲全部轉看ViuTV,管它的節目是什麼質素,敵人的敵人就是朋友。

ViuTV近期熱話節目非《ERROR自肥企畫》莫屬,那是一個四人男團組合「ERROR」的真人騷。節目內容,基本上是賣低俗,以核突娛樂大眾。他們玩的遊戲包括:捅屁眼、彈下體、脫恥毛……注意,這些玩意,都是當著電視機旁邊的觀眾做的。

有一集遊戲是大整蠱,「ERROR」成員之一被工作人員要求打開大箱,一開箱,隨即有個人彈出來,向成員噴奶白色液體,然後畫面出現幾隻大字:「顏射之計[/b]」。有一集是拍攝「ERROR」成員躺在美容中心當眾脫陰毛,雖然全程畫面打格仔,但所有人的言語動作表情,基本上就是一齣淫褻節目。

從前,電視上是不能出現粗言的,不知何時開始,在劇集中聽到「×街」的對白,我很驚訝,此閘一開,果然低俗言詞如排山倒海。如今,低俗更蔓延至內容和行為。

年輕人因為立場杯葛TVB,我們無話可說。但另選他台,只看立場,不理質素,豈不讓自己墮落,讓自己失去鑒賞力?

娛樂大姐大查小欣日前在報章撰文批評ViuTV做這些節目是沒盡社會責任,一句評語,卻引來洶湧攻擊,說盡難聽話。我覺得很悲哀,香港人已偏聽偏看到這步地,完全容不下一句逆耳忠言。

有一些尺度,開了,就如決堤,一髮不可收拾。香港不是有廣播條例管理電視節目尺度的嗎?這些明眼人都看得出的意識不良,難道通訊局都無權過問?免費電視頻道之所以是免費,就是希望你能為社會提供一點教化、一點正能量、一點價值教育。如果,免費電視頻道都充斥色情低俗節目,香港的禮崩樂壞,已是欲救無從了。

http://www.takungpao.com/news/232109/2021/0519/586809.html

唔通學佢哋公開脫x毛,先係後生仔

公爵府

angelfan07 發表於 21-5-22 11:39

193都3張野都話4張老啦

唔通193 真係以為自己係後生仔

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

961123 發表於 21-5-21 20:48
話人果d人自己都三十幾歲了,佢以為自己好後生

人地覺得係囉 !
你睇佢百科 都去考過果個台哦(emoji)(emoji)(emoji)

象牙宮

water-lily 發表於 21-5-22 08:39
其實後生仔(十幾歲)真係唔睇電視㗎,所以Viu TV 播乜,其實佢哋都唔會睇,所以早前有個話TVB 比老人睇, ...

你講得好啱因為我仔女完全唔會開電視睇.只係屋企有人開左!佢就拎住部電話有時望吓電視咁解,最多都係咁!所以佢真係唔知mirror,error係乜台d人

男爵府

回覆樓主:

我反而覺得係時代嘅改變,以前唔同而家,依家有幾多後生真係晚晚坐喺度追劇,嗰個唔係轉晒用電話就係上網YouTube睇,正等於我親戚個仔得11歲,佢都同我講Facebook係老人家先用佢哋個年紀冇人玩Facebook 㗎啦,轉晒去玩IG/ 唔知乜(我唔記得咗個名)

之後我同佢講我仲玩緊Facebook喎咁你係咪覺得我好老,佢好認真咁答我有少少( 我30 頭)

子爵府

newinewi 發表於 21-5-21 19:20
有時有D人講既野, 係唔需要比乜嘢反應. 因為佢目的就係要你"嬲", "唔開心" , 要你一傳十, 十傳百, 咁比人覺 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢班黃色物種幾十歲都叫「細佬」!其他人就係佢地眼中嘅廢老!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

amazingkitkat 發表於 21-5-21 17:42
今日我傾閑偈話TxB有個劇集好好睇,點知俾人串你幾時鍾意睇長輩台?

長輩圖我就有聽過姐,而家又有長輩台 ...

果班攪分化咪咁講

公爵府

961123 發表於 21-5-22 12:30
你講得好啱因為我仔女完全唔會開電視睇.只係屋企有人開左!佢就拎住部電話有時望吓電視咁解,最多都係咁! ...

同我仔女一樣,根本唔知mirror or error

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

長輩台咪長輩台
冇所謂啦 有野岩睇就得
有時我都會睇兒童台架 貪佢夠低b 幾好笑

珍珠宮

回覆樓主:

長輩台已好聽,193後公開踩TVB只係老嘢睇,佢嘅fans讚佢敢言、轉數快

wcpcelia    發表於 21-5-24 15:06

珍珠宮

capricornbb 發表於 21-5-22 12:09
真人騷的禮崩樂壞

屈穎妍

有玩咁嘅嘢,好低俗, 但可能好多人鍾意,仲話TVB無新意!

我都有睇兩三集Error, 但覺得好無聊。

首頁

尾頁

跳至