自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

snow.white 發表於 21-5-26 20:49
咁你聽得明韓劇同韓文歌未?

一半半,其實有六至七成韓語詞語同廣東話或國語讀音好似,所以就算聽唔哂全句意思,都會大概知意思。

至於歌,歌詞比韓劇台詞簡單,會學得快啲。

但睇綜藝就難好多,因為通常都好多人講嘢同偏快,同埋多俚語,會聽得差啲,會理解錯嘅機會大啲

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

snow.white 發表於 21-5-26 13:50
口碑港大好好,係怕自己能力不足,上得辛苦。工聯會大概幾多人一班?你覺得好在乜嘢?
...

我。。。 工聯會加space加埋讀左4年幾
topik4級,如果抱著睇韓劇唔洗睇字幕的心態去讀,我勸你唔好讀,因為好難達成目標,但你心態係為聽歌,去旅行咁你可以去讀。

我由好似04開始讀 讀1年基本上可以考到2級 但2級同3個距離好遠好遠好遠,
我用左3年幾讀上去 加幾個月係咁溫書先考到4級,space讀到高級證書程度應=3級

我就係n年前係bk睇到有jm讀韓文好易學,我先踩左入呢個坑,而家仍然係睇韓劇必須有字幕,就算聽歌淨聽,都不能全首理解。

不排除真係有天才,可以學得好好

子爵府

柔伊 發表於 21-5-26 21:37

我。。。 工聯會加space加埋讀左4年幾

嘩四年幾,好有毅力喎!你駛唔駛返工定係未出黎做野開始讀?我諗我同我朋友圓圈一棟符號咁既韓文要好有心機先記到

珍珠宮

snow.white 發表於 21-5-26 22:15
嘩四年幾,好有毅力喎!你駛唔駛返工定係未出黎做野開始讀?我諗我同我朋友圓圈一棟符號咁既韓文要好有心 ...

space 一個星期一堂 3小時,我放工去讀的,space同中大都係要做功課考試測驗
中級以上仲要發表。
記字型好易 但記生字,文法好難,生字仲有韓國拼音的英文字,呢個係最難記,韓文係入門好易,但學下去好難,所以好多初學者覺得已識好多,其實唔係,因為好多文法,慣用語,都有排學,係space係比較偏向口語(我唔覺我學到口語),中大比較偏向文法寫作(中大生考topik應比space的好),同埋用書的問題,space每幾級就會轉唔同出版社的書本,有的文法會學完又學,中大好似用首爾大學的書,唔知佢地會唔會一直轉書本你去過出面學校讀韓文,你可考慮space或中大

子爵府

은우수호 發表於 21-5-26 20:57

一半半,其實有六至七成韓語詞語同廣東話或國語讀音好似, ...

你每星期花幾多時間溫下書呀?我煲劇就有心機

子爵府

柔伊 發表於 21-5-26 22:29
space 一個星期一堂 3小時,我放工去讀的,space同中大都係要做功課考試測驗
中級以上仲要發表。
記字型好 ...

咁你去旅行用得著嗎?買護膚品去餐廳咁,呢到JM超掂喎,放工學幾年韓文,堅持到1年已要有足夠動力

珍珠宮

snow.white 發表於 21-5-27 09:08
你每星期花幾多時間溫下書呀?我煲劇就有心機

早晨呀!其實我學韓文都幾癲
之前上堂學,差唔多係背哂成本教科書同筆記,當時仲去圖書館借topik啲書,將啲cd轉哂落電話,當歌咁聽不停loop。
之後因為冇時間,冇再讀上去,就轉咗喺YT搵教韓語嘅片嚟睇,同埋睇綜藝咪好多時會有特效文字,如果有趣,我會take notes再上網搵啲俚語出處同點解!
係要死記,不過啲漢語詞同外來語對於我嚟講好易記。
仲有我追開嘅韓星,佢有開live,我會download落嚟重複聽,基本上依家偶像開live,會大致聽得明佢講乜。
依家睇劇我係睇生肉,有時間先會睇中字,有時調返轉,睇配音劇時,自己會講返韓文對白,儘量將韓文融入生活中,會易掌握

珍珠宮

은우수호 發表於 21-5-27 09:25
早晨呀!其實我學韓文都幾癲
之前上堂學,差唔多係背哂成本教科書同筆記,當時仲去圖書館借topik ...

其實我大部份集中喺聽講上面花功夫,去韓國旅行,係儘量用韓語同人溝通,就算依家去尖咀韓國街買嘢食嘢都用韓語,語言係要搵機會互動先會用得生動。

另外topik個網有試題可以測試,我有一排係成日上去做test,知道自己錯喺邊就去記熟自己錯嘅地方。

另外,因為要追星,每日都會去naver睇自己粒星啲新聞,會睇佢哋啲片。當學新嘢。
慶幸有學韓文,之前試過自己粒星星嚟香港接受訪問,但佢個翻譯有幾次譯錯,如果冇學韓文,真係會聽到一頭霧水!

RAA    發表於 21-6-7 17:07

珍珠宮

snow.white 發表於 21-5-27 09:13
咁你去旅行用得著嗎?買護膚品去餐廳咁,呢到JM超掂喎,放工學幾年韓文,堅持到1年已要有足夠動力
...

學一年夠基本旅行,識問幾錢 點菜 講價,同埋睇地圖的名,搭巴士,但我仍然係傾唔到計,19年我去韓國,個的士司機問我係咩人?我話係香港,跟著係問去完邊,買左咩野?跟著問香港遊行的野,我唔識表達,好後悔學太少,講唔到俾佢聽我的睇法。

子爵府

柔伊 發表於 21-5-27 10:31
學一年夠基本旅行,識問幾錢 點菜 講價,同埋睇地圖的名,搭巴士,但我仍然係傾唔到計,19年我去韓國,個 ...

都已經好厲害啦,你諗吓小朋友學廣東話,2、3歲識講乜先?

子爵府

은우수호 發表於 21-5-27 09:35
其實我大部份集中喺聽講上面花功夫,去韓國旅行,係儘量用韓語同人溝通,就算依家去尖咀韓國街買嘢食嘢都 ...

你好勤力同有天份,哈哈,韓國街啲韓國人會同你傾偈嗎?韓國綜藝都掌握到又幾好

珍珠宮

snow.white 發表於 21-5-27 22:20
你好勤力同有天份,哈哈,韓國街啲韓國人會同你傾偈嗎?韓國綜藝都掌握到又幾好
...

其實都唔係乜嘢天份,樣樣嘢學起嚟都易學難精,係搵一個啱自己嘅學習方式去學,老土啲講句:『努力係唔會背叛你』
韓國街有幾間買飯卷伴菜嘅舖頭,有間叫清溪川,啲ee好好人,見你入去用韓文打招呼叫外賣俾錢,佢哋會好好笑容,次次俾完錢我都順口講句好生意呀!佢哋會一齊講多謝咖!啲超市我就問嘢多,佢哋冇同鄉喺度吹緊水嘅話都會答你嘅!
之前去韓國玩,食買玩都試同人吹水,尤其廣藏市場,入面啲熟食檔啲ee又係見你外地人但講韓文,佢哋會撩你傾計,其實我係面皮幾厚嘅人,就算講到一舊舊都照講,人哋唔會介意嘅,溝通到就得!其實逢係小店,你肯開聲就實有店員搭咀!

伯爵府

2018復活節勳章

snow.white 發表於 21-5-26 10:18
邊區?咩人教?

荃灣區. 阿SIR係韓國人

伯爵府

2018復活節勳章

snow.white 發表於 21-5-26 20:20
你進度如何?點解上面講咁普通既話題,有人禁言?

今晚第3堂. 暫時都係教發音.

男爵府

回覆 은우수호 的帖子

其實韓國人係好大情大性,佢哋做商販的多數好熱情。

珍珠宮

GreenMaDad 發表於 21-6-7 16:48
回覆 은우수호 的帖子

其實韓國人係好大情大性,佢哋做商販的多數好熱情。 ...
啲商販雖然粗聲粗氣嘅多, 但好熱情同埋幾老實.
之前去韓國東大門之類嘅市場入一啲手工飾品配件嘅貨, 只要你買多少少, 佢哋都會送好多嘢俾你,
又試過有一檔賣錶肉嘅舖頭, 我都未問產地, 佢已經講埋個餡係日本, 個外殼係韓國, 所以價錢平啲.

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我好耐之前讀過工聯會的,只可以話一分錢一分貨,因為太便宜,師資完全唔得,個阿sir淨係對住本書讀,學生又跟住讀,都唔知讀緊乜!

我之後讀過浸大校外果啲,韓國老師教的,爭好遠! 我本身讀大學時有修過韓文的(一個學期 )

伯爵府

2018復活節勳章

暫時上左幾堂. 對記發音都有點困難.

大宅

gg_candy 發表於 21-6-21 14:13
暫時上左幾堂. 對記發音都有點困難.

堅持捱過發音,拼到字來讀就好有成功感,加油!

伯爵府

2018復活節勳章

嬉水媽媽 發表於 21-6-21 18:43
堅持捱過發音,拼到字來讀就好有成功感,加油!

謝謝你呀, 努力中

首頁

尾頁

跳至