論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢係我以前個boss o既工人
眼見佢做野都ok
我個boss果時好刻薄對佢
如果佢自己約左人夜晚唔番屋企食
就唔肯俾錢佢買餸
佢果時成日都要姊妹接濟,煮埋佢份lunch
如果唔係就自己食麵包
但我見佢咁樣俾人虐待,執野呀打掃都好企理
所以先決定請佢
佢好老實咁話我知已經忘記點湊bb
到時我要教佢

1 ) 搵工人湊bb要注意d乜野?
佢上 1份合約未完 到9月先黎
到時bb就5個月大 bb會唔會唔肯跟佢?
因為佢未黎呢幾個月我會自己resign湊住先
2 )我地兩公婆番工時間都好長
老公有時OT 分分鍾 9點半先番到屋企
我就個行就番ship 最夜可能收11點先番到屋企
太長時間唔o係屋企可以點check住工人?
3 )應唔應該俾鎖匙佢?
4 ) 簽合約時面注意d咩?
5 )係咪可以講價?佢來左香港3年 但中英文都麻麻地
e+仲要我教佢湊 係咪可以同佢講數?佢同我講自己$3500
6 )應該點同佢相處?因為我眼見佢ok 怕請左又係另一回事 同埋要靠佢湊b係咪唔可以惡佢?

大宅

好媽媽勳章

如果你地兩公婆長時間唔係屋企既話, 我建議你請個有湊bb經驗既工人會好啲, 講真就算你全屋都安裝哂ip cam咁又點, 唔通你地返工時成日望實個cam check佢咩? 咁樣對你同工人都唔好, 好大壓力ga! 至於你既問題我就覺得咁樣:
1 ) 搵工人湊bb要注意d乜野?
佢上 1份合約未完 到9月先黎
到時bb就5個月大 bb會唔會唔肯跟佢?
因為佢未黎呢幾個月我會自己resign湊住先
最緊要梗係要個工人有愛心, 有記性, 細心, 盡責同埋聽教, 到bb 5個月大先至轉俾工人湊唔係大問題, 到時你講清楚bb既習性俾佢知而佢又會follow就ok ga la.
2 )我地兩公婆番工時間都好長
老公有時OT 分分鍾 9點半先番到屋企
我就個行就番ship 最夜可能收11點先番到屋企
太長時間唔o係屋企可以點check住工人?
有啲媽咪會裝ip cam, 但我就無裝既, 因為我都唔想老細成日"裝"住我做野, 正所謂"己所不欲, 勿施於人", 所以我只會打番屋企問下工人bb點樣, 放工返到去會幫bb沖涼換片咁咪可以check下bb有無傷痕.
3 )應唔應該俾鎖匙佢?
我有俾
4 ) 簽合約時面注意d咩?
簽個份合約都係standard terms, 記得要寫清楚佢既job duties, 除左做日常清潔, 煮食同埋湊bb之外, 你需唔需要佢抹車? 放狗?
5 )係咪可以講價?佢來左香港3年 但中英文都麻麻地
e+仲要我教佢湊 係咪可以同佢講數?佢同我講自己$3500
而家既最低工資係$3,580喎! 如果佢肯收少過呢個數既係犯法ga, 唔好制呀!!
6 )應該點同佢相處?因為我眼見佢ok 怕請左又係另一回事 同埋要靠佢湊b係咪唔可以惡佢?
我對工人係以平常心同埋互相信任去相處, 有錯一定要鬧, 而做得好我會讚, so far我工人同我都合作愉快既.

複式洋房

原帖由 Flo0602 於 09-6-7 16:46 發表
如果你地兩公婆長時間唔係屋企既話, 我建議你請個有湊bb經驗既工人會好啲, 講真就算你全屋都安裝哂ip cam咁又點, 唔通你地返工時成日望實個cam check佢咩? 咁樣對你同工人都唔好, 好大壓力ga! 至於你既問題我就覺 ...

最緊要梗係要個工人有愛心, 有記性, 細心, 盡責同埋聽教, 到bb 5個月大先至轉俾工人湊唔係大問題, 到時你講清楚bb既習性俾佢知而佢又會follow就ok ga la.
我其實都幾擔心..
因為佢之前係湊開兩隻狗..
雖然佢都好老實話我知佢已經唔記得點湊b 俾我有心理準備
但仍然好擔心...不過愛心佢應該有o既..
有啲媽咪會裝ip cam, 但我就無裝既, 因為我都唔想老細成日"裝"住我做野, 正所謂"己所不欲, 勿施於人", 所以我只會打番屋企問下工人bb點樣, 放工返到去會幫bb沖涼換片咁咪可以check下bb有無傷痕.
咁有係o既..可以check下之餘又唔會令佢咁尷尬
咁你個bb而家有冇痴工人多d?
我有個朋友都係俾工人湊bb
點知個bb一喊..唔係搵媽咪係搵工人
搞到佢好唔開心 自己o係房喊...
我怕我個bb將來都會咁

我有俾
但俾key佢怕唔怕佢成日自己去左街??

簽個份合約都係standard terms 記得要寫清楚佢既job duties, 除左做日常清潔, 煮食同埋湊bb之外, 你需唔需要佢抹車? 放狗?
咁簽約果陣要俾咩錢?同埋點避免佢打斧頭?

而家既最低工資係$3,580喎! 如果佢肯收少過呢個數既係犯法ga, 唔好制呀!!
咁而家係咪已經唔駛比稅??

sorry 因為第一次請 好多問題 ^^" thx

複式洋房

請咁多位媽咪幫幫手~~mouth:

首頁

尾頁

跳至