自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

starry_night 發表於 21-5-27 21:58
呢度班人成日以為教書入職要求好低
你以為教大畢業一定搵到工?好多有教育文憑既人都係做TA咋
...
d思想仲停留係70,80年代。

例如以為看更係阿伯。呢個年代,好多屋苑保安/Reception, 係大學生,除了保安牌,仲要讀物業管理。 更何況教師,要求好高。

當然有唔少 60一70代的 old seafood 老師,仍然hea 住做。

珍珠宮

Argubay 發表於 21-5-27 15:34
有辣有唔辣啦

而家假期好多時間都要補課

.

子爵府

回覆樓主:

我係十幾年前考al
我哋無咩嘢同學入到大學,
有好幾個現在做咗老師
估佢哋唔到 人品唔理佢啦
但成績真係好一般,ce 都要重讀 (想當年佢哋第一次ce 10分到無)

咁高人工,唔好話自己辛苦壓力大啦
有邊個香港人份工唔辛苦?!
待遇咁差就辭職,搵過份好工啦

相反,當我是一個小學生年代
我又接受到老師教育程度唔高喎
我覺得當年中五畢業已算是幾好了
只有勁勁人才是大學生
現在大學生通街都係,但佢哋都做唔到大學生 (已升格做大學?!level 也是次一等的)

Rhapsody2    發表於 21-5-28 00:31

珍珠宮

係呀,以前教育學院毅進都收

珍珠宮

我覺得香港教育老師要重選,每年要老師考試,唔合格冇得留低,教院變教大都係成績較差,唔明點解做到老師

大宅

wwtsy 發表於 21-5-27 20:11
樓主能力咁高,自己入行,挽救香港下一代

要啦

子爵府

147741 發表於 21-5-28 00:12
我係十幾年前考al
我哋無咩嘢同學入到大學,
有好幾個現在做咗老師
嗰啲叫批評教師嘅人不如自己去申請做教師,講嘢都唔合邏輯,人哋好地地有份工,做咩要轉行。如果以為咁講可以顯示老師學歷高及勞苦功高,咁好多行業比老師更甚啦。

伯爵府

其實好耐以前已經係讀書唔叻嘅入行做老師
小學老師嘅成績要求更低
而家學位多咁多
做老師要學位好正常掛
政府應該要從教育開始著手
令老師受人尊重,吸引多啲成績好又有抱負嘅人去教書
芬蘭嘅老師係讀書叻嘅人去做,因為老師係一個好受人尊重嘅職業
而且人哋對老師嘅學歷有一定要求

侯爵府

2024年龍年勳章

記得當年好多會考13分,
掹車邊不能原校升預科的前畢後畢,
讀完中六中七升當年的教育學院,
畢業教小學。
有些很有愛心生命影響生命。
有些會考廿幾分轉數快把口叻,
但睇得出對小朋友沒有耐性,
只為份糧。
教師要篩選人格多過成績。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

教大到宜家收生要求都比較其他三大低,但唔清楚是否一畢業就可做CM/GM。

如果其他大學畢業生要做老師,最基本要主科undergrad畢業,仲要讀埋教育Diploma 先可以正式入職。往往學校喜歡請三大主科畢業兼有教學經驗既老師,所以畢業生就算一畢業就揾到教學工作,好多時都未必係正式教職

大宅

2024年龍年勳章

睇下呢個 POST 某 D 家長留言幾 MEAN,幾睇唔起 (或葡萄) 老師,就知道而家 D 老師有幾難做......

老師以前讀 Band 5 學校, 會考唔夠 10分...... 咁佢之後會唔會發奮入到大學?入職後會唔會進修?唔少老師個 master degree, doctoral degree 係入職後讀 PT 考番來的... 仲有,其實擁有 master degree 的 TA 亦大有人在。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

馬蹄糕 發表於 21-5-27 15:45
10幾年前都已經係咁啦!最諷刺係當年班同學仔讀唔到書入唔到大學,去讀教院,畢業後做教師薪高糧準,仲搵得 ...

都唔只十幾年前, 我果個年代講緊90年頭入大學, 果陣既同學已經係入唔到大學就入教院.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

SmileCC 發表於 21-5-27 16:01
我個年代通常係入唔到大學就讀教院。好多人成績都係普通,有個會考數學只係D,多年後都可以做小學數學科主 ...

我個年代都係

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

從來入教大(教大喇,與時並進啦)要求都比三大低
從來香港教書人工都唔低,幾十年前我讀中學已經知
何必好似發現新大陸咁眼紅人哋人工高

大家咪又係呢班老師教出嚟?唔通都變晒人渣垃圾?
我都遇過hea教嘅老師,但無必要一竹篙打一船人丫

大宅

樓主隔一排就出呢啲post.

我正正你所講的教院出嚟的公開考試成績不太好的老師。
知識傳授固然重要,但教師的品格道德是我眼中才是最重要。特別小學生,越簡單的知識,是越難教,尖子一出世已經贏在起跑線,會明白學生聽唔明的感受嗎?
當然教育界很多教渣賤人,黃師尤其多。我對某啲同工都好痛恨,誤人子弟元誤,所以才會有些學校校長用啲手段令啲老師自行離職,所以坊間有啲江湖傳聞校長係心恨手辣,講到學校黑店,煩事有因有果。
每個行業有不同能力的人,也有好也有壞,何必一竹篙打一船人,將社會分化?
如果你覺得教師人工咁易賺,歡迎入行來做下

伯爵府

feifei_baby 發表於 21-5-27 18:43
其實學歷高同教得好未必對等,小學專科專教未必教得好,我在小朋友學校遇到的老師,最大問題唔係學歷唔夠 ...

我認為老師要專科專教。
不是個個人,中,英,數,常,音樂,美術科都有專業知識。
所以好多老師只是對這標準答案改作業。
超出標準答案他們都不想,或者沒能力去解答。

珍珠宮

20091 發表於 21-5-28 11:35
我認為老師要專科專教。
不是個個人,中,英,數,常,音樂,美術科都有專業知識。
所以好多老師只是對這 ...

已經專科專教左好耐了

子爵府

我都覺得要提高教大入學要求,要有考核,而家呢要求太低,令到老師的質素真係不足,呢個問题已出現三十年了

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

emilmama 發表於 21-5-27 20:37

讀教院只可以教小學咋。

我肯定你資料唔正確! 正正識人原本夠分入三大, 因為鍾意教書去讀教大, 而家教緊中學英文科,問佢當初點解唔讀三大再轉去教書, 佢話三大就算係讀英文系都唔會教到你教學技巧,佢仲要讀埋心理去學習如果同小朋友溝通。當然亦有好多讀書教大出嚟只可以教小學, 呢樣嘢係睇個老師當初入教大時嘅成績而定, 唔係你想教中學就教到中學架!

子爵府

ssjjmama 發表於 21-5-28 11:22
樓主隔一排就出呢啲post.

我正正你所講的教院出嚟的公開考試成績不太好的老師。

我有長輩親戚,退休十幾廿年啦,退休前幾年升到副校長。正所謂英雄莫問出處,師範出身的雖不是尖子,卻教出為數不少的精英學生。
最同意您所說,老師除了知識學術教授外,最重要更是讓學生認識什麼品格是什麼是道德。所以,敬業樂業的老師們,我們都需要尊重。
如上面會員所言,幼稚園又好、中、小學老師都好,同樣在學生不同階段,都有不少教出類拔萃學生的例子,為社會發光發熱,薪火相傳。
可惜,眼中只有錢的市儈,這類人從來都不少。不過,大概都是心裡有數,好少說到出口。

首頁
34567...9

尾頁

跳至