自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程係飛仔學校,曾經發生過命案,打架就家常便飯。

侯爵府

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

老師質素會差d
初中就唔好, 高中定力好考試排頭幾名

公爵府

讀書比較叻又點會入左最尾5名既中學?
或者咁講,可能佢聰明但冇心讀書,或者在小學讀書叻(但讀書叻入唔到band1都band2)就算入band3,都係入b3a或b3b中學

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

回覆 shop_baby 的帖子

因為殺校,至於佢點解揀呢間中學,可能原因是佢想係呢間咁差的中學年年攞第一,佢有把握一定可以年年考第一,但我係到諗佢到時反效果就大禍,後悔都來唔切。

男爵府

知自己「好叻」
但唔知自己喺香港排成點
學習氛圍差,朋輩壓力未必專心讀書
甚至見你有心學習就玩杯葛
無人喺身邊諗住可以讀上去,識既朋友咁就一世

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

goodbuyer80 發表於 21-5-30 04:09

因為殺校,至於佢點解揀呢間中學,可能原因是佢想係呢間咁差的中學年年攞第一,佢有把 ...

咁差嘅學校年年考第一有用咩?除左自我感覺良好!其實反唔反差分別大咩?

珍珠宮

因為殺校,至於佢點解揀呢間中學,可能原因是佢想係呢間咁差的中學年年攞第一,佢有把 ...

古老說話:學好三年學壞就三日、近朱者赤近墨者黑,咁你話呢?

我仔細時好乖,成績又好,啲小學老師好中意將佢擺喺曳同學隔離,可能想佢幫到個曳仔,一段時間後,曳仔就冇變乖,但我仔就往往不斷被騷擾搞到心散、成績退步之類,最好我嬲到鬧鬼啲老師,唔準佢地要我個仔同曳仔一齊,因為佢地嘅想法太天真,只會犧牲一個乖同學!

珍珠宮

Protea 發表於 21-5-30 04:22
咁差嘅學校年年考第一有用咩?除左自我感覺良好!其實反唔反差分別大咩?
...

咁差嘅學校,年年考第一嗰個同學可能都未必入到大學

子爵府

2023年兔年勳章

我覺得比較好,可㨂就㨂返間比較好、可提升佢鬥心向上或更多磨練既學校,如平時唔洗咁落力都能考到第一,可能連自己都厄埋,以為考第一就自滿,考公開試又另一個層次

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我剩係想知,全港最尾果幾間中學係點知道 排名邊度有得睇
總有離別的時候

子爵府

回覆 Chowying 的帖子

因為有本書講全港中學的排名,佢係排係最尾果十位到啦,本書寫住呢D學校的分數低到懶得排名次。

水晶宮

名校果啲先最識曳吖。我自己細個中小學都係名校,唔見得大家特別有heart讀書。我公司有個讀拔萃,佢都話個個同學包括佢自己都係番學恰同學恰老師(唔記得係咪佢講,話班同學追住阿sir打定兇老師。。。),反而我囝讀普通小學(曾經差啲被殺校),中學就係讀朱記(唔知係咪樓主講果間,最差果期出名番警署方便,就隔離,又真係發生過命案係果度學生。。。童黨。。。),但我睇到大多學生都乖,都有心讀書,當然都有啲中一中三走嚟玩退學唔讀書既例子啦!但我細個讀傳統女校名校咪一樣有幾個女同學中二玩唔讀退學。。。所以我都認同肯唔肯生性讀好書,絕對唔關間學校事,尤其中學生咁大個個,都好睇細路本身自己點諗。當然父母點輔導佢地非常重要。果時我囝中二,佢聽佢個yc阿sir講,話我囝冇可能讀到大學,仲說我囝中三轉出去讀,讀汽車維修或酒店服務果啲課程,跟住我囝又見到有幾個同學中2話唔再讀,要出嚟做野,跟住我囝好confused,佢走嚟問我,佢淨係讀完中三想出嚟做勞動工作問我點睇,我梗係洗番佢腦啦!我同佢傾既內容太長唔講,最後成功輔導個囝,雖則佢係冇大學收,但至少佢好好地讀完中六,依家咪好好地讀個high dip.讀建築設計。所以都有人講得啱,學校只係踏腳石,成唔成功都好睇小朋友個人本身點諗野。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

你睇得太多英雄片, 諗住一條友可以救成班人...

聽過有外國網友既case 係咁, top student 為左陪朋友一齊讀程度好差既學校, 但佢成績一直好好, 舊年去讀醫. 我身邊都識人係咁不過冇咁極端, 佢地因為性格等問題, 讀程度淺一級既學校好d. 我諗只有外國人父母至俾咁做.

侯爵府

正常讀書叻會想入好學校,
考多幾間名校,然後慢慢揀(正常情況)...

讀書叻揀差學校,受老師及同輩影响,極可能變差,即使考第一又如何?

中學目標係考好公開試喎!

公爵府

真正成績叻、有鬥心嘅小朋友,唔會主動揀呢種學校吧。咁佢父母有什麼意見?任由小朋友自己揀?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

2024年龍年勳章

佢同啲同學玩唔埋、更加專心學業、成績更好、老師特别欣賞佢因為佢係呢間垃圾學校嘅希望

wcpcelia    發表於 21-6-2 15:55

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真正讀書叻嘅人,係會有一定鬥心。點會比自己留喺一個這樣嘅環境吖...

侯爵府

我懷疑樓主講“讀書叻”係三線小考第一

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

朋友做過band 3 學校,佢地係會編乖和讀書的入同一班,曳的去另一班,分隔開佢地。

我以前讀大學,都有band3學校出黎的同學,其實同其他同學無分別。有個華仁仔,成日講粗口,但人品都ok。

翡翠宮

牛年勳章

帶動啲同學讀書?唔會囉,唔學壞已好難,你估校園青春劇咩?
有咩結果?中一考全級第一然後轉校就最正路

首頁
12345...8

尾頁

跳至