自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我間中學當年算「d女仔幾乖」嘅中學,多屋村用戶,貪近同乖
咁d女仔係算幾乖嘅,就算今日跌到b2尾都係乖
當年我中3,學校嚟咗兩個插班生,過咗一排,插班生終於有日忍唔住問我哋:你哋小息d人匿喺邊度打人㗎!點解匿得咁埋得見唔到嘅?
原來在佢前學校,係日日都有廁所批鬥,日日都打人

以為食煙講粗口就叫曳嘅,真係未見過咩叫曳

我細佬讀中學時,全校學生都有黑社會背景咁濟。我朋友個仔派咗「xx山三寶」,阿媽迎新果日見校長,校長係兜口兜面講會見警方合作打擊校園暴力

呢d至叫曳囉

伯爵府

牛年勳章

Band 3 入面d學生資質差,即使讀到中六 d英文連小學都不如。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講返學業
我間中學呃飯食老師多,有認真上堂嘅,不過教材幾十年無update囉
我AL出去補習,至知原來公開試有marking scheme,(問你死未會考都考完),當我哋跟marking scheme去做題目,老師會鬧話題目無叫(所以我哋師姐係數幾多人合格,我果年係數幾多人攞abc)
考完AL當日遇到老師,佢竟然唔知果日考佢教果科
早兩年,我女學校(大約一半人英文有5)同呢間學校做模擬英文oral考試,俾呢間學校老師勁批評,扣分扣分!我女之後同我講,我話唔駛理佢,睇吓佢自己學生拎咩成績先啦!根本佢哋活在自己世界,都唔理公開準則係點
所以我從來反對「讀得好讀邊間都一樣」(補習唔計啦唔係學校功勞)

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 21-5-30 04:09
回覆 shop_baby 的帖子

因為殺校,至於佢點解揀呢間中學,可能原因是佢想係呢間咁差的中學年年攞第一,佢有把 ...

.

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

幾年前同朋友食飯,佢教band 3 中學。每日工作就係點樣阻止學生逃學,同捉返佢地返學校。
果d家長都從不理會學生成績,但求有返學就夠。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

講真,真正讀書叻嘅學生,係唔會死鋤難鋤本書嘅。佢哋分析、理解能力都高,自己有一套讀書方法,仲有時間去玩去relax。

識有人個仔好「勤力」,係乖學生,本書由頭讀到尾,但讀不得其法,考試成績根本不理想。

但我認同學校的學習氛圍好緊要。我唔駛年年考第一,如能力所及,我寧願去好少少嘅學校,睇下人哋叻仔究竟點讀書,自己改善下。好嘅學校教學資源應該會好啲,自己都會有進益。

主動走去差嘅學校實在唔贊成,最後變成井底蛙甚至被壞同學同化就更唔值。就算唔學壞,學習氣氛咁差嘅學校,邊有動力讀下去?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想想點解孟母要三遷就知道答案

珍珠宮

2024年龍年勳章

chitchatmommy 發表於 21-5-30 15:49
講真,真正讀書叻嘅學生,係唔會死鋤難鋤本書嘅。佢哋分析、理解能力都高,自己有一套讀書方法,仲有時間去 ...

校風好緊要
學好用三年,學壞3日搞掂

仲有讀書嘅氣氛好重要,諗下點解啲人鍾意去自修室讀書就知

子爵府

回覆樓主:

其實中學年年考第一係冇乜意思,升唔升到大學都係睇DSE成績,你年年考第一,但衰咗文憑試,都係一樣升唔到大學

公爵府

因為殺校,至於佢點解揀呢間中學,可能原因是佢想係呢間咁差的中學年年攞第一,佢有把 ...

如果佢係好叻,唔讀b1入b2都可以年年考第一
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

嗰父母思想咁得意

伯爵府

咁怪入呢間學校
淨係其他人程度低,老師已經唔知就得邊個,唔會好有效率咁教

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-5-30 05:08
名校果啲先最識曳吖。我自己細個中小學都係名校,唔見得大家特別有heart讀書。我公司有個讀拔萃,佢都話個 ...
名校個呢大部份唔需要死讀書,會玩得又讀得,拔萃唔係全部band 1㗎,有一班band 2㗎,不過大部份人都smart ,唔需要死讀書。有能力當然讀band 1,物以類聚,没理由去讀band 3

珍珠宮

回覆樓主:

程度差嘅學校考第一,自欺欺人!
以前我有個同事,讀B5校內成績好好,佢以為自己真係好叻,到會考當然唔掂,竟然井底到話係因為改卷嗰個見到佢間學校名,專登比低分佢。
讀呢類學校,隨時唔單只成積難理想,整體思想水平都可能麻麻,始終同返聰明嘅人一齊,先更有進步,如果本身真係讀唔到無得好講,讀得到自己放棄就真係笨。

伯爵府

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

既然叻人,又何必入呢d學校,貪得意乎?無論幾叻,無學校既優良師資和優質課程配合,事倍功半。如果係咁簡單,家長們又使乜絞盡腦汁送仔女
入B1尤其B1A 中學啦。

大宅

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

好老實,最低果啲真係差不多日日打交,女學生有啲去跑私鐘,你覺得錦既環境下老師敢唔敢出聲?老師都驚俾人打。根本唔洗諗上堂

有啲JM講食煙飲酒講粗口,呢啲真係唔叫曵。

伯爵府

俾你係高雷年年級一又如何?我唔覺有咩能力入三大。

伯爵府

當年大學有個band 5升上嚟嘅
佢話佢年年考第一
跟著會考幾分
先知出面啲人咁勁
佢一直以為自己好叻
結果repeat Al 又再repeat
佢repeat去咗d補習社讀
先入到大學
年年考第一又點
第日競爭係面對全港

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-30 14:27
講返學業
我間中學呃飯食老師多,有認真上堂嘅,不過教材幾十年無update囉
我AL出去補習,至知原來公開試有 ...

你母校係東區?

琥珀宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-5-30 05:08
名校果啲先最識曳吖。我自己細個中小學都係名校,唔見得大家特別有heart讀書。我公司有個讀拔萃,佢都話個 ...

名校或b1a嘅學生比較鍾意走精面,而且價值觀有d被扭曲左,咁當然父母家庭價值觀先最重要,如果父母冇睇實,其實去到咩學校都有可能學壞

首頁
23456...8

尾頁

跳至