自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

水晶宮

admiral2525 發表於 21-6-2 23:16
以色列衞生部宣布,以色列接種輝瑞疫苗的年輕男性,少數出現心肌炎的症狀;其中,又以16至19歲男性出現心肌 ...

伯爵府

回覆樓主:

我小朋友未夠稱打
如果批左,都想帶佢地打科興.
小朋友每年都有keep住打流感針啦

侯爵府

無話可說 發表於 21-6-2 12:17
我個高中,等打科興

你個就18?我個初中,都想佢同我一樣打科興,不過唔知等到幾時。

男爵府

kiuzoe 發表於 21-6-2 23:26
我小朋友未夠稱打
如果批左,都想帶佢地打科興.
小朋友每年都有keep住打流感針啦
而家就係小朋友冇得打科興,只可以打服必泰。 打科興我反而冇咁驚

子爵府

回覆樓主:

以色列人口與香港差不多,又是最早打疫苗和達至人口一半或以上的覆蓋率,又先進,人民對政府有信心,又齊心,才做到這個效果。佢哋幾乎係全球最先俾十幾歲靚仔打針,有心肌炎副作用如實照報,又肯認與疫苗有關,慶幸幾日就出院,症狀輕微。以色列就有幾百個少男打針後出現心肌炎症狀,香港不知會有多少?且現在政府打算更改報導死亡/副作用的標準,與疫苗“無關”的都不會報,免影響“信心”,這種報喜不報憂的做法很難建立巿民信心
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我的小朋友未夠12歲, 但係如果要打,我諗我都會選科兴,始終復嘅科技太新, 而且 係細胞複製, 真係驚會遺傳到下一代

公爵府

女皇駕到 發表於 21-6-2 13:04
會打,我仔13歲,已經報左名做科興疫苗研究。

仲有位咩?

水晶宮

ckmammy 發表於 21-6-2 23:33
而家就係小朋友冇得打科興,只可以打服必泰。 打科興我反而冇咁驚

我擔心政府為左谷針,逼中學生打針先可返學,因復必泰就快過期,有可能下學期9月前政府會谷學生打復必泰 如有科興揀就好,我會考慮科興比學生打,因我哋一家都是打科興的!對傳統疫苗信心大啲

男爵府

回覆 bbyou 的帖子

早2日科興仲有。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實想阿仔打科興,但未夠18歲,可能局住打必泰,如果科興降低年齡去16歲就好。

公爵府

打,復必泰都打,我都係打復必泰。

大宅

ckmammy 發表於 21-6-2 12:00
如果遲啲宣布12歲開始可以打疫苗,各位初中家長敢唔敢比仔女打? 如果真係要打咗先準返學咁點好呢..... ...

只打 科兴 。
科兴 小啲副作用,中国人打返中国疫苗会好啲,比较适应。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會打

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

咁多人打。我仲係未有信心。到時先算

男爵府

catfy 發表於 21-6-3 09:46
咁多人打。我仲係未有信心。到時先算
我唔會畀個仔做第一批打, 等其他有信心嘅人打咗先,觀察無問題先打

子爵府

emilylam 發表於 21-6-3 00:59
我擔心政府為左谷針,逼中學生打針先可返學,因復必泰就快過期,有可能下學期9月前政府會谷學生打復必泰 : ...

我都覺得係, 昨晚許樹昌先話班專家一致贊成將復必泰接種年齡下調至12歲, 平時又唔見咁快達成, 呢排係咁催降低年齡.原來係想班學生幫手清貨尾

https://hk.news.yahoo.com/%E8%A8%B1%E6%A8%B9%E6%98%8C-%E5%B0%88%E5%AE%B6-%E8%87%B4%E8%B4%8A%E6%88%90%E5%B0%87%E5%BE%A9%E5%BF%85%E6%B3%B0%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E5%B9%B4%E9%BD%A1%E4%B8%8B%E8%AA%BF%E8%87%B312%E6%AD%B2-035327890.html

侯爵府

湘 發表於 21-6-3 00:51
我的小朋友未夠12歲, 但係如果要打,我諗我都會選科兴,始終復嘅科技太新, 而且 係細胞複製, 真係驚會遺 ...

mRNA唔係複製DNA,簡單講佢只係帶出一個外物入侵嘅message比身體免疫系統,從而令系統產生抗體抵禦呢個外來訊號。
嚴格嚟講,咁樣由自生產生免疫其實最理想,排斥應該最少。
但疑惑嘅係呢個技術係咪成熟可控,stable唔stable,過程係咪完全掌握到,如果遇到估唔到嘅變化係咪handle到。呢啲數據係要收集10年20年,唔會一下子浮出,所以至令人對呢種疫苗有保留。有人可能話醫cancer都有呢種技術,但醫cancer乜都要試㗎啦邊可以咁樣compare。
或者最後打咗其實係乜事都冇都未定,所以都係自行決定啦~~

大宅

回覆樓主:

當然唔會啦
做白老鼠咩

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

STH920 發表於 21-6-2 12:44
阿女高中,未夠18歲, 佢唔想打BNT, 想打科興. 唔知幾時先有得打?
阿囡都係,年尾出世。但佢9月要去留學。睇嚟都係等吾到科興啦!

象牙宮

tutik 發表於 21-6-2 23:32
你個就18?我個初中,都想佢同我一樣打科興,不過唔知等到幾時。

係呀…但等到11月尾囉

首頁
34567...16

尾頁

跳至