自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

我仔8歲(小三),已經自己一個搭巴士再轉地鐵去目的地了。只要事先帶佢去過,講清楚路程,要點,就可以
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

我預計仔女都應該中一先會俾佢地獨自搭車同跟朋友去街,我當年都係咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

印象中好似小五

子爵府

JJMumMum 發表於 21-6-5 23:39
家住九龍西,阿仔五年級自己坐一程巴士到九龍東去補習,唔駛過馬路,佢有電話上車落車去到補習社會打電話報 ...

到六年級試過但唔系成日坐。上中一就自己搭車追學放學

子爵府

家住九龍西,阿仔五年級自己坐一程巴士到九龍東去補習,唔駛過馬路,佢有電話上車落車去到補習社會打電話報 ...

可接受,我女五年班得

子爵府

回覆樓主:

我負責接送返/放學。中二下學期開始要求我留響車內等佢,佢自己過馬路和行一段路上車。自己坐(emoji)上樓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

因為我自己湊,初小已囝囝訓練認路、過馬路等等,我要他帶領我過馬路,小四自己搭地鐵兩個站經一條馬路番學(與同學一起)
除了往返學校,六年級試過自己搭地鐵上同學屋企(地鐵上蓋),搭地鐵火車去親戚家(沒馬路),未試過搭巴士

囡囡的話我會接送她,睇環境路線, 避免單獨搭𨋢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我女小五自己搭車去補習社,中一除左頭幾日,之後都係佢自己搭車返學放學

水晶宮

畀面勳章

仔高小仲未試過自己出街
女嗰時就中一,因為要開始自己坐車返學

子爵府

8歲自己搭幾個地鍾站,不用馬路
9歲半自己地鐵轉小巴去練波,幾個不同地點,最初會擔心

水晶宮

睇個仔性格,是否穩穩陣陣還是冇哩搭“sarp”。

當年 我小五暑假,被阿媽叫我一個人搭十幾個鐘飛機搵親戚,途中仲要轉機。 當然,嗰時係做 unaccompanied minor,上機落機轉機都叫有人帶住嘅(等轉機就自己一個坐咗幾個鐘)。好似14歲先真係自己一個飛。我本人極無膽,可能係咁,阿媽覺得我唔會亂嚟啩。

侯爵府

小五開始自己返學, 中學開始同同學出街

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

中學就ok

大宅

減齡達人勳章

我由小五開始自己一個人搭巴士周圍去。
冇遇到過咩壞人,不過學識左唔識就問,巴士司機唔會老點
香港算安全,唔需要太擔心

男爵府

小四,自己搭巴士去上興趣班

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

六年級開始自己放學,同同學一齊行去巴士站 ,要準備報告。

中一跨兩區返學,黑暴期間好幾次去到一半折返,當時好擔心。平時返放學都會擔心,佢會訓到唔識落車

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

回覆 NaughtyLuiLui 的帖子

謝謝回應。想請問點check佢GPS位置?
風雨同路

伯爵府

牛年勳章

中一

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

回覆 Chowying 的帖子

唔係好勁,但原本係九龍西,但搬咗去九龍東,呀仔又唔想轉老師
風雨同路

首頁

尾頁

跳至