自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

有jm話我嘅分享都好感人,但其實十幾年教學生涯中,亦有好多令我無奈嘅事。

剛剛執起教鞭,深深感受到融合教育對SEN學童的支援嚴重不足,加上大部分老師亦無乜教特殊小朋友的經驗,所以當時起中大英文Master同港大Special Edu Master中揀左後者。當年好多人話我傻,因為拎住港大中大Master對事業發展會更好,特別係主科。但我嘅感受係,再讀英文,對我教學會有幫助嗎?我又唔係想教大專生,英文讀咁deep做乜?相反,我真係好想幫助SEN小朋友,好想每個學生受到應有的重視。

曾經起一間主流學校教SEN班,全班三十人,有一半係SEN,我地行雙班主任制,我個partner好mean好討厭!

(續)

男爵府

畀面勳章

例一:開學第一日佢同我講:「你覺唔覺得佢哋搞成咁,家長都要負好大部分責任,如果我D仔女咁,我寧願冇生過啦」我當時只係一個新人,唔敢搏咀,只係客氣回應:「其實研究顯示SEN同父母的管教無關,更大部分係天生的,產檢亦無法搵到」佢話:「生一個有問題就算啦,仲要生兩個三個」我真係無言了⋯

例二:佢經常嘲笑SEN小朋友,有個小朋友好乖起早讀時間睇英文書,佢行埋去問:「乜你識字架咩?」小朋友唔明白弦外之音,好真誠答:「老師,真係好多字唔識啊!」我個心講晒粗口,你冇嘢呀嘛!學生咁努力,你講依D毫無營養嘅說話,為乜?

(續)

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

例三:學生唔記得帶書,罰學生抄:「我以後會帶齊書」500次,即日交。學生有讀寫障礙,有排抄,而且你叫佢即日交,咪即係罰佢上其他堂抄,咁佢點聽書?最後學生小息落嚟喊,我同家長簡單交代件事,家長打來向主任投訴,先免卻了罰抄。其實,可以罰D更有意義嘅嘢嗎?

仲有好多好多,諗起都好嬲!我唔係想表達自己有幾專業幾識教學生,係希望家長遇到唔公平對待都會為小朋友發聲,老師唔係永遠是對的!
——————————————————————————————————————————————

老師分享(1) - 大學夢 :
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23442625&fromuid=2034693

老師分享 (2) - 生命倒數
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23442792&fromuid=2034693

老師分享 (3) - 義工探訪
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23443161&fromuid=2034693

老師分享 (4) - 籃球小子
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23469744&fromuid=2034693

老師分享 (5) - SEN學生
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23470381&fromuid=2034693

老師分享 (6) - 親人離世
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23471083&fromuid=2034693

老師分享 (7) - 行行出狀元
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23471678&fromuid=2034693

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

你個partner枉為人師表,俾佢教嘅學生好慘,佢依家仲有冇教緊書?

男爵府

回覆樓主:

老師對 SEN的教導真係要重要,最緊要是有 heart。特別是年紀小的學生。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔ADHD,都比班主任針對過,同學戲弄佢,兩個有同一款文具,個同學話我仔攞咗佢嗰個,最後班主任自己都証實件文具係我個仔,到家長日竟然講件事我知,仲指責我仔無愛心,佢嘅意思即是同學同佢爭就應該讓同學,將件文具比佢,就唔會嘈起上嚟!
個班主任都一樣枉為人師!做老師縱無愛心都起碼要公正。
我因為遇過咁嘅老師,對老師所講嘅我都稍有保留,自己去睇清楚件事,唔諗就信晒老師就幫埋別人屈死自己個小朋友。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

作為sen家長,對你呢份心意致最高敬意
好多人都話,津校支援點點,直資支援點點,佢哋永遠唔明,資源(支援)係一件事,更重要嘅係execute果個肯唔肯擺心機時間去做

cathngai    發表於 21-6-10 23:42
3991    發表於 21-6-9 08:59

珍珠宮

回覆樓主:

以前讀書時有個高智商但不太懂溝通,行為少少怪的同學,佢上課會challenge老師,話老師計錯數。老師老羞成怒,話佢有病就睇精神科食藥,搞到同學喊。當下覺得佢真係好不知所謂,但敢怒不敢言,之後啲同學都去安慰佢,大家都覺得嗰個老師好有問題.....

wcpcelia    發表於 21-6-8 10:31

珍珠宮

averymom 發表於 21-6-7 19:48
例一:開學第一日佢同我講:「你覺唔覺得佢哋搞成咁,家長都要負好大部分責任,如果我D仔女咁,我寧願冇生 ...

現實真係好多呢啲人渣敗類,以羞辱特殊或殘疾人士為樂。呢啲人查實極度自卑,要踩低佢哋自以為覺得低啲嘅人去抬高自己。到發現其實人哋有嘢叻過佢就狂怒去打壓。

侯爵府

回覆樓主:

畀老師凌辱,我個仔受得太多。 何止抄啲冇意義嘅嘢,抄通告,抄工作紙(因為唔見咗,我已經同其他家長影相再打印出來都唔接受),20次,一個星期所有小息去佢度抄, 不准帶回家,因為唔想比家長知道,就算知道我同佢求情, 灑我話只係嚇下佢啫,點知依然係要抄到足, 簡單講係一個心理變態嘅女人,而且間小學好多老師都係咁,簡直不堪回首。

licpd    發表於 21-6-10 17:24

子爵府

感激樓主對教育的熱誠,對sen的體諒及甚麼對學生有益的智慧。我大仔sen, 的確好難教。佢抄漏一次課文,老師就要罰佢抄曬成本書第二日交,不然再罰。事實上一晚真係唔會抄完,老師想嚇佢,但你罰佢擺明做不到的事,結果不就是令佢又再欠交,又再俾老師鬧,然後又再欠交?咁沒完沒了,又只會增加負面情緒罷!
最後都係我直接同老師傾,先可以減少至罰抄一課。

大宅

回覆樓主:

我仔都係Sen,佢有讀寫加專注力弱,曾經跟過一位以讀書為本既班主任,唉!果年每兩個星期打黎嘈我一次,話阿仔呢樣唔得,果樣唔好,煩到一個點!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 averymom 的帖子

我仔都有ADHA,好慶幸,近兩年有兩位好好既班主任。令佢有返自信,讀書亦叻左好多。但小一既班主任真係枉為人師,針對佢,又不停鬧不停踩佢。而家好老師難求,好有heart有愛心既老師更難求。樓主你真係一位好老師

cathngai    發表於 21-6-10 23:44

伯爵府

虎到金來勳章

睇到呢個POST, 好大感觸
我2個小孩, 一個SEN, 另一個讀寫,
大既小孩好好彩,遇到既老師9成9係好包容.
細既小孩好乖巧, 好貼心, 但因為學校不是每個老師都包容SEN既小孩, 結果我小孩壓力太大,焦慮返發, 要去睇精神科.
所以遇到好既老師,我會好感恩.

公爵府

非常敬佩及感激樓主是一位這樣有愛心的教育者!現實中,有很多是話自己是教育者,但其實是絕冇愛心的敗類!

伯爵府

Gmama 發表於 21-6-7 23:02
非常敬佩及感激樓主是一位這樣有愛心的教育者!現實中,有很多是話自己是教育者,但其實是絕冇愛心的敗類! ...
非常同意!

有愛心嘅教育者真係對小朋友好重要, 真係會影響佢地一生。 多謝樓主!

男爵府

樓主你係一位好老師,希望你保持教育的初心,幫助更多sen學生

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tutik 發表於 21-6-7 21:32
畀老師凌辱,我個仔受得太多。 何止抄啲冇意義嘅嘢,抄通告,抄工作紙(因為唔見咗,我已經同其他家長影相再 ...

點解有咁多變態老師
總有離別的時候

別墅

你是一位好有heart的老師,謝謝你

goldpiglet    發表於 21-6-9 09:06

伯爵府

香港好需要有更多像你這樣有heart的老師(emoji)(emoji)

goldpiglet    發表於 21-6-9 09:06

首頁

尾頁

跳至