自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Del.

侯爵府

醒目開學勳章

honeybibibibi 發表於 21-6-13 00:16
其實支持同反對者,你地覺得中間有無多少帶住政見呢?

未有 2019 事件前,好多小學都已行普教中,當時不知幾多家長想入普教中班,吾明点解依家又要再討論依個問題

侯爵府

abbytang 發表於 21-6-13 00:33
未有 2019 事件前,好多小學都已行普教中,當時不知幾多家長想入普教中班,吾明点解依家又要再討論依個問 ...

普教中小學,家長入學前係已知既,但有家長會想叫學校轉粵教。
我都唔明架,所以... 返返去個既問題度,反對普教,有政見關係嗎?

侯爵府

醒目開學勳章

honeybibibibi 發表於 21-6-13 00:40
普教中小學,家長入學前係已知既,但有家長會想叫學校轉粵教。
我都唔明架,所以... 返返去個既問題度,反 ...

我無,我贊成,當學多種語言啫,問題不大

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

無政見關係,只覺得用粵教會較易吸收和理解中文

水晶宮

回覆樓主:

冇政治考慮,囡同我講好彩中學時,提意佢揀間全普通話嘅學校

侯爵府

ddkaka 發表於 21-6-13 00:57
冇政治考慮,囡同我講好彩中學時,提意佢揀間全普通話嘅學校

可否分享下感受?

珍珠宮

abbytang 發表於 21-6-13 00:33
未有 2019 事件前,好多小學都已行普教中,當時不知幾多家長想入普教中班,吾明点解依家又要再討論依個問 ...

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女間小學粤教~~~我都係鍾意粤教~~~

水晶宮

honeybibibibi 發表於 21-6-13 00:16
其實支持同反對者,你地覺得中間有無多少帶住政見呢?

未必有關,可能只係從實際角度去睇。我自己就係咁諗。

作為母語為粵語家庭,普教中的話,問題一,我作為家長 比較難跟進小朋友溫習;二,老老實實,我擔心小朋友學習中文課文時興趣會打折扣,冇咁容易參與課堂討論。

請勿誤解,我認為學好普通話十分重要的。不過,學習普通話 同 用普通話學習中國語文及文化 係兩回事啊。

珍珠宮

回覆樓主:

我個女間學校只有精英班先有普教中, 佢地有能力先可以學到。 我個女都好想入。

水晶宮

honeybibibibi 發表於 21-6-13 01:00
可否分享下感受?

好多年前 囡中學時去大陸做實習生,第二間學校嘅實習生真係唔太敢講,宜家出嚟做嘢都成日要上大陸,所以普通話對佢嚟講好有用,當然要睇埋教普通話老師掂唔掂,如果夠料係會好好多

PS:. 囡普教中中文成續幾好,囝粵教中中文成續,好犀利次次都緊緊合格

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 21-6-13 01:29
未必有關,可能只係從實際角度去睇。我自己就係咁諗。

作為母語為粵語家庭,普教中的話,問題一,我作為 ...

我都係咁覺得。
所以我支持粵教。
同埋香港好多新移民本身小朋係講普通話,同佢地一齊以普通話學中文,廣東話家庭(如父母不太會普通話)較不著數。

珍珠宮

2024年龍年勳章

部份人是帶著政見反對普教中

但我就不是因政見而支持/反對,我覺得應該因應小朋友的情況來選擇適合佢的語言。我的小朋友理解能力不算好,所以我都係選粵教中,我覺得用母語去學習中文,佢地會易明點
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔關政見事,我自己細個得粵教,現在小朋友有普教了,覺得佢地比我細個好,因為普通話到現在及將來只會越來越普及,我希望佢地早啲接觸,將來不論同大陸定台灣人溝通都相較流利一啲,唔洗似我而家讀得唔正,有時對方都未必明得哂,會聽錯左。但我唔會認為廣東話唔重要。於我而言,我會認為無論咩語言都好,都係為左同人溝通交流得到,表達到,對方明白就得。日常生活粵語作為母語,我唔介意我啲小朋友係學校可以深入學多種語言,哪怕唔係普通話,其他都冇所謂

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

開始嘅時候,啲學校普教中係想攞呢個嚟做gimmick,因為家長好鍾意,覺得學多一個語言叻叻豬。 後來啲人開始反中 ,凡與中國有關嘅所有嘢,都變成洪水猛獸,甚至有家長會問邊間學校係普教中就唔選擇,直入黑名單,其他嘢都唔考慮。 我身邊就有一個咁嘅朋友,佢為小朋友選學校,淨係睇呢樣嘢

子爵府

小朋友未上小學時 覺得揀粵教好d
不過最後揀左普教 發覺小朋友原來真係學得好快 而且當學多個語言 唔使出去學

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我小朋友準備升間小學係粵教中,不過我都諗住第時同佢外補普通話,識多種語言唔係壞事

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我好慶幸簡左間普教中小學比個女.現在她會流利普通話和粵語,現在已經是高中生。中學是粵語教。(利申。我唔識普通話,我選普教中是覺得語言環境是要浸的,而且我一點都不擔心我女會不懂粵語。我同她溫習是用粵語的,小朋友自己會調節,唔會用普通話上堂就唔識粵語。)

侯爵府

我女今年小一,所以都有留意普教同粵教,我揀學校果時,我區都好多學校本身之前普教中,但近年都改返,普教/粵教家長自己揀,即一間學校有普教班同粵教班,聽聞係因間發覺普教中成效不是太大,我女最終入左一間普教中嘅小學,老實講當初係有點擔心,唔係覺得普通話唔好,冇偏見嘅,都認同要學好普通話去增加競爭力,但係咪一定要用普通話去學中文,我覺得係2回事,但讀左1年,so far又冇咩問題,一樣學到中文,唔見有太大困難,阿女仲好願意講普通話tim
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁

尾頁

跳至