夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你既然40尾,咁小朋友應該至少都十歲八歲啦,你冇做野好多年係佢一直俾家用你? 既然你都講你憎自己連攤牌的勇氣都冇,點解唔即刻去搵份工? 有份工即係你有即刻去密謀離婚之後點生活,你既然已經知道事實但又唔去plan第時的路向,仲係仰人鼻息等佢養你,咁你點睇得起自己? 你真係寧願去死都唔想搵工重頭來過? 樓主,馬死落地行,尊嚴係自己俾自己的

男爵府

樓主,四十尾係現今社會仲好年輕,仲有工作能力,快快脆搵份工,part time 都好,慢慢建立番自己嘅工作能力。你至可以計劃未來。

我自己認為,面對丈夫出軌嘅女人,丈夫會唔會回頭唔重要,出軌一次,好大機會有第二次,或者斷唔到纜。亦唔到女人控制,錢先會陪你過世。

cathngai    發表於 21-6-13 13:13
茶類愛好者    發表於 21-6-13 09:29

複式洋房

樓主,我明白你而家個心一定好亂 我都經歷過,呢件事一定唔好受。咁多年嘅感情,估唔到你身邊嘅人原來可以呃你呃到咁,真係令人好傷心。然後屋企仲有個女,係個女面前唯有死撐。你已經好努力了
過來人嘅心情,注意力放返係自己身上先啦。你去搞佢哋你又得到啲咩?同意樓上,你放返個重心係你自己度先,搵工又好,同朋友傾偈又好,令自己心情平復啲先。佢哋兩個做得呢啲嘢就唔會理你感受,就算俾你發現咗然後比你篤爆埋,唔代表你會搵到啲乜嘢返嚟,可能會令到你仲傷心又或者比啲難聽嘅說話你聽。
等你個心安定左之後再諗下一步啦 而家情緒起伏好難正確判斷到件事。

cathngai    發表於 21-6-13 13:14

子爵府

教定囡買餸煮飯,你先揾兼職,適應咗揾全職!

C6咪當佢同屋、係伙伴、是分擔開支嗰位!而你對家都有付出,所以無需睇小自己!

你才4X,我都5X,行將登6,一樣揾到工做!

大宅

有套韓劇講女人到左四十歲
乜都唔識
仔大左唔敬重媽咪
老公有外遇要離婚
的起心肝一樣可以重生
加油
你嘅人生下半場仲未開始
The best is yet to come

SiuBBee    發表於 21-6-21 12:55
茶類愛好者    發表於 21-6-13 09:31

男爵府

請問你兩個小孩幾多歲 當時我離婚 反而我律師叫我不要做嘢 那老公一定需要供養你及兩個小孩 但真係要看你老公是什麼為人因我前夫是要面子的 簡單的離婚合約要求 他有做足 如果你老公是斤斤計較 我覺得你最好找份part time 但也不需要同他 剖白

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

40尾好後生, 千其唔好諗(死), 你仲有個女要照顧, 試下揾PT做下先, 慢慢適應番社會先諗其他野, 老公既錢照收落袋, 一心諗住揾野做為上策, 暫時唯有自我調節!!

支持你, 要加油

複式洋房

回覆 liernnn 的帖子

將時間同希望寄托自己同小朋友身上,唔值得為一個傷害自己既人難過,愛妳就唔會捨得傷害妳,望佢回頭改過不如自己變好。妳年紀唔係咁大,應該唔會太難搵工。安排好小朋友照顧問題就去搵工,當妳重心唔再向佢應該會好好多,等情緒平復後先決定同佢既關係。

茶類愛好者    發表於 21-6-18 07:23
cathngai    發表於 21-6-13 13:16

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

點解你覺得自己無能力走?
佢睇死你走唔甩,連你都睇死自己走唔郁,咁會唔會改變到現况?
自己日日匿埋喊,佢就係出面嘻嘻哈哈。
點解你又唔做d令自己開心d既野?
諗吓自己想點?攤牌咪攤牌,離婚咪離婚。諗下一步自己要想點先?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

40尾仲好後生,千祈唔好放棄自己。
啞忍唔係長久辦法,狗男女隨時可以迫你走。你要搵工做,儲下錢先。平時亦要執正自己外表。女人要有自信。

茶類愛好者    發表於 21-6-14 09:36
cathngai    發表於 21-6-13 13:16

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

做女人,唔好比年齡去困住左自己。任何年齡層的女人,同樣可以有美好精彩的人生。男又好,女又好,都要自愛。
連自己都睇唔起自己,別人又會點睇你呢。
你都四十尾,仔女應該都唔會係嬰幼兒,你仲可以有自己嘅人生同圈子,無錢就去揾錢囉,有工作又有收入,至少唔會每日望住四面牆。
事情發生左,邊個勾搭邊個都唔知,小三勾你老公,定你老公犯賤先,答案都已經唔重要。要去踢爆先處理好自己心理關口先...唔好唸件事爆左,老公就會知驚,有d男人只會玩得更小心,更醒目。

茶類愛好者    發表於 21-6-14 09:38

大宅

liernnn 發表於 21-6-13 03:23
其實已經發現左好幾個月 今日佢如同往日 呃我話返工 其實同個女人去五星級酒店過夜..我訓唔到 我年紀好大了 ...

唔講年齡,你有健康身體已經贏晒喇,何況你仲咁年輕,唔好自己打低自己,振作起嚟,搵工,唔得閒去唸佢去咗邊做啲乜,你有你價值,唔係為佢生存,同自己講要過得比佢好

茶類愛好者    發表於 21-6-13 15:56

大宅

liernnn 發表於 21-6-13 03:23
其實已經發現左好幾個月 今日佢如同往日 呃我話返工 其實同個女人去五星級酒店過夜..我訓唔到 我年紀好大了 ...

40尾仲好後生,你小朋友應都唔太細了吧
你怨老公怨小三都無用,自暴自棄情緒對你都無益處。不如認真諗下點令自己重生

cathngai    發表於 21-6-13 17:46

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

40尾。係。年齡已經不細, 有咩場面你未見過? 識得上來bk 已經係重新的一大步,好似樓上各jm 話齋, 打點自己, 安頓細路,男事主有小三不是一朝一夕的事, 同樣, 你做齊樓上jm的步驟也不能一時三刻立即辦妥。但心態改變是即時的,沉著應戰。祝樓主安好。
重新審視經濟狀況, 有水cap水, 有錢儲錢,冇錢開源, 有錢才有條件。

茶類愛好者    發表於 21-6-14 09:38
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

平時老公對你点?租樓住?比著我會攤牌報復同佢離婚,本身冇錢又要出軌嘅男人要唔要都罷!比佢痛苦受下離婚之味!等佢出面幽會咁爽丫嗱!

複式洋房

多謝你地的正能量 我兩個女都讀緊中學了 其實大女之前都已經覺得好怪
佢話爸爸最近成日出去 又話有兩三次偷聽到爸爸半夜響廁所喊住voice message..
唔知做乜事 如果俾佢知道真相 佢一定好傷心
我好想俾到一個完整既家佢地 可能我自己都有問題 我都有責任 我太相信佢 以前甚至連電話都好少打俾佢 男人真係唔check唔得
我諗左成日 如果第日贍養費可以keep到而家既家用 我再搵一份full time
慳住洗 都夠生活 但係我好擔心撫養權 又擔心贍養費佢日後會拖或者俾唔足
我覺得佢一定會同我爭 因為如果我離婚 兩個女又唔跟佢 佢會無左間宿舍

複式洋房

alicewong18 發表於 21-6-13 20:28
平時老公對你点?租樓住?比著我會攤牌報復同佢離婚,本身冇錢又要出軌嘅男人要唔要都罷!比佢痛苦受下離婚 ...

關係都唔好 成日嘈交 我同佢一樣都係有脾氣既人 但偶爾佢都會有氹下我
我地唔係租樓 我地住宿舍 其實佢唔係第一次出軌了 佢係上年到今年 就我所知已經兩次
只不過上年個次 好短時間 我都係忍住左 好似係出面個小三飛左佢 佢響廁所打電話想挽回前小三 喊住講電話
但係最後唔成功 當時我個心好up 我老公為左第二個女人流眼淚
但又有小小覺得開心 因為佢地分手了 點知先隔左無幾耐佢又再次偷食第二件
我有時心有不甘 如果我離婚出面個女人就坐正 個心真係好矛盾
另外 我對老公雖然好怨好恨 但係仲有d愛同感情 但我知道佢根本係出軌成癮 我再原諒佢都只係俾機會佢不停出軌

複式洋房

回覆 marcha 的帖子

都已經十幾歲了 其實都有道理 贍養費多少都係睇返媽媽無經濟能力 以往生活係未依賴老公但係咁樣 如果無經濟能力 兩個細路既撫養權會唔會得唔到?我係未應該都搵一個律師問下..
同埋我如果搜到更多佢出軌既証明 對財產分配同撫養權有無幫助呢?我真係無乜依方面經驗..

複式洋房

回覆 freemanyay 的帖子

係 真係好辛苦 好難捱 個心口好似有野刺自己 我發現個刻個好似俾雷打中甘樣個腦每晚都係佢地上床 親密既畫面 因為小三個樣我見過 更加有畫面

首頁

尾頁

跳至