自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

InkCartridge 發表於 21-6-14 09:42
唔打復必泰只有一個原因,就係復必泰係以新技術研發,有咩後遺症冇人可以預計,唔想做白老鼠。
...

我都係因為呢個原因打科興!我個人已經怕打針,吾係非必要都吾想打, 所以只揀科興!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我揀興,除左滅活技術,另外如果要打第三針,就要副作用少的針來打.

侯爵府

一早已有數據話科興對重症有保護,只是正苦溝通策略奇怪,不過我iq 冇160 係唔會明

珍珠宮

2018復活節勳章

sunnymama2 發表於 21-6-14 09:51
點解香港專家要咁講呢!

我睇個醫生同我講復必泰係只係強少少,不過副作用較強,所以建議身體弱的我打科 ...

唔識答,真係要問番專家們,可能只是基於三期測試報告的說法。

侯爵府

sunnymama2 發表於 21-6-14 09:51
點解香港專家要咁講呢!

我睇個醫生同我講復必泰係只係強少少,不過副作用較強,所以建議身體弱的我打科 ...
少少好抽象,bnt 90+%, sinovac 60-%,但兩個數字不能直接比較,因為時間和地點不同,所以我只能聽取参考冇包伏的專家意見

公爵府

求其啦,比咩鬼

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sukkiu 發表於 21-6-14 10:05
我揀興,除左滅活技術,另外如果要打第三針,就要副作用少的針來打.

可能年年要打添
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

MrBeast 發表於 21-6-14 10:15
少少好抽象,bnt 90+%, sinovac 60-%,但兩個數字不能直接比較,因為時間和地點不同,所以我只能聽取参考冇 ...

60-%只是香港傳媒斷章取義的報導,巴西小鎮的實驗早就證明了科興有效

巴西染疫死亡人數高居世界第二,目前已經突破46萬人,不過巴西聖保羅一個僅有4萬5千人的小鎮,卻成為疫情中的綠洲。巴西公衛研究中心和北京科興疫苗合作,從2月開始為小鎮居民施打疫苗;結果顯示,當地染疫死亡人數下降95%,有症狀感染病例下降80%,全區75%人口擁有抗體後,小鎮疫情立刻獲得控制。
[url=巴西染疫死亡人數高居世界第二,目前已經突破46萬人,不過巴西聖保羅一個僅有4萬5千人的小鎮,卻成為疫情中的綠洲。巴西公衛研究中心和北京科興疫苗合作,從2月開始為小鎮居民施打疫苗;結果顯示,當地染疫死亡人數下降95%,有症狀感染病例下降80%,全區75%人口擁有抗體後,小鎮疫情立刻獲得控制。
[url=巴西染疫死亡人數高居世界第二,目前已經突破46萬人,不過巴西聖保羅一個僅有4萬5千人的小鎮,卻成為疫情中的綠洲。巴西公衛研究中心和北京科興疫苗合作,從2月開始為小鎮居民施打疫苗;結果顯示,當地染疫死亡人數下降95%,有症狀感染病例下降80%,全區75%人口擁有抗體後,小鎮疫情立刻獲得控制。
https://tw.news.yahoo.com/%E5%B7%B4%E8%A5%BF%E7%96%AB%E6%83%85%E7%B6%A0%E5%B7%9E-%E5%B0%8F%E9%8E%AE%E9%9B%86%E9%AB%94%E6%89%93%E9%99%B8%E7%A7%91%E8%88%88%E7%96%AB%E8%8B%97-%E6%AD%BB%E4%BA%A1%E7%8E%87%E9%99%8D95-115754550.html
日日是好日

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 21-6-14 10:23
可能年年要打添
年年要打,更要打科興.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sukkiu 發表於 21-6-14 10:32
年年要打,更要打科興.

咪係!
放下自在

珍珠宮

.

珍珠宮

2018復活節勳章

alicego62 發表於 21-6-14 10:17
求其啦,比咩鬼

因為公眾有知情權,起碼烏拉圭政府是這樣想,肯把事實説出來。有問題嗎?

珍珠宮

2018復活節勳章

ernbe 發表於 21-6-14 10:35
烏拉圭的數據就是顯示了復必泰保護力較強。

你自己都話,最重要是防重症及死亡,而兩種疫苗在這方面是差不多。呢點唔覺專家同政府有重點提醒市民。

珍珠宮

方向報不停話科興打死人,想點?

公爵府

admiral2525 發表於 21-6-14 10:35
因為公眾有知情權,起碼烏拉圭政府是這樣想,肯把事實説出來。有問題嗎?

...

下次比下邊到死得人多?

子爵府

InkCartridge 發表於 21-6-14 09:42
唔打復必泰只有一個原因,就係復必泰係以新技術研發,有咩後遺症冇人可以預計,唔想做白老鼠。
...
我理解,其實打邊隻都係白老鼠,疫苗只有短短時間就推出市面,邊隻都有未可預知既風險,只係bnt連技術都係新,估計風險再高啲。

侯爵府

mother904 發表於 21-6-14 10:27
60-%只是香港傳媒斷章取義的報導,巴西小鎮的實驗早就證明了科興有效

巴西染疫死亡人數高居世界第二,目 ...
我不覺得斷章取義,只是如實報導,一般市民冇専業知識去分析報告的細節,正苦有責任去解釋比市民聽

珍珠宮

2018復活節勳章

alicego62 發表於 21-6-14 10:41
下次比下邊到死得人多?

心地唔好,小心報應。

侯爵府

未打又打算打的,要考慮埋變種的保護力。唉,正苦高官可唔可以forward thinking d, 早d提供相關數據比市民選擇
ps 打好過唔打,早打好過遲打

子爵府

2024年龍年勳章

ernbe 發表於 21-6-14 10:35
烏拉圭的數據就是顯示了復必泰保護力較強。

樓主只係講咗科興俾低估,冇否定到復必泰。
我先生打科興,我為咗仔女打復必泰試針。佢打完冇任何不適,驗過抗體,已產生抗體,呢度見有JM都去驗過,都有抗體。所以,個人的確覺得香港報出科興50%保護率低咗~~因為科興係以醫院高風險暴露得出嘅數據,而且無症狀都計咗確診~與輝瑞計法唔同~~總之,只要肯打,兩種疫苗都支持~~

首頁

尾頁

跳至