自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

女女8歲,一至四跟爸爸,五六日,學校長假多數跟我。近期努力地想入紙更改管養判令一至日都跟我。自己跟爸媽哥家姐一家五口住慈雲山,我同家姐一間房上下格床,平日一至四多數係男朋友到訓,星期五收工湊個女番慈雲山就同佢一齊訓上格床。男朋友同媽住,佢媽最近因為疫症係外國無返香港我先一至四係佢地訓,當佢媽番香港,我要番慈雲山訓。今年居屋抽到,好大機會有得揀馬鞍山一房,夠比首期自己都供得起,係吃力d。原本想買鑽石山但照計到我揀樓已經無哂。首期入面有一半係我爸媽比我諗住我買到鑽石山。但佢地聽到無鑽石山不停叫我唔好買馬鞍山,因為話遠,照顧唔到我同女女,佢地話唔買馬鞍山儲多幾年錢買番近佢地,又或者直頭照跟佢地住。
我真係唔想再同個女訓係上格床,我好想搬走,好想有自己既屋企,但奈何我要爭全權照顧管養,我要我爸媽湊佢,住得遠未必係好事。
真係好想有人比下意見,我身邊個個朋友都叫我買,話難中過六合彩,但係我自己本身都係想住返近我媽,但黃大仙400幾尺都$480萬起跳,我買馬鞍山$350-$380萬已經有400尺,當然地區唔同。
所以我真係好1516,希望上黎依家求意見......

珍珠宮

你要靠父母湊囡
已經冇得揀
馬鞍山居屋得一房
你又難啲請工人
黃大仙同馬鞍山真係幾遠
就算撘馬鐵最快都要9個字
如果你父母住慈雲山山上
一程都要一小時

opclk99    發表於 21-6-15 21:43

子爵府

熱血勳章

ling59 發表於 21-6-15 09:49
女女8歲,一至四跟爸爸,五六日,學校長假多數跟我。近期努力地想入紙更改管養判令一至日都跟我。自己跟爸 ...

如果你單邊。。真係近良家會好好多。。至少咩事都有人支援到。。太遠你都唔好意思叫兩老走來走去。。

大宅

回覆 yurijm 的帖子

無錯,所以佢地先咁唔想我買馬鞍山....加上佢地暫得我個女一粒孫。唔想我住遠我明。但我再咁住落去真係會痴線

大宅

回覆 KATELYY 的帖子

但唔買就無了,無可能有依個價錢買到樓

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

如果你係白表
就買左先

今次唔買,唔知幾時先咁好彩抽到
馬鞍山去慈雲山其實唔係好遠
過條大老山隧道就到啦

買完之後真係有需要可以考慮請姐姐

我朋友抽到啓德個居屋都係買一房咋
2大2小1姐姐住

呢個優惠價錢買新樓又唔係住到元朗天水圍上水咁遠,已經好好

認真考慮下

goldpiglet    發表於 21-6-15 11:51
ada0707    發表於 21-6-15 10:41

公爵府

2023年兔年勳章

KATELYY 發表於 21-6-15 09:56
如果你單邊。。真係近良家會好好多。。至少咩事都有人支援到。。太遠你都唔好意思叫兩老走來走去。。
...

馬鞍山出黃大仙其實唔係所想咁遠。

屯馬綫直出已經係鑽石山,坐多個站已經係黃大仙。

周末帶小朋友去單車公園踩單車,感受下鄉下地方嘅舒適

珍珠宮

400呎係咪可以間兩房
你女宜家同爸爸住果邊係咩情況?好差咩?點解要爭取1-日撫養權?

侯爵府

LedTV 發表於 21-6-15 10:02
如果你係白表
就買左先

一房點住咁多人?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你同男朋友有冇考慮過結婚? 如果你再婚, 個女會繼續跟你同男友住?

象牙宮

回覆樓主:

試下抽先囉唔係一定抽到㗎嘛?

珍珠宮

ling59 發表於 21-6-15 09:57
回覆 yurijm 的帖子

無錯,所以佢地先咁唔想我買馬鞍山....加上佢地暫時得我個女一粒孫。唔想我住遠我明。 ...

而且唔係人人屋企一出就係地鐵站
馬鞍山線非繁忙時間,等車時間最長可以成12分鐘
老人家行得慢,時間又長咗

侯爵府

ling59 發表於 21-6-15 09:49
女女8歲,一至四跟爸爸,五六日,學校長假多數跟我。近期努力地想入紙更改管養判令一至日都跟我。自己跟爸 ...

有能力會買,第一~重点下次未必抽到,聽人講抽幾年都抽唔到!
第二~有屯馬線已方便好多,星期一至五孫係婆婆到瞓,星期五先接走,星期一至四你辛苦D食完飯搭車走!
第三~沙田中學b1位夠多,算靚嘅學區!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Shellyxlk 發表於 21-6-15 10:10
一房點住咁多人?

係啊,3-4人單位黎
咁抽到又必賺…唔通唔要?
大家迫2年後賺到200萬去買私樓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

上面兩位,慈雲山仲要轉車呀。

樓主, 關鍵因素係湊女,不如你講下如果買馬鞍山咁點湊?你女點返放學?喺邊瞓,時間點安排?如果時間唔得都唔駛諗啦。

侯爵府

yurijm 發表於 21-6-15 10:14
而且唔係人人屋企一出就係地鐵站
馬鞍山線非繁忙時間,等車時間最長可以成12分鐘:si ...

其實可唔可以留係婆婆到,放假才接走!一至四樓主都可係婆婆到食完饭至走

水晶宮

你同男友有無結婚打算?你買呢個馬鞍山一房,第日結婚夠唔夠3口住?你女女係邊區返學,你和男友係邊區返工,都要考慮。

你呢個情況,父母願意幫你湊女,住近娘家係緊要。

大宅

回覆 LedTV 的帖子

我都覺得睇落唔算好遠。但我爸媽始終都70幾歲,雖然身體健康,食得訓得玩得,但係佢地都係覺得要轉兩次車已經係麻煩。所以係咁叫我放棄唔好買馬鞍山

大宅

買咗先,囡囡都8歲,到層樓起好都十歲。已經可以有自理能力,當然比佢自己搭車出入你都可以試下,但呢d到時先算啦!
再講馬鞍山去鑽石山有鐵而家都好快
居屋真係唔易抽中有得揀,所以我會買咗先。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果我係你咁既情況,會選擇等,儲多少少首期買貴啲都要住近家人,因為你是單親,有咩事,要人幫忙只能夠搵返娘家幫你,哩個因素非常重要,再者你有男朋友,家人都肯幫你湊俾返啲空間你可以同男朋友一齊生活相處,顧己及人,你都應該唔好要老人家辛苦係咪?

首頁
12345...14

尾頁

跳至