自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

ling59 發表於 21-6-15 10:27
回覆 tantanmama 的帖子

我地一齊左三年幾,暫時唔會再婚。但如果買左屋,佢媽媽又番左黎,佢可能一個星期 ...

如果短期內唔打算再婚, 自己負擔到就買馬鞍山吧.
你返工返邊區? 囡囡返學返邊區? 你轉工女轉校容易嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ling59 發表於 21-6-15 10:36
回覆 yurijm 的帖子

其實如果佢地幫我湊,我收工係鑽石山交收或者我直頭上慈雲山湊都得,之後先係慈雲山番 ...

所以重點係你返工時間穩唔穩定

象牙宮

ling59 發表於 21-6-15 10:28
回覆 961123 的帖子

已經抽左了,審查都過左,7月有得揀樓,爭左有d乜揀~好大機會有馬鞍山一房 ...

原來係抽中左。 如果唔買樓咁你個女都八歲就嚟上中學。上中學仲兩個人瞓上格床又真係連温書都冇地方。

大宅

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

如果佢地幫我湊,我打算校車送去慈雲山,我收工就係鑽石山交收或者我直頭上慈雲山湊都得,之後先湊埋女女係慈雲山番大水坑。返學我送無問題,我返9點,夠時間~

大宅

回覆 LedTV 的帖子

我就係打算,抽到住三年賣番比房署,贏小小到時轉番出市區,但可能到時樓價又升都追唔到買市區

翡翠宮

畀面勳章

買。有自己的屋很重要,將來可以留俾女女。
不改變撫養權,等呀女升中學先算。依舊五、六、日及長假期先跟你,外公外婆的需求減少好多,你帶呀女返外家探公公婆婆,老人家唔駛太辛苦。沙田是一個非常好的學區,呀女升中多個出路。
日日是好日

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ling59 發表於 21-6-15 10:42

我就係打算,抽到住三年賣番比房署,贏小小到時轉番出市區,但可能到時樓價又升都追唔 ...

你睇最近d成交
工廠區既尚翠苑都$14000 呎
應該唔只贏少少,到時你可以賺到首期
買邊度私樓仲可以揀

侯爵府

回覆樓主:

小朋友在那裡上學,如果在慈雲山附近,可以囡囡先住在慈雲山,由公公婆婆照顧,你住馬鞍山,假日帶回跟你,到她大小小可以自理,先跟你一起住。

大宅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我既打算係如果小學階段,放學校車送番慈雲山,我收工上去食飯加接女返大水坑,第二日自己送返學。我自己供樓無錢請姐姐架啦,所以只能靠自己。

水晶宮

回覆樓主:

你父母會越來越年紀大,不要買吧,你單親佢地都要擔心你,別再加重這壓力吧,你有1對好父母

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

ling59 發表於 21-6-15 10:46
回覆 HOPEFORBB 的帖子

我既打算係如果小學階段,放學校車送番慈雲山,我收工上去食飯加接女返大水坑,第 ...

買,大把人抽左十年都吾中,有能力買就珍惜機會

大宅

無錯,我夠想買到鑽石山,但現實唔到你話事。不過請鐘點都可以考慮,多謝你帶出依一點。不過最理想都係公公婆婆湊..

大宅

回覆 Natalie625 的帖子

我請唔起姐姐了。只能靠父母。我諗我收工上慈雲山湊再番大水坑,應該都要10點先番到屋企。

大宅

供得樓來無錢請工人。我真係要靠我爸媽睇住。所以我打算放學校車送番慈雲山,我收工上去食飯加接女返大水坑,第二日自己送返學。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ling59 發表於 21-6-15 10:53

供得樓來無錢請工人。我真係要靠我爸媽睇住。所以我打算放學校車送番慈雲山,我收 ...

咁辛苦幾年,換黎賺筆私樓首期都好值

男爵府

買買買

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ling59 發表於 21-6-15 10:52
回覆 Natalie625 的帖子

我請唔起姐姐了。只能靠父母。我諗我收工上慈雲山湊再番大水坑,應該都要10點先番 ...

我都係單親媽媽無父母幫,一樣都OK,同你唔同既係你要拍拖,時間上你要分配得好好,如果唔係爭咗個女撫養,但大部份時間係父母幫你湊,對個女唔見得係好事。

仲有經濟上要計得好清楚,要知道整體經濟有好多隱憂,你份工一定要好穩陣。

侯爵府

ling59 發表於 21-6-15 10:39
回覆 kayen 的帖子

有能力會買,第一~重点下次未必抽到,聽人講抽幾年都抽唔到!--> 就係因為依點我先咁 ...

如果份工隠陣又可夜晚陪到囡食飯,比我會去馬,因囡不是 bb, 入得伙都十歲,11/12歲上中學可自己攪掂,唔使老人家,所以都係捱2年左右!
其實十歲自己返学都得,夜晚先你接,我仔五年級自己每日2.5個鐘返放學,每次轉三次車!

大宅

回覆 mcs74 的帖子

由我離婚到依家5年了,我女時時刻刻都問幾時可以同我住。所以我想努力爭番佢跟我。另外個問題係我呀哥,佢應該唔會搬走,照理佢遲早會搵到個女朋友結婚,個女仔照正常係會搬黎住,如果係咁,我屋企連埋我會住7個人。佢之前試過帶女朋友上黎訓,個廁所簡直係要排隊

子爵府

ling59 發表於 21-6-15 09:49
女女8歲,一至四跟爸爸,五六日,學校長假多數跟我。近期努力地想入紙更改管養判令一至日都跟我。自己跟爸 ...

供得起一定買,馬安山好似仲有2年先入伙,到時啊女都10歲,捱多2年中學就輕鬆
居屋唔係咁易中,今次唔買下次未必一定中

首頁
12345...14

尾頁

跳至