自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

回覆 961123 的帖子

就係因為依一點先令到我更加覺得要買樓。我唔買都要租,星期五六日番到去溫習,連張坐得好d既書台都無,要開飯台溫書,佢坐得唔舒服我都好心up....

複式洋房

ling59 發表於 21-6-15 10:28
回覆 961123 的帖子

已經抽左了,審查都過左,7月有得揀樓,爭左有d乜揀~好大機會有馬鞍山一房 ...

我估計你既收入如果唔係抽到單人居屋,買私樓都唔過壓測,自己單頭都上唔到車。 咁買唔買,你自己考慮了。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

ling59 發表於 21-6-15 11:00
回覆 mcs74 的帖子

由我離婚到依家5年了,我女時時刻刻都問幾時可以同我住。所以我想努力爭番佢跟我。另外 ...
如果你女好想同你住,比我會揀買,仔女同母親一齊,呢點好重要另外8歲都唔細,如果將來父母幫唔到湊,個女放學去補習社做吓功課&溫習,你之後放工接都得呀屯馬線好快架

goldpiglet    發表於 21-6-15 11:59

大宅

回覆 mother904 的帖子

我想更改又係因為第二個原因,女女一至四跟住爸爸,d語氣態度說話習性成個男人咁。粗粗魯魯,無心向學,淨係想打機。佢爸爸同我講,個女讀唔成書佢都ok,佢自己都係咁,出黎做野先想讀書

大宅

回覆 LedTV 的帖子

賺唔賺我唔敢諗,因為我唔太識。其實住落舒服都唔會想搬。就算賣都未必搵得番九龍區新樓

大宅

回覆 kaka2003922 的帖子

供得起既,再加上2022年11月先成交~我仲有時間儲下錢。到時小四五大小小佢自己坐小巴落鑽石山都可以。但係最理想緊係自己上去食埋飯

子爵府

回覆 ling59 的帖子

你住開個頭,你會知道個程小巴,無論37Mor 19M排長龍打蛇餅,個啲先係時間

如果你計得掂,接送唔會係問題,咁咪考慮囉

大宅

回覆 木土土 的帖子

佢地唔贊成,但講到明最後決定權係我到。d錢都係我戶口。但錢始終都係佢地出,所以佢地既想法我都要想下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

買咗先啦, 有屯馬線。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

遠,唔會要,要諗下,你去父母度或父母去你度,呢種日子可能要好耐,日日係咁,唔係野少。

瑪瑙宮

馬鞍山好住過慈雲山, 長遠都適合你兩母女住. 點重兩個人瞓上格床. 居屋機會又難得. 買喇.

大宅

回覆 mcs74 的帖子

唔會唔會,係佢支持我去咁做。佢都好錫女女。就係因為知道爸爸個邊個管教,佢知道依家唔教,遲d教唔到

伯爵府

難得抽到, 仲要咁大discount(比私樓), 我一定一定買.
除非你排到公屋, 長遠你此終都要有自己物業
等阿女中學再接回一同住.

翡翠宮

畀面勳章

ling59 發表於 21-6-15 11:41
回覆 mother904 的帖子

我想更改又係因為第二個原因,女女一至四跟住爸爸,d語氣態度說話習性成個男人咁。 ...

你想更改撫養權,前夫是否同意?如果要去到打官司,對大家都唔好。反正居屋都要到2022年先入伙,到中學先接女同住,你都話外家連張書枱都冇,佢而家返黎住都一樣會無心向學。五、六、日同長假你多係女女身上做功夫,多灌輸有學歷有選擇的概念,如果佢唔想將來冇選擇工種的自由,而家就要開始努力。
日日是好日

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

咁難得抽中梗係買啦,個女就快中學,都想有自己張床同書枱,呢幾年就辛苦啲,每日返娘家食飯接個女,過幾年可以賣比綠表換返市區,或阿女自己放學去補習社

goldpiglet    發表於 21-6-15 11:57

琥珀宮

ling59 發表於 21-6-15 11:47
回覆 木土土 的帖子

佢地唔贊成,但講到明最後決定權係我到。d錢都係我戶口。但錢始終都係佢地出,所以佢 ...

講就話決定權在你,但你唔跟佢地意思,恐怕成世都有説話聽,日子唔好過

珍珠宮

回覆樓主:

未夠40就去馬
先苦後甜
香港地真係好需要個固定居所
環境複雜劏房都要六七千

大宅

回覆 小熊書 的帖子

你估得岩呀~我一個人買唔到,我又唔會同男友結婚,又唔會同佢一齊買樓。我自己買,應該只有居屋唔洗壓測我先買到~

公爵府

買吧,馬鞍山本身都幾好住,同女女有自己一頭家差好遠,兩個人住400呎好鬆動!捱埋小學,升中個女獨立啲交通不再是問題。

男爵府

支持樓主買居屋, 可以接番囡囡一齊住, 等兩母囡有自己的一個家, 唔駛左住右住咁漂泊! 而且, 買左樓可以更有動力努力工作, 而還按揭就當迫自己儲錢, 先苦後甜, 但一舉幾得!

希望樓主最終可以簡到心儀單位, 祝福你同囡囡早日有屬於自己既安樂窩!

首頁
34567...14

尾頁

跳至