自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你都有病,全個世界圍住你轉咁

子爵府

lovemisha 發表於 21-6-16 13:44
唔好意思...FICK是什麼意思? 新的潮語嗎?
樓主個po有d難明
我只get到一點係司機話而家上樓派送但半個鐘先到 ...

可能佢想講fake....即係佢比人fake左企係門口好耐而派貨員都未出現

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主上次爽膚水個post 係17/6/2020

佢今次呢個post 係16/6/2021

一年一次,紀念日

莫非有潛台詞,其實想做啲嘢公告天下

伯爵府

好媽媽勳章

lovefu12 發表於 21-6-16 13:51
可能樓主屋企好大.由收到電話到出去開屋企度門要揸 golf cart咁滯, 所以咪好嬲 lor ...

咁有米洗乜自己開門攞貨?

男爵府

Kitty813 發表於 21-6-16 12:50
repost
主題: 有合理邏輯咁懷疑某 #天才 courier driver whatever 派送員司機叫曬全棟買咗 HKTVMALL 貨品的 ...

我仲以為叫晒成棟樓既客落樓收貨。其實唔止hktvmall好多送貨都係一次過call晒成棟客先,冇理由每送完一戶又再落大堂call卦?

珍珠宮

樓主的文明顯係出自黃屍

公爵府

2023年兔年勳章

ilej 發表於 21-6-16 22:53
初頭睇標題,都以為係叫晒啲顧客落樓下等。
點知原來係樓主自己full gear係自己門口等!
仲講到有理由相信 ...

Full gear 係咪
戴防毒面具,手套,好似示威者果啲裝備

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

其實真係唔係好睇得明⋯⋯

見到呢句「送貨員courier 自己幫客人用 QR code 收貨(係刑事)」,即係點

珍珠宮

分開2件事睇:
代客用QR code收貨
呢個送貨員應該冇可能有QR code,到底係點樣代收貨?寫到唔清唔楚。如果係system有漏洞,送貨員有辦法攞到QR code,公司有問題應該投訴HKTV mall,唔係送貨員

喺屋企等30分鐘
完全唔明投咩訴!個快遞員預早通知送貨有咩問題?一般正常人都唔會覺得電話一到,送貨員企定定喺門口等吧!真係公主癌上腦?

子爵府

2018復活節勳章

c.vieri 發表於 21-6-16 13:27
都唔知啊樓主有咩咁嬲
以前人地話送緊上黎,咪等佢襟鐘開門收貨囉,無人叫你一收到電話就開定門、企定門口 ...

係咯, 我估比較少人企門口等。。

但開頭睇標題我以為hktvmall 叫人落樓下入口等收貨, 誤以為係防疫新政策 睇睇下又唔多似

大宅

原來依個世界真係會有依啲西客 真係大開眼界

子爵府

回覆樓主:

都唔知你講乜?
你無端端做乜要開住門喺門口等佢??

大宅

Tobbyy 發表於 21-6-16 18:40
我初初以為叫曬成棟大廈買嘢嘅住客去lobby等,咁就真係好離譜。但原來佢自己戴晒手套口罩係屋企門口等人半 ...
真相是樓主條氣唔順, 因為要等, 所以專登開抹黑post唱衰人。
成篇野冇文化可言, 只覺得樓主好粗俗。

伯爵府

回覆樓主:

樓主有三個post, 有兩個就係投訴HKTV Mall. 既然上年已經投訴間野, 咁做咩仲幫襯啫,今年又嚟投訴一次,唔知下年會唔會再有相同post呢?

珍珠宮

天真B 發表於 21-6-16 13:13
點樣成橦大廈既客出門口等呀?
講咁多野...事件發生其實係咪即係話樓下上黎,但上左半個鐘?要你系屋企既門 ...

完全同感!!

佢講咁多次天才,但我覺得樓主先係天才!

我收唔多次貨,次次都係預先通知已經嚟緊派貨,問單位有冇人。
就算知佢哋已經喺樓下,我知佢哋仲要執貨出嚟。而且逐戶派。要時間!
如果該屋苑有幾座,咁等得會耐一啲。

其實順豐的也差不多。也是一樣,一次過要派好幾幾幾戶。

我相信所有人都唔會即時全副武裝肅立在門外呆等!真係得樓主會咁天才!

每個人,包括我自己,都係做住其他唔影響應門嘅嘢,一路等門。
即使要戴口罩手套,準備好喺手邊,響門鐘時快脆戴上都唔使十秒!

完全覺得樓主係一位不可思議的天才!

珍珠宮

lovemisha 發表於 21-6-16 13:44
唔好意思...FICK是什麼意思? 新的潮語嗎?
樓主個po有d難明
我只get到一點係司機話而家上樓派送但半個鐘先到 ...

我一開始睇,已經知道有料到!
為了唔想錯過BK的怪post ,所以我決定睇落去!
因為一早知道有料到,所以我自動剔除了冇意義的字眼~毋須理會該字的意思~反正成篇嘢都就係得個怪字!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Kitty813 發表於 21-6-16 12:50
repost
主題: 有合理邏輯咁懷疑某 #天才 courier driver whatever 派送員司機叫曬全棟買咗 HKTVMALL 貨品的 ...

其實有些唔make sense. 你都已經在家,洗咩要去門口等去,即使你住house, 三樓行去地下,都係一分鐘內,佢接鐘你咪去開門,或知佢黎近,坐係廳到等佢都得,我平時都係等佢按鐘我先開門收貨,同埋個code係直接比你,佢應該無code, 但佢可自行簽收,因為我平時唔係屋企,都係叫佢放門口,以前放左就算,現在會叫你傳返個code比佢,所以佢應該攞唔到客人個code.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

見樓主上年個post
只要有人唔係撐佢
就會話人係打手,點解呢個post開完之後潛晒水

子爵府

火星文

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章

一向都係收到信息30分鐘左右送到, 有咩問題?

首頁

尾頁

跳至