自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

其實仔女係自己湊,小朋友已經知道媽咪唔係嫲嫲口中所講

而自己都可以同小朋友加以溝通.例如其實媽咪返工,係賺到錢,但你哋我無得....
而媽咪又好愛你哋,想......

最後當然要好聲好氣同99講,,唔好再同小朋友講呢d.....記得拍片/錄音

男爵府

你ftm 仔女問題不大,係聽到銀住唔舒服,加油忍吓

你99個問題解決唔到啦,反而從你C6入手,你C6睇嚟都知自己阿媽有問題,你諗吓如果你自己有個咁嘅阿媽你會點,其實你都唔會開心,但又唔可以唔見佢,始終係阿媽,受到情感勒索嘅人好慘嫁,會好屈悶。

你間唔中同C6做吓心理輔導,講吓父母唔係自己選擇,有人家人感情好好,有d 緣淺,冇辦法改變,試吓放下做好本份就夠。

佢去完99度食飯會唔開心有脾氣,其實你C6每次返去都唔開心,知道自己阿媽有問題,你安慰下佢同佢講‘你做得好好啦,有好多嘢唔係你控制到”

如果你一家人keep 住開開心心,見完99都好快回復正常。

男爵府

回覆樓主:

做媽媽的,有沒有想過自己會變成一個可怕的人。 人見人憎。或許,做媽媽的,永遠覺得自己是對的。 又不斷摧眠世人,迫人相信,要孝順無理的父母,才助長他們的野蠻。

子爵府

無得搞喎⋯⋯你唔想離婚⋯⋯即係都唔想自己搬開住....無主動權,只可以忍

大宅

wingwingyee 發表於 21-6-17 18:57
回覆 kayen 的帖子

yes ftm,

其實小朋友係一個個體,唔關有冇佢份事

唔好理99點同小朋友講,最緊要自己同小朋友關係好,互相信任。

可以從另一角度解釋比小朋友知,點解99會咁,教小朋友尊重敬愛老人家便可

唔想見便減少見面次數,親人好難話斷就斷

加油

翡翠宮

畀面勳章

呢個情形,只能不讓仔女同99獨處,等佢冇機會洗小朋友腦
日日是好日

首頁

尾頁

跳至