婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

首先略略介紹下我自己~

我今年37歲,已經結婚,仲未生小朋友,有定期進行婦科檢查。但因為疫情,上年遲左無做!今年發現排卵期不正常出血,去做婦科檢查,點知就得到一個消息~子宮內膜太厚(2.03cm),唔係好現象。

當時直頭覺得晴天霹靂,完全無諗過有咁既結果!之後自己上網再搜尋相關嘅資訊,得到好多都係壞嘅消息!自己就日日喺度喊。

其實我嘅婦科醫生,並不是一個友善的醫生,但係佢好當機立斷(只有一個佢認為最好的選擇俾我)態度不是太好,但行動都好快!

我由6月4號第一次檢查發現,6月12號已經進行刮宮手術,6月18號已經知道結果!結果是……良性細胞……終於鬆了一口氣!但係半個月既時間,自己都係度日日喊,亦失眠好擔憂!

真係奉勸各位姊妹,要常規檢查!

還有,我進行刮宮之後,現在進行中藥調理!中醫師都有講~好多現代嘅婦女,覺得自己血虛,就不停係度進補,其實唔健康!尤其是而家嘅~花膠~都係養殖有好多雌激素,所以都奉勸我千祈唔好亂食!

幸好,在這個論壇上,我亦都有搜尋幾位網友,他們給予我不同的鼓勵,真的10分多謝她們,10分感激!

真係多謝各位網友。

這是小妹的小小個人分享。

男爵府

回覆 Yingyingtammy 的帖子

恭喜你係良性!不過醫生態度真係好影響病人心情.

複式洋房

回覆 Ming_Yan 的帖子

好多謝你的意見及支持!真的謝謝妳!

大宅

回覆 Yingyingtammy 的帖子

樓主沒有事就好,但也記得定期做婦科檢查,好好控制飲食,如果體重過重,就好好控制,小心身體。

複式洋房

回覆 yky0714 的帖子

多謝你的鼓勵!現在正睇中醫調理!

複式洋房

回覆 Ming_Yan 的帖子

其實我對個醫生真係麻麻地,但已經兩頭唔到岸,唯有局住去!我家人都有同我一齊去見醫生,但係我家人反而10分欣賞她的~果斷~完全無俾我有任何逃走嘅機會,因為其實我本身都有啲想逃避。

子爵府

Yingyingtammy 發表於 21-6-19 14:08
首先略略介紹下我自己~

我今年37歲,已經結婚,仲未生小朋友,有定期進行婦科檢查。但因為疫情,上年遲左 ...

我最近都check到15.1mm 都係上網睇完好驚好擔心 , 刮完之後點樣控制唔好再厚?

複式洋房

回覆 LC116 的帖子

其實我都係做完手術無耐!我三個月之後,周期正常都要返去再做超聲波~先可以確定有冇再增厚!
我而家睇緊中醫調理,中醫有講~千祈唔好太過特別進補,因人體嘅自動修復機制,邊度有損傷,首先修復邊個位。

複式洋房

你的醫生有冇同你講喺咩情況?例如~有冇機會係瘜肉嗰啲?因為我有出血嘅狀況,所以我嘅醫生已經有同我講~好大機會係瘜肉!但係我嘅厚度真係太誇張(醫生講),所以一定要刮宮。

子爵府

Yingyingtammy 發表於 21-6-22 00:41

你的醫生有冇同你講喺咩情況?例如~有冇機會係瘜肉嗰啲?因為我有出血嘅狀況,所以我嘅 ...

佢冇特別講 只係話可能就嚟m 但再上網睇算厚所以驚驚地

你照超聲波檢查時醫生睇唔到有冇瘜肉?

大宅

LC116 發表於 21-6-22 11:23
佢冇特別講 只係話可能就嚟m 但再上網睇算厚所以驚驚地

你照超聲波檢查時醫生睇唔到有冇瘜肉?

超聲波好多時都未必睇得清楚,只係睇到子宮內膜好厚,真係要用宮腔鏡睇先睇得清楚,又或者抽子宮內膜化驗。 通常私家醫生會直接做宮腔鏡,一次過睇清楚同抽子宮內膜化驗,見到有瘜肉同一時間可以切左出黎化驗。

男爵府

Yingyingtammy 發表於 21-6-19 14:08
首先略略介紹下我自己~

我今年37歲,已經結婚,仲未生小朋友,有定期進行婦科檢查。但因為疫情,上年遲左 ...
想請問妳刮宮完後有冇出血?因為我做完刮宮手術7日還是大量出血,好擔心唔知幾時才會停

複式洋房

回覆 GGMC 的帖子

啱啱刮宮頭3日都有少量,近似經血嘅情況,但唔算多,好似我地來經第4,5日咁,好少量!之後一個星期都有流啡同小紅,但用護墊都可以解決!
大約10日後已經無血!
如果你真係比較大量,建議你去搵醫生睇,係咪刮宮嘅時候真係刮太深或有其他傷口?正常唔會流太多血!
你有冇食錯野?因為我刮宮之後有睇中醫,中醫都有講~行氣活血嘅食物,絕對唔可以食!1日未清走所有啡,都唔可以進補,否則會容易出血。

大宅

Yingyingtammy 發表於 21-7-11 15:41
回覆 GGMC 的帖子

啱啱刮宮頭3日都有少量,近似經血嘅情況,但唔算多,好似我地來經第4,5日咁,好少量! ...

請問你睇邊個醫生

男爵府

Yingyingtammy 發表於 21-7-11 15:41
回覆 GGMC 的帖子

啱啱刮宮頭3日都有少量,近似經血嘅情況,但唔算多,好似我地來經第4,5日咁,好少量! ...
謝謝你,我現在已經少咗血,唔知好唔好食滴鷄精

大宅

首先略略介紹下我自己~

可以介紹醫生名字嗎?

大宅

回覆樓主:

我想問問 月經一直唔停 是否也可做宮腔鏡?

大宅

littlebbcstar 發表於 21-9-22 09:34
我想問問 月經一直唔停 是否也可做宮腔鏡?

如果月經唔停,是值得做宮腔鏡檢查一下子宮有咩問題,不過醫生通常會做了基本的婦科檢查,照超音波,再睇有無須要做,經期一直唔停有很多原因。

大宅

yky0714 發表於 21-9-22 16:24
如果月經唔停,是值得做宮腔鏡檢查一下子宮有咩問題,不過醫生通常會做了基本的婦科檢查,照超音波,再睇 ...

已照超聲波 內膜15.2mm 開左止血藥 但效果不大 睇過資料 出血時做唔到宮腔鏡 所以想做但都未做到 血未止

大宅

littlebbcstar 發表於 21-9-22 21:43
已照超聲波 內膜15.2mm 開左止血藥 但效果不大 睇過資料 出血時做唔到宮腔鏡 所以想做但都未做到 血未止
...

以我所知,政府醫院因為要排期做,就算遇到經期都會照做,所以你問下你個醫生。
另外,如果止血藥都止不到,應該再睇醫生,考慮其他治療方法或檢查方法,及早找出原因對症下藥。

首頁

尾頁

跳至